Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
19 komentara

Kako pomoći ženi koja je nakon poroda izgubila volju za seks?

Procjenjuje se da za fizički oporavak žene nakon poroda treba oko šest tjedana te da nakon toga nema prepreke za povratak redovitim seksualnim odnosima, no to je individualno

Tired Mother Suffering From Post Natal Depression
Foto: HighwayStarz
19 komentara

Ako žena poslije poroda nema volje za seksom, to nije povezano s porodom, odnosno vjerojatno nije u pitanju fizički problem, već psihološki. Najčešće je to stres koji za ženu predstavlja prilagodba na ritam i potrebe bebe. Porod ne može biti uzrok, osim ako i prije njega nije postojao neki fizički problem, ili bolest, za koju se i ranije znalo, kaže ginekolog dr. Dubravko Lepušić iz KBC Sestre Milosrdnice. 

Foto: Dreamstime

Procjenjuje se da je ženi za oporavak nakon poroda potrebno oko 6 tjedana, nakon čega ne bi trebalo biti fizičke prepreke za obnavljanje intimnih odnosa, dok brojna istraživanja ukazuju na to da žene u prosjeku već tri do četiri tjedna nakon poroda osjete povratak seksualne želje. No to je vrlo individualno.

Young sad mad sitting in regret 'NE' STIGMI Sve više očeva i u Hrvatskoj pati od postporođajne depresije

Naime, beba u prva tri mjeseca traži majčinu pažnju puna 24 sata na dan, uz rijetke predahe, pa žena može biti iscrpljena i osjećati se preumorno za bilo što drugo, pa i seks. Uzrok problema mogu biti i hormoni, odnosno ponekad je potrebno dulje vrijeme da se nakon poroda uspostavi hormonalna ravnoteža.

ISPOVIJEST MAJKE IZ HRVATSKE Cijele dane sam plakala, nisam mogla izići ni podići svoju bebu

Osim toga, žena može osjećati pritisak da dijete stavi u prvi plan, ili se nakon poroda može osjećati manje privlačno, kaže dr. sc. Tanja Jurin, klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Dreamstime

Ukratko, ako žena nakon poroda odbija seks, često je to zbog umora, pa muškarac može riješiti problem tako da preuzme dio njenih obaveza i pomogne joj da izdvoji malo vremena za sebe, ili ju ponovo treba uvjeriti u to da ju voli i s pokojim kilogramom viška. 

Fotolia ŠTITI OBITELJ Duži porodiljni smanjuje rizik od postporođajne depresije

Ako, pak, nedostatak seksualne želje i emocionalna udaljenost od partnera potraju, treba posumnjati u postporođajnu depresiju i svakako se javiti psihologu, ili psihijatru, upozorava dr. Lepušić. Rješenje može biti u razgovorima s liječnikom, ili lijekovima, pri čemu je također vrlo važno da članovi obitelji budu uz ženu i pruže joj podršku.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message