Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Kako se stil privrženosti mijenja kroz život: 3 su scenarija, a sebe uvijek možete mijenjati nabolje

Kako se stil privrženosti mijenja kroz život: 3 su scenarija, a sebe uvijek možete mijenjati nabolje

Ovisno o tome kakav ste odnos imali s roditeljima i koliko su oni uspjeli reagirati na vaše potrebe, razvit ćete i takav stil privrženosti prema drugima. No taj stil se može mijenjati, ali i vi

VIDEO

Prema teoriji, odrasli obično imaju jedan od četiri stila privrženosti: siguran, tjeskoban, izbjegavajući ili bojažljiv. Privrženost se izgrađuju u djetinjstvu, a ovisno o tome koliko je roditelj sposoban uočiti djetetovu potrebu za bliskošću i odgovoriti na nju, tako će se u djeteta formirati stil privrženosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Dijete na osnovu toga formira svojevrsni obrazac odnosa s roditeljem i nosi ga dalje kroz život te na neki način ponavlja u određenoj mjeri kroz sve buduće značajne odnose. Ovisno o tome kakav ste obrazac stekli, ovisit će i vaši odnose s drugima, način na koji ćete im vjerovati, voljeti ih i biti voljeni. Ljudi sa sigurnim stilom vezanosti ne boji se intimnosti niti odlazaka drugih. 

No, istraživanje sugerira da samo 56% odraslih ima siguran stil privrženosti. Međutim, on se može mijenjati tijekom života, evo i zašto:

Kako se stil privrženosti može mijenjati tijekom života: Tri scenarija

Bračna i obiteljska terapeutkinja Kiaundra Jackson ispričala je tri scenarija s kojima se suočila:

Scenarij 1: Kroz životna iskustva

Dječak, nazovimo ga Aaron, odrasta u domu punom ljubavi. Roditelji se jako brinu o njemu, tijekom njegovog odrastanja nije bilo uočljivih trauma i vrlo je rano naučio koliko je voljen. Odrastao je sa sigurnim stilom privrženosti. 

Vraćate se u ured? Naučite se ponovno uspješno fokusirati u bučnom uredu s puno kolega
Vraćate se u ured? Naučite se ponovno uspješno fokusirati u bučnom uredu s puno kolega

Kanije, kada je postao stariji i počeo izlaziti, iskusio je niz nezdravih romantičnih veza. Ti su partneri imali jedan od nesigurnih stilova vezanosti i to je utjecalo na Aarona. Toliko se trudio da sljedeća veza ne bude poput prijašnjih da je postao  suprotno od onoga što je trebao. Njegov stil privrženosti prešao je iz sigurnog u izbjegavajući.

Scenarij 2: Kroz veze

Jedna klijentica je imala tjeskoban stil vezanosti. Bila je u nezdravoj vezi od početka. Stalno je živjela u strahu hoće li je partner napustiti, prevariti... Veza je završila iz više razloga.

Kad je preboljela prekid, upoznala je nekoga novog. Napredak se odmah primijetio. Način na koji je komunicirala i razgovarala o njemu bio je potpuno drugačiji od prethodne veze. Nije bilo naznake ljubomore ili tjeskobe.

Način na koji je stupila u kontakt s novim partnerom uistinu je bio puno zdraviji nego u njezinoj prošloj vezi. Kasnije smo saznali da je imao siguran stil vezanosti, što je možda pridonijelo njezinoj promjeni ponašanja. Stil privrženosti  može se promijeniti ovisno o tome s kim ste u vezi.

Scenarij 3: Kroz osobni rast

Bila sam svjesna da sam cijeli život imala tjeskobni stil privrženosti. Taj stil je proizašao iz odgoja i utjecao na način mog ponašanja u vezi. Stalno sam trebala potvrdu drugih da nešto dobro radim, bila sam nervozna kad je moj partner trebao prostor za sebe, preispitavala sam se, nisam mu vjerovala u potpunosti i teško sam voljela samu sebe - ispričala je psihologinja.

- Bila sam na terapijama više od desetljeća, malo sam dolazila, malo ne. Tijekom tog razdoblja radila sam na sebi i na svojim interakcijama s drugima. Nedavno sam izlazila s nekim tko je imao izbjegavajući stil privrženosti. Nisam to uočila odmah, ali onda su znakovi postali jasni. Umjesto da sam se vratila u svoj anksiozni stil privrženosti, učinila sam suprotno. Počela sam pokazivati znakove sigurne privrženosti. Moj terapeut mi je rekao: Tako sam ponosan na tebe. Ne znam vidiš li to, ali u zadnje vrijeme se nosiš sa svojom vezom na 'siguran način'!  - dodala je..

Ovaj put to se dogodilo terapeutkinji, ali s njene strane. 

- Ja sam uložila potreban trud kako bih se dovela u zdravije stanje i stvarno je osjećaj dobar. Da budem iskrena, i dalje moram jako naporno raditi da to postignem. Željela sam se vratiti u svoj 'anksiozni stil' jer je to nešto što sam jedino znala toliko dugo. Ali osjećaj je super biti na ovoj strani i zato sam odlučila tu i ostati - objasnila je Kiaundra Jackson.

Vježbanje po vrućini: Nemojte pretjerivati i prilagodite ritam
Vježbanje po vrućini: Nemojte pretjerivati i prilagodite ritam

Kako promijeniti svoj stil privrženosti?

Morate imati na umu da to neće biti lako. Potrebno je osvijestiti to, raditi na sebi, drugačije reagirati u interakcijama, ponovno uspostaviti granice, naučiti zdraviji način poistovjećivanja s drugima i sortirati svoje traume. Profesionalna pomoć uvijek dobro dođe. 

Ako želite promijeniti svoj stil privrženosti dobro je zapamtiti sljedeće:

  • Prepoznajte svoj stil privrženosti i onih oko vas. Vjerujte mi: To će vam pomoći u procesu razumijevanja drugih i imat ćete više empatije i razumijevanja za njih, ističe terapeutkinja. 
  • Prepoznajte proces. Cilj vam je postići siguran stil privrženosti, ali za to će vam trebati vremena. Dajte sebi dozvolu da bude dostojanstveni u svojoj tjeskobi, izbjegavanju ili bojažljivosti. Nema vremenskog ograničenja. Dajte si vremena koliko god vam treba. 
  • Nemojte ići na ovo putovanje sami. Potražite pomoć terapeuta ili savjetnika ako možete, ili si pomozite kroz knjige i podcaste, savjetuje Kiaundra Jackson.

Bez obzira koji stil vezanosti trenutno imate, sjetite se da doista možete učiniti sve što vam padne na pamet. Ako vam je razvijanje zdravijeg stila privrženosti jedan od ciljeva, možete to učiniti, piše mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi