Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako pravilno oprati i osušiti poplune? Pratite ovih 5 koraka

Kako pravilno oprati i osušiti poplune? Pratite ovih 5 koraka

Noviji tipovi perilica imaju programe namijenjene pranju popluna, no ukoliko ga vaša nema, uvijek odaberite nježniji ciklus i manju brzinu centrifuge od oko 400 do 800 okretaja

Posteljinu treba oprati barem jednom tjedno i to u vrućoj vodi kako bi se ubile sve bakterije koje mogu ugroziti zdravlje. Madrace je potrebno očistiti svakih šest mjeseci, a to je vjerojatno ono što rijetko tko zaista i radi. A koliko često je potrebno prati poplun?

POGLEDAJTE VIDEO: Izum - beskonačni pokrivač

Pokretanje videa ...

- Baš poput plahti i jastuka, i prekrivači sadrže alergene poput grinja, kao i znoj, mrtve stanice kože, tjelesna ulja i ostatke kućnih ljubimaca. Redovito pranje prekrivača uklanja ovu nakupinu kao i neželjene mirise - kaže Gwen Whiting, suosnivačica tvrtke The Laundress za Well&Good.

Pod redovito pranje, stručnjaci napominju kako to znači da bi poplune trebali prati svaka tri do četiri mjeseca ako ih koristimo cijelu godinu, a minimalno dva puta godišnje.

Savjeti kako oprati jastuk ako ne stane u perilicu: Važno je da se brzo osuši na suncu
Savjeti kako oprati jastuk ako ne stane u perilicu: Važno je da se brzo osuši na suncu

Kada je riječ o različitim vrstama prekrivača, razlika se svodi na punjenje. Od perja i vune do svile i sintetike, ono što se nalazi u vašoj posteljini utjecat će na njegovu težinu i osjećaj. No, rutina pranja uglavnom ostaje prilično slična.

Uobičajene pogreške pri pranju popluna:

1. Prekomjerno punjenje perilice rublja

- Prekomjerno punjenje perilice rublja može spriječiti da se poplun potpuno natopi vodom te opere i ispere - kaže Angela Bell. Stoga, vodite računa o maksimalnom kapacitetu vaše perilice po težini te kod pranja ne ubacujte ništa osim popluna - eventualno jednu do dvije teniske loptice pokrivene starim čarapama kako bi spriječili grudanje vlakana. Ovaj trik također vrijedi i za jastuke punjene perjem te i za sušenje, a ne samo pranje.

2. Pogrešna temperatura pranja i program

Stavite poplun u perilicu rublja. Pročitajte na etiketi s kojom je tkaninom ispunjen vaš poplun. U pravilu popluni od pamuka ili mikrovlakana možete oprati na 60 stupnjeva stupnjeva, osim ako na etiketi ne stoji nešto drugo, čega se naravno onda pridržavate.

Noviji tipovi perilica imaju programe namijenjene pranju popluna, no ukoliko ga vaša nema, uvijek odaberite nježniji ciklus i manju brzinu centrifuge od oko 400 do 800 okretaja.

3. Dodavanje previše deterdženta

- Oduprite se nagonu da udvostručite deterdžent za pranje rublja - kaže Bell. Iako biste mogli doći u napast da dodate više deterdženta za pranje tako velike stvari, normalna doza deterdženta sasvim je dovoljna da se očisti, a što je još važnije - da se on dobro ispere.

Super trikovi pomoću kojih će ruke izgledati 10 godina mlađe
Super trikovi pomoću kojih će ruke izgledati 10 godina mlađe

3. Nedovoljno sušenje

Ako se vaša posteljina nakon pranja potpuno ne osuši, može poprimiti pljesniv miris, kaže Georgia Dixon, također stručnjak za čišćenje iz Grove Collaborative.

Obavezno potpuno osušite prekrivač koristeći najvišu temperaturu koja se preporučuje za vrstu tkanine (ovo biste trebali moći pronaći na deklaraciji s uputama za njegu).

- Kod sušenja u sušilici na polovici ciklusa sušilice uklonite prekrivač i dobro ga protresite kako biste preraspodijelili perje - savjetuje Boyd.

Ilustracija posteljine i pranja

Ako imate pristup zračnoj sušilici, ovo je još jedna izvrsna opcija da se potpuno osuši. No, ako ste u mogućnosti, pustite da se poplun u potpunosti ili barem djelomično osuši na suncu.

 Sušenjem popluna ili jastuka na suncu riješit ćete se bakterija i grinja, a zimi možete lagano prijeći peglom radi dodatne dezinfekcije.

5. Ako perete na ruke, uzmite si vremena

- Napunite kadu hladnom vodom (toplom za pamuk ili trajnu sintetiku), a zatim dodajte svoju posteljinu i odgovarajući deterdžent - kaže Whiting.

Rukama miješajte vodu da biste stvorili sapunastu otopinu. Ostavite da se namače do 30 minuta, a zatim uklonite prekrivač, ispraznite vodu, napunite čistom, hladnom vodom i vratite poplun natrag da uklonite suvišnu pjenu. Ocijedite, pritisnite poplun uz bok kade da biste uklonili višak vode, a zatim objesite ili položite da se osuši. Budite sigurni da je potpuno suh prije nego što ga stavite na krevetu, jer u suprotnom riskirate rast plijesni iznutra.