Lifestyle

Komentari 2

Kakvi sretnici: Slučajno pronašli blago i postali su milijunaši

Kakvi sretnici: Slučajno pronašli blago i postali su milijunaši

Sretnik iz Australije pronašao je kraljevski opal vrijedan 3 milijuna dolara. Pronašao ga je u kanti punoj običnog kamenja, zadržao za uspomenu i tek nakon 14 godina otkrio njegovu vrijednost

Da sreća može čekati iza ugla dokazuje šest priča o ljudima koji su sasvim slučajno pronašli skriveno blago i postali milijunaši. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati prodaju zlato

1. Zid od kovanica

U gradu Windberu u državi Pennsylvania postojala je stara kuća koja je bila napuštena više od 20 godina. Jednog dana su djeca ušla su u kuću te pronašla nekoliko starih novčića kraj zidova. Djeca su sve ispričala roditeljima koji su odlučili odlomiti zid iz kojeg je ispalo stotine novčića. Ukupno je bilo 8500 dolara. Među običnim kovanicama bilo je i nekih rijetkih iz 1793. do 1857.godine. Vrijednost im je procijenjena na 200.000 dolara.

2. Zlato 

U Ballaratu (Australija) lokalni je farmer šetao je pustinjom s detektorom metala. Kad je uređaj nešto otkrio, počeo je kopati. Odmah je pronašao male zlatnike. Nastavio je kopati i pronašao ogroman komad zlata težak 5,5 kilograma i vrijedan 315.000 američkih dolara.

3. Kraljevski opal 

Još jedan sretnik iz Australije pronašao je najrjeđi opal na svijetu. Tijekom jednog od svojih radnih dana, sretan rudar pronašao ga je u kanti punoj običnog kamenja. Odlučio ga je zadržati za uspomenu. Pokazao ga je stručnjaku tek nakon 14 godina. Ispostavilo se da je pronašao nevjerojatno rijedak crni opal. Kamen je dobio ime "Kraljevski". A prema riječima stručnjaka, njegova cijena na aukciji je iznosila 3 milijuna dolara.

4. Izgubljeni čekić

Godine 1992. britanski farmer po imenu Peter Whatling izgubio je čekić. Kako bi temeljito pretražio mjesto, zamolio je svog prijatelja Erica Lawesa, koji je imao ručno izrađeni detektor metala, da mu pomogne.

U prvih nekoliko minuta Lawes je pronašao veliki srebrnjak. Počeo je kopati na mjestu gdje je pronašao novčić i pronašao drvenu kutiju sa zlatnom ogrlicom, nakitom i stotinama novčića.

Arheolozi su ovaj nalaz nazvali "Hoxne Hoard". Izvorna vrijednost procjenjuje se na 15 milijuna dolara. Svi artefakti čuvaju se u Britanskom muzeju. Eric je dobio nagradu od 2,3 milijuna dolara, koju je podijelio sa svojim prijateljem. Međutim, Peter Whatling nikada nije pronašao svoj čekić.

5. Deklaracija o neovisnosti

Jedan čovjek iz Pennsylvanije kupio je sliku za 4 dolara na garažnoj rasprodaji. Kada je htio promijeniti okvir, pronašao je dokument priložen na poleđini slike. Činilo se da je to jedna od 25 službenih kopija Deklaracije o neovisnosti iz 1776. godine. Kasnije je ovaj dokument prodan na aukciji za 2,4 milijuna dolara.

6. Zlato britanskih lordova

Amaterski arheolog Terry Herbert jednom je zamolio svog prijatelja (farmera iz Staffordshira u Engleskoj) da mu dopusti da pretražuje njegova polja detektorom metala. Nadao se da će pronaći nekoliko novčića. Prvog dana potrage pronašli su 4 tisuće artefakata ukupne težine 4,5 kilograma.

Ispalo je da je blago pripadalo britanskim gospodarima iz XII. stoljeća i da je najvjerojatnije svojevrsna žrtva bogovima. Blago je procijenjeno na 5,3 milijuna dolara, piše BrightSide. 

Najčitaniji članci