Lifestyle

Komentari 1

Kako posaditi svoje jagode?

Kako posaditi svoje jagode?

Jednostavna njega: Jagodama treba biti toplo, ali ne smiju biti na jakom suncu, a valja ih i obilno zalijevati. Uspijevaju u svim krajevima Hrvatske uz pravilnu njegu

Kako biste na ljeto uživali u slasnim jagodama, pravo je vrijeme za njihovu sadnju. Osim u vrtu možete ih uzgajati i u posudama, a najbolje će uspijevati u blago kiselom tlu, zaštićene od vjetra i izravnog sunca. Prije sadnje važno je u zemlju dodati zreli stajski gnoj ili kompost u omjeru od kante po četvornome metru. Posađene jagode treba obilno zalijevati, osobito prvih nekoliko tjedana nakon sadnje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kad se prvi plodovi počnu formirati, nasade valja zaštititi od puževa golaća i ispod biljaka nagurati slamu kako plodovi ne bi ležali na zemlji te trunuli. Najjednostavniji način razmnožavanja jagoda je grebeničanjem vriježa. Tijekom druge polovice ljeta iz matične biljke izrast će vriježe.

Na svakoj biljci odaberite četiri najsnažnije vriježe i pričvrstite ih uz tlo komadima savijene žice. Uklonite vanjski vršak sa svake pričvršćene vriježe, ali nemojte prerezati dio kojim je nova biljka spojena za matičnu biljku. To učinite tek nakon četiri-šest tjedana. 

Strawberry plant

Lagano povucite mladu biljku kako biste provjerili je li pustila korijenje. Kad se mlada biljka dobro ukorijeni, odvojite je od matične biljke i presadite u trajnu gredicu.

Jagode uspijevaju u svim krajevima Hrvatske

• imat ćete ljepše plodove idućih sezona ako prve godine otkinete cvjetove jagoda

• rodnost jagoda opada, pa sadnice valja zamijeniti novima svakih pet godina

• jagode možete zaštititi tako da tlo prekrijete crnom plastičnom folijom

• srce biljke mora biti iznad zemlje zato što će inače istrunuti

Razmnožavanje šumskih jagoda

Sjeme sićušnih i najzdravijih šumskih jagoda uzima se sa sasušena neubranog ploda na jagodi. Ostavite nekoliko plodova da se potpuno osuše, a s njih ćete bez problema skinuti sjemenke. Suhi plod ostaje se držati za peteljku. 

Dobri susjedi jagodama

Borač posađen uz jagodu poboljšava sadržaj hranjivih tvari u tlu. Također ih valja saditi uz grmoliki grah, špinat, salatu, šparoge, luk, češnjak, salatu u glavicama, niski grah, peršin, poriluk, radič, rotkvu, ciklu, kupusnjače...

Mogu se saditi cijele godine

Kontejnerske sadnice jagoda možete presaditi u svako doba godine za povoljnih vremenskih uvjeta. Dobro ih zalijte. Iskopajte dovoljno velike sadne jame kako bi u njih stale čitave korijenove bale. Izvadite sadnice iz posuda i odmah posadite.

Najčitaniji članci