Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Kako upisati državni college u SAD-u ako želite tamo živjeti

Kako upisati državni college u SAD-u ako želite tamo živjeti
1

Riana Petanjek, koja je u SAD otišla u potrazi za boljim uvjetima i životom, otkriva nam kako je upisala državni fakultet tamo i što je za njega sve potrebno

VIDEO

Riana Petanjek mlada je Hrvatica koja je sama na motoru obišla Route 66, radila u Indiji, prošla pola svijeta i završila dva fakulteta. Neprestano je radila i bila u potrazi za poslom s kojim će moći imati sigurnost i normalna primanja. Ali, to u Hrvatskoj nije pronašla. 

Odvažila se otići u SAD. Ova spisateljica, putopisac, novinarka i fotografkinja, koju ste prijašnjih godina mogli pratiti na našim stranicama, u nekoliko kolumni otkrit će nam kako izgleda kada odete iz Hrvatske trbuhom za kruhom. Ovo je njezina druga kolumna. U njoj otkriva kako upisati državni fakultet u SAD-u i kakva je trenutna situacija tamo.

Ovo vam je potrebno ako želite upisati državni faks u SAD-u

Ako vas je zaintrigirala moja prošla kolumna i razmišljate o opciji preseljenja u SAD na način na koji sam ja to napravila, postoji nekoliko stvari koje vam za početak trebaju ako idete mojim smjerom.

Osim što prvo trebate odlučiti koji takav državni fakultet (Community College) u kojem gradu ste zainteresirani, za istražiti vam je potreban samo internet, a dokumenti u bilo kojem gradu uglavnom se svode na isto:

  • položen TOEFL - ispit znanja engleskog ili druga verzija iste stvari IELTS (Ako engleski niste učili i ne znate ga dovoljno)
    U Hrvatskoj imate opciju polaganja u Splitu ili Zagrebu i do nekoliko puta na mjesec, a cijena je 225$. Što se tiče Srbije - oni imaju tri lokacije ako vam je blizu. Test je tamo 190$, dok Sarajevo, Banja Luka ili Tuzla naplaćuju 185$. Za sve one koji su u školi učili engleski test ne bi trebao biti problem obzirom da ti državni fakulteti nemaju visok prag rezultata. 

    Ako engleski niste učili i ne znate ga dovoljno ti isti Community Collegei vam nude tečaj engleskog pa možete i na taj način započeti svoj život u SAD-u, pa kad ste spremni prebacite se samo dalje na sam studij.
  • popunjen aplikacijski formular što se samo isprinta na njihovim stranicama
  • kopiju putovnice
  • prevedenu diplomu i ocjene položenih ispita u srednjoj školi ili s prijašnjeg fakulteta
  • plaćenu upisninu od 50 $
  • potvrdu od banke na engleskom koja potvrđuje da imate 18.000 dolara (ovisi od fakulteta do fakulteta otprilike je tu negdje) na računu ili da ima netko tko vas misli uzdržavati i njegovu izjavu o tome. Ne postoji način da oni provjere je li ta svota još uvijek na računu nakon što ste dobili potvrdu, pa ako nemate novca - radite isto što i pola onih koje sam ja upoznala tamo na studiju. Posudite od svih kojih znate dok ne prikažete, u jednom danu dobijete potvrdu na engleskom ili je prevedete kod sudskih tumača i drugi dan vraćate posuđeno.

I to je to !

Nema prijemnih!

Nema prijemnih, nema drugih uvjeta, većina njih će prihvatiti gotovo sve koji su zadovoljili dokumentaciju, jer svi mi internacionalni studenti satove na tim fakultetima plaćamo do 4 puta više nego njihovi domaći studenti, pa će oni rado prihvatiti svakog tko će donijeti lovu. Upisi su vam uglavnom dva puta na godinu. O tome što vas čeka dalje i kako do prvog posla ili social security broja već u idućoj kolumni, no prije toga još pokoji savjet.

