Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako zagađenje utječe na kožu i kako mu umanjiti posljedice?

Kako zagađenje utječe na kožu i kako mu umanjiti posljedice?
1

Ugljični monoksid vodi do hipoksije tkiva (nedostatak kisika u tkivu), što pak usporava metabolički proces kože, što rezultira blijedom kožom, prijevremenim starenjem i suhoćom i iritacijom kože

VIDEO

Zadnjih je godina zrak sve zagađeniji, što se ne može ne odraziti i na snagu i izgled našeg najvećeg organa, kože. Koža naime djeluje kao štit protiv pro-oksidanata, kemikalija koje induciraju oksidativni stres, a svakodnevno izloženost visokim razinama raznih zagađivača na koži ostavlja ozbiljne negativne posljedice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagađenje 01:13

Ukratko, zagađivači zraka ometaju normalne funkcije lipida, DNA i proteina čovjeka te uzrokuju oksidativno oštećenje. Rezultati su starenje kože i upalna ili alergijska stanja, uključujući atopijski dermatitis, psorijazu i akne, pa čak i rak kože. 

Kako zagađenje utječe na kožu?

Postoji nekoliko uobičajenih zagađivača zraka povezanih s problemima kože i svi oni imaju tendenciju utjecati na kožu na sličan način: uglavnom tako da oštećuju stanice kože, što uzrokuje prerano starenje i pogoršava ten općenito,

1. Lebdeće čestice

Prvo, onečišćenje se sastoji od sitnih lebdećih čestica u zraku koje imaju više izvora: plinove iz automobila, preko topljenja metala pa do pušenja. Istraživanja su otkrila da se i najmanje količine tih čestica uvuku u pore, a studije također potvrđuju da onečišćenje zraka uzrokuje stvaranja slobodnih radikala, oštećenje DNA i stanične smrti.

Najbolji su u reciklaži, smeća im i fali pa ga uvoze i griju se
Najbolji su u reciklaži, smeća im i fali pa ga uvoze i griju se

2. Prizemni ozon

Prizemni ozon ili O3 drugi je najčešći zagađivač zraka. Ovaj opasni plin nastaje kada se spoje dušikov oksid i hlapljivi organski spojevi. Uz njegov izniman doprinos raznim granama medicine, postoje dokazi da O3 može ubrzati proces starenja kože što rezultira pojavom sitnih linija, bora, promjene boje i opuštenosti kože.

Sun

3. Ugljični monoksid i dušikov dioksid

Ugljični monoksid vodi do hipoksije tkiva (nedostatak kisika u tkivu), što pak usporava metabolički proces kože, što rezultira blijedom kožom, prijevremenim starenjem, suhoćom i  još mnogo toga. Dušikov dioksid pak oštećuje hidro-lipidni film kože, uzrokujući da ona postane iziritirana i osjetljiva, a njegove čestice mogu dovesti i do pojave iritacija i alergija.

4. Policiklički aromatski ugljikovodici

Policiklički aromatski ugljikovodici skupina su od više od 100 različitih kemikalija koje se oslobađaju nepotpunim izgaranjem ugljena, nafte, benzina, smeća, duhana, drva i drugog. Mogu dovesti do iritacija i upale kože. 

Ulje i masnoće ne treba bacati u sudoper - stvorit će se čep
Ulje i masnoće ne treba bacati u sudoper - stvorit će se čep

Što možemo napraviti?

1. Svaku večer čistite lice 

Čišćenje lica svake večeri nije bitno samo zbog uklanjanje šminke. Nakon što cijeli dan izlažete svoju kožu zagađenjima iz zraka, prljavštini i ostalim nečistoćama pranje će osloboditi površinu vaše kože i pore od nakupljanja štetnih tvari.

Fotolia

 2. Zaštitite kožu sa sredstvima za njegu 

Postoje mnogi proizvodi koji kožu štite od onečišćenja, kao npr. proizvodi s antioksidansima poput vitamina C i E. Osim njih, bitno je koristiti i hidratantne emolijente - ti su sastojci neophodni za zdravlje i rad kože.

3. Pojačajte unos antioksidansa

Budući da su antioksidanti najbolji prijatelji tijelu protiv zagađenja, uzimajte ih oralno hranom i preko dodataka. Oni sprječavaju površinsko oštećenje slobodnih radikala i sprečavaju potencijalno izazivanje preranih znakova starenja, a neki mogu i umanjiti alergijske reakcije, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku