Lifestyle

Komentari 1

Tijekom jake kiše i vjetra biljke i domaće povrće trebaju posebnu njegu: Pripazite na gljivice

Tijekom jake kiše i vjetra biljke i domaće povrće trebaju posebnu njegu: Pripazite na gljivice

U razdobljima jakog vjetra i kiše dobro je osigurati da su više biljke i penjačice pravilno podržane i vezane. Također, dobro je poznavati različite vrste plamenjače

Dugotrajno vlažno vrijeme može biti problematično za određeno povrće, poput rajčice i krumpira. To je zato što mješovito vrijeme može prouzročiti izbijanje plamenjače - biljne bolesti koju obično uzrokuju gljivice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Evo kako možete zaštiti biljke od vlažnog vremena: 

Upoznajte različite vrste plamenjače - i kako ih spriječiti

Gabby Woodward, koja vodi stranicu za urbano vrtlarenje, naglašava da postoji nekoliko različitih vrsta zaraze. Najčešći oblik je kasna plamenjača - koja se često javlja tijekom vlažnog vremena.

- Kombinacija visoke vlažnosti i visokih temperatura znači da se gljivice mogu lakše širiti. Širenje možete zaustaviti zalijevanjem podnožja rajčice ili uzemljenjem krumpira (prekrivanjem slojevima zemlje). Ako se biljka zarazi, možete minimalizirati utjecaj uklanjanjem zaraženih dijelova kako biste usporili širenje na ostatak biljke. Plamenjača ne šteti nijednoj biljci koja nije vidljivo pogođena, tako da možete jesti rajčicu koja je pored zaražene, ali nema simptoma - objasnila je.

Dobro je pripaziti i na znakove upozorenja od kasne bolesti, kao što su bijeli praškasti listovi (plijesni), mjehurići, smeđa boja ili mokra trulež. Ako ih primijetite uklonite sav zaraženi materijal što je prije moguće, dodala je stručnjakinja za vrt Elizabeth Waddington.

Osigurajte povrće

- Općenito, kada se suočavate s razdobljima jakog vjetra i kiše, trebali biste osigurati da vaše više biljke i penjačice budu pravilno podržane i vezane - dodaje Gabby.

Ako je kiša jaka i trajna, lomljivije mlado povrće može se zaštititi vodonepropusnim pokrivačem.

Osigurajte protok zraka

Protok zraka oko biljaka može smanjiti posljedice vlažnih uvjeta, u kojima plijesni i druge vrste gljivica uspijevaju. Za početak dobro je da biljke nisu jako blizu jedna drugoj.

- Ali također imajte na umu da sadnja uz pratnju može donijeti niz dobrobiti i učiniti vaše glavne usjeve sveukupno zdravijima - dodaje Elizabeth.

Drugi način smanjenja širenja gljivičnih infekcija je stvaranje malča oko dna svake biljke organskom tvari.

- Samo pripazite da ne nabijate materijal oko stabljika jer one mogu istrunuti - dodala je Elizabeth.

Uzgoj u uzdignutim gredicama ili posudama

-  Uzgoj u uzdignutim gredicama i posudama može biti izazovno za vrijeme suhog vremena, jer je potrebno više vode nego što treba za uzgoj biljaka u zemlji. Ali, za vrijeme vlažnog vremena može biti dobra ideja - kaže Elizabeth, a piše Metro.

Najčitaniji članci