Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Razlikujte opravdane strahove i iracionalne fobije i borite se protiv njih korak po korak

Kako razlikovati opravdane strahove od iracionalnih fobija?

Fobije su izazvane događajem koji je u mozgu 'zapisan' kao smrtonosan, pa tijelo svaki puta kad se nađemo u sličnoj situaciji iznova reagira napadom panike te nas sprečava da uživamo u životu

VIDEO

Ako stojite na vrhu zgrade od 20 katova i bojite se prići rubu, osjećate prirodan strah koji vas upozorava na potencijalnu opasnost. Najčešći strahovi, poput onoga od visine, zmija, pauka, letenja zrakoplovom ili skučenih prostora dio su obrambenog mehanizma i ne ometaju normalan tijek svakodnevice. 

POGLEDAJTE VIDEO: Najčešći strahovi kod djece i kako im pomoći

Pokretanje videa...

00:44

No preuzme li iracionalan strah kontrolu nad mislima i osjećajima, pretvara se u mračnu fobiju, koja može zagorčati život. Tako zbog intenzivna straha od zatvorenog prostora klaustrofobičar može odbiti dobar posao u uredu na osmom katu do kojega svaki dan mora ići 'nepodnošljivim' dizalom, a čovjeka koji se boji letenja snažni napadaji panike prije putovanja lišit će užitka putovanja na drugom kraju svijeta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Najčešće fobije u Hrvatskoj su: Zatvoreni prostor, visina, zmije
Najčešće fobije u Hrvatskoj su: Zatvoreni prostor, visina, zmije

Naime, fobije su izazvane događajem koji je u mozgu 'zapisan' kao smrtonosan, pa tijelo svaki puta kad se nađemo u sličnoj situaciji iznova reagira napadom panike, izaziva osjećaj nemoći te nas sprečava da uživamo u životu što u konačnici vodi i ka depresiji. 

Razlika između razumljivog straha i fobije

Normalan strah

  • Uznemirenost zbog turbulencija ili jake oluje tijekom leta
  • Neugodan osjećaj pri naginjanju s visokog balkona ili penjanja na ljestve
  • Nervoza potaknuta dobermanima ili rotvajlerima koji laju
  • Neugodan osjećaj tijekom vađenja krvi ili cijepljenja

Fobije

  • Otkazivanje odlaska na prijateljičinu svadbu zbog straha od letenja avionom
  • Odbijanje posla zbog neizbježne svakodnevne vožnje dizalom
  • Izbjegavanje šetnje parkom zbog straha od pasa
  • Otkazivanje sistematskih pregleda zbog straha od igala  

Polazna točka

Strah od zmija ili pauka lako se može shvatiti, no onaj od, primjerice, javnih ili otvorenih prostora (tzv. agorafobija) mnogo je apstraktniji. Tu može biti riječ o bojazni od gužvi ili društvenih situacija. Raspoznavanje od čega u nekoj situaciji strahujte polazna je točka da riješite problem. 

Fascinantne fobije: Veliki medo ne izaziva toliki strah kao pauk
Fascinantne fobije: Veliki medo ne izaziva toliki strah kao pauk

Simptomi fobije 

Emocionalni su znakovi i simptomi fobije anksioznost, panika, jaka želja za bijegom, privid “nestvarnosti”, strah od gubitka kontrole, osjećaj nesvjestice i nemoć kontroliranja straha. Tjelesni su simptomi ubrzanje pulsa i disanja, stezanje ili bol u prsima, drhtavica, vrtoglavica, želučana mučnina, znojenje i hladno-vrući 'flashevi'.  

Nemoć i suočavanje

Čovjek koji pati od fobije najčešće shvaća kako je taj njegov strah nerealan, ali ipak ne uspijeva kontrolirati svoje osjećaje. Fobija se najuspješnije nadvladava tako da se postupno i uzastopno, na siguran i kontroliran način, izlažete onome čega se bojite.

Astrofobije: Tko se boji bolesti, a tko pak zatvorenog prostora?
Astrofobije: Tko se boji bolesti, a tko pak zatvorenog prostora?

Strah neće otići sam

Svakim novim izlaganjem izvoru straha osjetit ćete se samopouzdanije i nadmoćnije te će fobija s vremenom izgubiti moć i kontrolu nad vama. Kako biste si olakšali suočavanje sa strahom, napravite popis situacija koje su izravno povezane s fobijom. Strahujete li od letenja, sastavite popis koji uključuje sve radnje, od pakiranja kovčega do vezanja sigurnosnim pojasom u zrakoplovu, te ih posložite od najbezazlenije do “najstrašnije”. 

U akciju krenite svladavajući korak po korak, a na viši stupanj prijeđite tek kad uspješno usvojite trenutačni. Tjelesne simptome poput ubrzana pulsa i disanja, drhtavice ili vrtoglavice ublažit će i uspješno “kontrolirati” tehnike opuštanja kao što su svjesno disanje, meditacija i opuštanje mišića. One će također pomoći da se učinkovitije nosite s drugim izvorima stresa i anksioznosti. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje