Lifestyle

Komentari 7

Kako se nositi s lošim vijestima

Kako se nositi s lošim vijestima

Prvo udahnite duboko kako biste ostali prizemljeni. Nakon toga, priznajte šok, a ne pokušavajte pobjeći od njega. Razmislite trebate li i više informacija te dajte sebi dovoljno vremena

Psihologinja dr. Nilu Ahmed kaže da su izbjegavanje i poricanje dva uobičajena načina kako nosimo s negativnim situacijama. Iako nam se to može činiti kao rješenje, dugoročno nije zdravo.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Izbjegavanje i poricanje su vrlo korisni u neposrednoj situaciji jer nas mogu spriječiti da se preopteretimo. Međutim, s vremenom mogu postati problematični jer sprječavaju da se uistinu pozabavimo problemima - kaže.

S druge strane, opsesivno fokusiranje na stvar također neće učiniti ništa dobro.

- Razmišljanje na ovaj način može uzrokovati značajno povećanje razine anksioznosti - kaže terapeutkinja Sally Baker i dodaje da je važno definirati stilove razmišljanja i utvrditi u koje nezdrave obrasce bismo mogli upasti.

- Prepoznavanje stila razmišljanja jedan je od prvih koraka za preuzimanje kontrole nad mislima - govori Baker.

Koraci za prihvaćanje loših vijesti

Nakon što saznate lošu vijesti, dr. Nilu kaže da poduzmete ove korake:

- Prvo udahnite duboko da biste ostali prizemljeni. Nakon toga, priznajte šok, a ne pokušavajte pobjeći od njega. Razmislite trebate li više informacija. Uzimanje vremena za dobivanje više informacija može pomoći u učinkovitijem i primjerenijem suočavanju s vijestima. Nakon što saznate sve informacije, uzmite si vremena za prilagodbu. Osjećaji tuge, gubitka i bijesa su normalne reakcije. Ne žurite. Usporite. Dajte si dovoljno vremena. I zapamtite, ako se borite s prihvaćanjem loših novosti, nemojte se bojati potražiti pomoć stručnjaka - zaključuje Ahmed, a piše Metro

Najčitaniji članci