Pogledajte i video:

 

Odlazak u Kanadu ili Novi Zeland

U posljednjih nekoliko godina strašno su popularne takozvane work and holiday vize za Kanadu ili Novi Zeland, mjesta gdje mladi Hrvati odlaze po bolje prilike za život. Mladi - jer te vize imaju dobnu granicu. U slučaju Novog Zelanda čak i 30 godina. I dok većina nas na te zemlje gleda kao velike spasioce od loše situacije doma oni zapravo imaju tu i veću korist nego mi.

Dobivaju mahom visoko obrazovanu mladu i sposobnu radnu snagu koja im najčešće radi one lošije poslove dok eventualno ne pronađu način za doći do nečeg boljeg. Za razliku od Kanade i Novog Zelanda, SAD takve vize daje isključivo studentima i to najlakše onima koji su pri kraju studija, pa je manje vjerojatno da će ostati tamo ilegalno ako imaju još svega par ispita za završetak studija.

Trenutno stanje u SAD-u

One koje zanima ima nekoliko agencija u Hrvatskoj i po cijelom Balkanu preko kojih možete po takvo iskustvo. Ja konkretno znam za STA putovanja. Najaktualnija tema u SAD-u je dakako Trump i njegov posljednji pothvat zabrane ulaska u SAD za državljane 7 većinski muslimanskih zemalja. Iako se na prvu ta odluka čini kao scenarij iz SF filmova, iskreno: na zapadu ništa novo. Iako stanovnici tih istih zemalja do sad nisu imali službenu zabranu, za njih dobiti pa makar i turističku vizu bilo je ravno dobivanju na EuroJackpotu.

I to su neke stvari o kojima će vam mnogi šutjeti u vezi SAD-a. A mnogi poput mene će shvatiti da, iako vam postave milijun suludih pitanja na intervjuu za vizu, nama je super, ako popunjavate sve uvjete. Uglavnom se rijetko dogodi da vam je odbijena. Što se tiče Trumpa i njegovih ludosti vjerujete mi da ogromna većina mojih američkih prijatelja ili suradnika, baš kao ni onih koji tamo žive, a drugih su nacionalnosti ne spava mirno.

Američko domoljublje iz prve ruke

Kad Amerikance pobliže upoznate, shvatite da se njih odmalena u školama uči kako je njihova država najbolja na planeti, kako je sve što oni rade ispravno i svi bi ih trebali slijediti. Ne znam samo kako je to ispiranje mozga išta bolje od onog u Sjevernoj Koreji recimo?

Tako ćete stvarno dobiti situaciju da visoko obrazovani Amerikanci nemaju blage veze da je Pariz glavi grad Francuske naprimjer. Jer, hej koga briga za sve ono izvan SAD-a?

A da vam ni ne pričam da ih velika većina nikad ni ne izvadi putovnice. I baš zato vam život u SAD-u, ako nije u pitanju Kalifornija, po mogućnosti San Francisco ili New York ili eventualno Chicago, Washington, Vegas, Seattle... teško da će biti vrlo primamljiva opcija.

U takvim gradovima ipak vlada neka sasvim druga kultura, živi ogroman broj stranaca i Amerikanci u njima su daleko više cool, putuju i znaju puno više o svijetu u kojem živimo. A ostatak SAD-a, eto tako može glasati za Trumpa i jedva čeka da kupi oružje, dok s druge strane zabrane Kinder Jaje. Nije šala, uistinu je zabranjeno.

Ljepota velikih gradova je isto što ćete to kinder jaje ipak pronaći u nekim malim prodavaonicama makar 100 puta bilo zabranjeno, koje najčešće drže Pakistanci, Indijci, Arapi, Rusi, Balkanci...

Prijatelji vam u tim gradovima mogu biti mahom ljudi s Balkana, bilo koje druge europske zemlje ili bilo koje druge zemlje na svijetu. I zbog toga je lako zavoljeti život u tim gradovima.

Po mom osobnom iskustvu, najljepše je u New Yorku, jer jednostavno uvijek imate more opcija za svaku, pa i najmanju odluku.

No, osim vama, ti gradovi su zanimljivi i milijunima drugih ljudi. To bi mogao biti također jedan od problema, a više o tome i kako lakše prebroditi sve teškoće koje vas čekaju prilikom života u SAD-u, stiže već u idućoj kolumni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'