Dostupan priručnik s uputama kako pomoći osobi koja se predozirala drogama | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Dostupan priručnik s uputama kako pomoći osobi koja se predozirala drogama

Kako prepoznati da se netko predozirao i pomoći mu? Grad Zagreb i HZJZ objavili priručnik

Priručnik je dostupan na Internetu, a može pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika da prepoznaju znakove predoziranja i spase život koji se predozirao kritičnim trenucima

VIDEO

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Udruga HUHIV i HZJZ izdali su edukativnu brošuru 'Predoziranje drogama, kako prepoznati i što poduzeti',  kojom žele skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti u društvu o teškim drogama, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika da prepoznaju znakove predoziranja i spase život čovjeku koji se predozirao u kritičnim trenucima.

POGLEDAJTE VIDEO: Snoopy je najmanji pas obučen za potragu za drogom  

Pokretanje videa...

01:22

Predoziranje je posljedica konzumiranja prevelike količine droge. Obično je povezano s uzimanjem heroina, a najčešće se događa s padom tolerancije kod ovisnika, točnije konzumacijom prečiste, ili nečiste droge. Prema podacima Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2019. godini liječeno je 6858 ljudi, od kojih je 78 posto liječeno zbog opijatskog tipa ovisnosti, ističe se u priopćenju povodom predstavljanja priručnika.  

- U Gradu Zagrebu zabilježena je 1871 liječena osoba, a 1270 opijatskog tipa. Broj umrlih među ljudima koje su ikad bili na liječenju zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog  sredstva iznosio je 312. Predoziranje heroinom kao uzrok smrti naveden je u 37 slučaja, a metadonom 16. Ostali povezani uzroci smrti bili su maligne bolesti, Hepatitis C, srčani infarkt, srčani arest, razne plućne bolesti, ciroze jetre, ulkusi te druga oboljenja uslijed kontinuiranog unošenja droge u organizam. Najviše je ljudi umrlo u Zagrebu, njih 112, od toga 85 muškaraca i 27 žena - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., koordinatorica Europske mreže gradova bez droga.

Nevjerojatan podatak: Zagreb je prvi na ljestvici EU zemalja prema konzumaciji marihuane
Nevjerojatan podatak: Zagreb je prvi na ljestvici EU zemalja prema konzumaciji marihuane

Priručnik opisuje različite vrste dostupnih droga, njihov učinak na organizam, opasnosti koje mogu uzrokovati te kako ukućani ili bliski ljudi ovisnika mogu prepoznati znakove predoziranja. Riječ je o simptomima poput promjene veličine zjenica, otežanog disanja, promjene broja srčanih otkucaja, promjene boje kože – bljedoća ili plavkasta nijanse kože na usnicama, vrhovima prstiju ili nosu pa sve do gubitka svijesti i zastoja rada srca.

Vrijednost ovog priručnika je u tome što vrlo detaljno, korak po korak, objašnjava kako pomoći predoziranoj osobi te potencijalno spasiti nečiji život.

Priručnik je dio sveobuhvatne kampanje 'Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati', koja pokazuje važnost suradnje civilnih udruga, lokalne samouprave i zdravstvenog sustava za konačan uspjeh.

- Kad iskreno radite s ljudima, svima nastojite pomoći i svaki život vam je važan, posebice kada broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva povežete s najtežim životnim pričama s kojima se susrećete na terenu. Kampanja Predoziranje drogama – kako prepoznati i reagirati obuhvaća sadržaje kojima želimo upozoriti na opasnosti predoziranja drogom, učinke pojedinih droga na organizam, razdoblja povišenog rizika, znakove i simptome te kako ih prepoznati i što učiniti kako bismo spasili život, uključujući najčešće infekcije kod korisnika droga. Ovom međusektorskom suradnjom jedinice lokalne samouprave, zdravstvenog sustava i organizacije civilnog društva želimo osvijestiti zajednicu o prevenciji predoziranja, a ostvariti ćemo ogroman uspjeh ako spasimo i samo jedan život -  naglasio je Tomislav Beganović, iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio
ODLIČAN TRIK!

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio

Britanski komičar Tom Allen podijelio je s pratiteljima na svom Instagram profilo učinkovit savjet za to kako suzbiti navalu puževa na biljke koje ste posadili u vrtu - stoji koliko i glavica češnjaka

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se
PREFINI CHEESECAKE

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se

Originalnoj verziji recepta čiji se sastojci smiksaju rekordnom brzinom, možete dodati džem od šumskog voća koji će mu dati malo kiselosti i finu voćnu notu
Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!
NISU OD POVJERENJA...

Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!

Jeste li ikada podijelili tajnu s nekim i ubrzo saznali da to više nije tajna? Moguće je da je to do zvijezda jer neki horoskopski znakovi vole dijeliti sve informacije s drugima bez obzira na posljedice