Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Kako preživjeti paklene vrućine što bezbolnije? Provjerite kako se rashladiti doma, vani, u autu

Kako preživjeti paklene vrućine što bezbolnije? Provjerite kako se rashladiti doma, vani, u autu

Mokri ručnici mogu rashladiti zrak u prostoriji, perilice pokušavajte paliti navečer kada je zrak hladniji, pijte puno tekućine i tekućih jela, a male bebe maknite sa sunca u potpunosti

VIDEO

Danas se ponovno temperature penju do visokih 40 u pojedinim dijelovima Hrvatske. Iako su nam se tijela već pomalo privikla na vrućine, ovakve temperature ne treba podcjenjivati.

Suzdržite se od fizičkih poslova koji nisu nužni, pijte dosta tekućine, jedite lagane i manje obroke, zaštitite se odjećom i kapama, ne izlazite ako ne morate... Ove savjete bi posebno ozbiljno trebali shvatiti kronični bolesnici i stariji ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

Kod sebe uvijek imajte bočicu s vodom, a želite li se dodatno rashladiti, glavu omotajte mokrom maramom.

- Jedite češće male i tekuće obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. 'smoothie' ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite - preporuka je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

Što god da jedete, neka to bude lagano, ne previše masno i rasporedite obrok u više manjih. Tako će vašem probavnom sustavu biti lakše to sve preraditi. Salate su najbolji izbor kada je vani ovako vruće, lagane su za probavu i opskrbljuju organizam hranjivim nutrijentima. 

Preporuke Ministarstva zdravlja kako preživjeti paklene vrućine što bezbolnije:

Rashladite svoj dom

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.
  • Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
  • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 ˚C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.
Woman suffering a heat wave at home

Klonite se vrućine koliko god možete

  • Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.
  • Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
  • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 04:00 i 07:00 sati.
  • Potražite sjenu.
  • Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu niti u hladu, odnosno nikada se ne smiju ostavljati u automobilu bez nadzora.
  • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

- Naročitu brigu valja posvetiti djeci tako da se dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlaže suncu i za njih se ne primjenjuju zaštitne kreme. Do kraja prve godine se djeca ne smiju izlagati izravnom suncu i treba primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja. Preporučuju se hipoalergene kreme bez kemijskih filtera uz druge zaštitne mjere pri čemu je važno koristiti i posebnu zaštitnu odjeću koja štiti od UV zračenja - napominju u Ministarstvu zdravstva.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

  • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti.
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.
  • Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.
  • Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
  • Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Evo kako pomoći drugima i sebi

- Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana. Pritom, pridržavajte se zadanih epidemioloških mjera uslijed trenutne epidemije COVID-19. Razgovarajte o toplinskom valu s Vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti - savjetuju.

- Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomozite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno. Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati - dodali su u ministarstvu zdravstva.

A man cools off under water sprinklers during a heat wave in Vienna

Što ako imate zdravstvene probleme:

  • Držite lijekove na temperaturi ispod 25 ˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u Uputi o lijeku). 
  • Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.
  • Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

- Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć - kažu u Ministarstvu zdravstva i napominju da se savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

- Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika/ hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika/hitnu pomoć, smjestite njega/nju u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignute mu/joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38° C. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj - naglasili su i naveli važne telefonske brojeve:

  • Hitna pomoć – 194 (za cijelu Republiku Hrvatsku)
  • Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

Rashladite se prije spavanja

Kao prvo, prije spavanja se suzdržite od obilnih obroka, pojedite nešto lagano poput jogurta ili banane. Također, želite li se rashladiti i bolje spavati, prije spavanja napunite kadu hladnijom vodom i lezite u njoj 10 do 15 minuta. Osjetit ćete kako vam se koža naježila od hladne vode i kako vam je lakše.

Nakon toga ćete se osjećati ugodnije satima, koža će vam biti hladnija, neće svrbjeti (kao što zna od znoja) i nećete se znojiti - puno lakše ćete zaspati i spavati kvalitetnije. Ukoliko kod kuće nemate kadu, stanite pod tuš.

Dobra ideja je i rashladiti posteljinu u hladnjaku, na primjer, jastučnice i plahtu kojom se pokrivate. I to će vam nakratko pružiti olakšanje.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela - kažu u HZJZ-u.

Dobro rashladite auto

Sjesti u pakleno vruć automobil može biti izuzetno opasno za zdravlje. Koliko god vam se žurilo, imajte na umu da nećete nikuda stići ako vam srce otkaže od vrućine, zato usporite, dobro rashladite vozilo i tek onda sjednite u njega. 

Ovaj trik pomoći će vam da automobil koji je stajao na suncu rashladite vrlo brzo, barem do temperature podnošljive za život. Oni koji su isprobali ovu metodu kažu da spušta temperaturu u vozilu za 10-tak stupnjeva.

Evo što trebate napraviti: Spustiti prozor na suvozačevoj strani i zatvoriti vrata. Vozačeva vrata otvarati i zatvarati kao da mašete lepezom, i to je to.

Osim toga, tijekom ljeta je dobro na sjedala staviti nekakav pamučni materijal (staru majicu, plahtu...). Na taj način će vam biti ugodnije sjediti u automobilu, osjećaj vrućine bit će vam manji. 

Pripazite i na svoje ljubimce

Mijenjajte životinjama vodu često jer se brzo ugrije, a ako imate psa ili mačku, ponudite im tijekom dana hladan jogurt. Dobro je i povremeno im zaliti cape hladnijom vodom, to će ih brzo rashladiti.

Ako imate vrt ili balkon, pripremite psu mali bazen (možete i od stare kadice za kupanje djece). Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište sa dubokom hladovinom, namočite prostirku (stari ručnik) i stavite negdje na pločice (u kuhinju ili kupaonicu) - to će biti mjesto gdje životinja može leći i u isto vrijeme dobro se rashladiti. Postoje za kupiti posebni madraci za rashlađivanje pa i to nije loša ideja - pas i mačka će vam biti zahvalni.

Za svojeg psa možete napraviti i osvježavajuću poslasticu. Usitnite komad lubenice, pomiješajte s jogurtom, stavite u kalupe i zaledite. Dobit ćete sladoled koji psi obožavaju. I nikada, baš nikada djecu i ljubimce ljeti ne ostavljate u automobilu, niti na pet minuta!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'