Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kako pravilno zalijevati biljke? Ne želite da uvenu ili im istrune korijen jer ne znate što radite

Kako pravilno zalijevati biljke? Ne želite da uvenu ili im istrune korijen jer ne znate što radite
1

Ako je tlo mokro, nemojte ga zalijevati nekoliko dana zato što time riskirate razvitak plijesni. Pobrinite se da voda može doći do korijena njezinim nanošenjem izravno na tlo

VIDEO

Svaka biljka treba različitu količinu svjetla i sjene, topline, vlage, hrane i vode. Zalijevanje može biti najteži dio jer je mnogima problem pogoditi količinu vode koja je dovoljna. No slijedite ove trikove i biljke će živnuti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Zalijevajte ih ujutro jer im to daje vrijeme da se tlo osuši tijekom dana. Ne želite da tlo ostane previše vlažno te da privlači bube i bolesti. Također, prilagodite svoju rutinu zalijevanja sezoni. Ljeto može zahtijevati češće zalijevanje u odnosu na zimu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zdravo i prirodno: Pet recepata za brže zacijeljivanje ožiljaka
Zdravo i prirodno: Pet recepata za brže zacijeljivanje ožiljaka

Pobrinite se da voda može doći do korijena njezinim nanošenjem izravno na tlo. Možda ćete vidjeti kako voda izlazi kroz rupe na dnu posude, ali ne dopustite da se ona sakuplja nego višak treba izliti.

storyeditor/2022-08-31/dreamstime_m_146886105.jpg

Prije zalijevanja treba testirati tlo da biste vidjeli je li još vlažno. Ako je tlo mokro, ne zalijevajte ga nekoliko dana. U suprotnome možete riskirati razvoj plijesni.

Također možete uložiti u mjerač vlage u tlu, koji će vam pomoći procijeniti treba li biljku zaliti. Osim toga,povremeno poprskajte lišće vodom, a zatim ga obrišite krpom kako biste uklonili prašinu i održavali biljku čistom.

Jesensko cvijeće zbog kojeg će vam vrt biti živahan sve do zime
Jesensko cvijeće zbog kojeg će vam vrt biti živahan sve do zime

Sukulenti su posebna priča

Kako se zalijevaju sukulenti: 

  • Zalijevajte odozgo - sve dok voda ne počne izlaziti iz drenažne rupe na posudi. Ovo je standardna tehnika zalijevanja za većinu sobnih biljaka, a dobro djeluje i za sukulente. Napunite kantu za zalijevanje i lagano i ravnomjerno zalijevajte biljku po cijelom gornjem sloju tla. Jednom kad voda počne istjecati iz drenažne rupe posude, to je znak da se zaustavite. Pustite biljku da upije preostalu vlagu 15 minuta. Ako je nakon toga ostalo i dalje vode, prolijte je.
  • Zalijevajte od dna - ovo je dobra tehnika ako je tlo vaše biljke zbijeno i ako vam se čini da biljka ne upija ravnomjerno vodu kad je zalijevate odozgo. Ponekad kad zalijevate sukulente s vrha, 'udarcima' vode možete oštetiti korijenje. Zalijevanje s dna omogućuje biljci da polako upija dovoljno vode.

Što ne smijete raditi:

  • Zalijevati njihovo lišće - iako neke sorte biljaka cijene dobru vlažnost, sukulenti nisu jedni od njih. Budući da su sukulenti porijeklom iz suhih područja koja nemaju puno vlage, nisu navikli imati vlažno lišće.
  • Staviti ih u lonac bez drenažne rupe - drenažne rupe služe kao izlazni put za vodu koju vaša biljka ne upije. A, budući da su sukulenti  osjetljivi na prekomjerno zalijevanje, stvarno su im potrebne.
  • Zalijevati ih malo, ali često - bolje je da svoje sukulente zalijevate s više vode rjeđe, nego s manje vode svakih nekoliko dana.

POGLEDAJTE VIDEO: U KUĆI POZNATE INFLUENCERICE SLAVICE DE JONG 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje