Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako uvesti red u raspored te okrenuti vrijeme u svoju korist

Kako uvesti red u raspored te okrenuti vrijeme u svoju korist
1

Kako bi dan potrajao 25 sati: Umjesto planiranja idućeg poteza pojedite kolač ili poslušajte omiljenu pjesmu. Tako ćete se opustiti, ali i održati mozak budnim

VIDEO

Ako pucate po šavovima zbog previše obveza i premalo slobodnog vremena, uzmite mentalnu pauzu. Manjak vremena povećava stres, pa ako više od tri puta na dan poželite imati više vremena, pravi je trenutak da preuzmete kontrolu nad dnevnim rasporedom. 

S popisa izbrišite najmanje bitnu obvezu u danu kao što je pranje rublja ili pomaknite termin poslovnog sastanka. Umjesto toga pojedite kolač ili poslušajte omiljenu pjesmu te nemojte razmišljati o budućnosti i planovima. Osim toga, ako primjećujete da ste prije bili više sponatani, a sada izgleda kao da su vam obveze preuzele kontrolu nad životom, to je znak da vam kronično nedostaje slobodnog vremena. 

Iako neki ljudi više vole planirati nego biti spontani, spontanost je važna jer izlaskom iz rutine stimulira mozak, održava ga budnim te ga priprema za rad u izvanrednim situacijama. Kad ste potpuno zatrpani obvezama, ne dolazite u priliku da vam se dogodi nešto novo, pa sljedeći tjedan ostavite pola dana slobodno i nemojte razmišljati o tome što ćete tada raditi. 

Još jedan od znakova da vam je potrebno više vremena za sebe je da većinu dana jedete za radnim stolom, u autu ili, najgore, uopće nemate vremena za ručak. Jedite u miru i smanjite stres pauzom za ručak koja bi trebala trajati dvadesetak minuta. I provedite je s kolegom ili prijateljem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

‘Oprosti, ali preumoran sam...’

Ako jedva čekate da prijatelj otkaže druženje ili ćete sami otkazati i to se događa nekoliko puta na tjedan, pogledajte raspored za iduća dva tjedna i ne dogovarajte izlaske - uzmite vrijeme za sebe.

Vrijeme za najboljeg prijatelja

Ako niste razgovarali s najboljim prijateljem već nekoliko tjedana - treba vam više vremena. Zapišite deset najvažnijih osoba u životu. Napravite podsjetnik i nazovite ih, a nemojte se koristiti e-mailom ili SMS-ovima.

Kvalitetan san

Stručnjaci kažu da odraslima treba od sedam do devet sati sna na dan, pa radije ostavite prljavo posuđe u sudoperu do jutra kako biste se dobro naspavali.

Ostavite vrijeme za hobije

Pitajte se: “Da imam cijeli dan slobodan, što bih radio?”. U raspored ubacite jednu aktivnost na dan koja vas veseli kao što je ispijanje kave ili šetnja.

Aktivnošću protiv stresa

Nije važno koliko ste zaposleni - svakodnevna fizička aktivnost smanjuje stres, a kako biste je uveli u svakodnevnu rutinu, upišite se u teretanu s prijateljem ili svaki dan šetajte s njim. 

Zdravlje vam mora biti prioritet

Ne zanemarujte lupanje srca, glavobolje uzrokovane stresom, bolove i tjeskobu. Uzmite vremena za odmor i posjet liječniku. Prioritet ipak mora biti vaše zdravlje, a ne rješavanje problema na poslu.

Samo 15 min između sastanaka

Kad nemate dovoljno vremena, nećete se dobro nositi s nenadanim promjenama u rasporedu. Zato između svih dogovora ostavite 15 minuta “praznog hoda” kako biste sve organizirali.

Slušajte ljude oko sebe

Ako od prijatelja i obitelji čujete: “Ti nikad ne staješ”, “Daj se odmori”, ne zanemarujte to. Oni vam žele dobro i prvi će primijetiti da ste pod stresom od manjka vremena. Stanite. Uzmite dan samo za sebe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...