Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
TURISTIČKI TREND

Ovo su neka od ljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet biciklom

Prilike za putovanje biciklom svuda su oko nas - od ravne Slavonije, preko brdovitog Hrvatskog zagorja i gorske Hrvatske, pa do zemljane Istre i kilometarski duge dalmatinske obale. Evo gdje se možete istodobno voziti i uživati u krajoliku

Sadržaj donosi: Shopaj24

Biciklizam je vrlo popularan oblik prijevoza i rekreacije diljem svijeta. Potvrđuje to i statistika, prema kojoj postoji više od milijardu bicikala globalno, što znači da u prosjeku svaki osmi čovjek na svijetu ima bicikl.

Sve popularniji turistički trend

Veličina globalnog tržišta bicikala procijenjena je na 60,6 milijardi eura u prošloj godini i očekuje se da će rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 9,7% do kraja ovog desetljeća. Također, jeste li znali da se na dan u prosjeku proizvedu 364.000 bicikala? To je otprilike četiri bicikla u sekundi!

I nije samo stvar u proizvodnji i prodaji bicikala. Podaci koje je javnosti predstavio Europski parlament pokazuju kako se u Europskoj uniji godišnje ostvari više od 2,3 milijarde biciklističkih izleta

Uz to, očekuje se da će se broj europskih biciklista još više povećati u nadolazećim godinama, a razlog tome je što vlade u Europi sve više ulažu u biciklističke staze, gradska središta bez automobila, poboljšana mjesta za odlaganje bicikala i poboljšanu sigurnost. Europljani vole voziti bicikl na posao i u školu jer je to brže, lakše i zdravije te ekološki prihvatljivije od drugih oblika prijevoza. Zanimljivo je da se, posebno u pandemiji i nakon nje, velik broj stanovništva okrenuo biciklizmu.

Bicycle,Shop,,Rows,Of,New,Bikes,,Cycle,Sport,Store

Rute koje će vas očarati

U Europi postoji više od 450.000 kilometara biciklističkih ruta, od kojih pod EuroVelo, mrežu europskih biciklističkih staza odobrenih od strane Europske biciklističke federacije, spada 17 staza. Četiri prolaze kroz Hrvatsku (Mediteranska ruta, ruta Atlantik - Crno more, ruta Baltičko - Jadransko more i ruta Željezna zavjesa).

Međutim, ako niste profesionalac, svakako je pametnije početi s kraćim stazama. Hrvatska je, zahvaljujući jedinstvenom geografskom i klimatskom položaju, jedna od destinacija s najviše potencijala za razvoj cikloturizma tijekom cijele godine. I nasreću, ponuda za cikloturiste u Hrvatskoj postaje sve bogatija, što će zasigurno potaknuti mnoge da u sljedećim mjesecima i godinama posjete razne destinacije na biciklu. Donosimo vam prijedloge jednostavnijih, a predivnih ruta:

1. Steinerova ruta

Ova kružna trasa od 41,80 km prolazi kroz najistočniji dio Međimurja, odnosno počinje i završava u Donjem Kraljevcu, rodnome mjestu Rudolfa Steinera, austrijskog filozofa i utemeljitelja antropozofije - po kojem je ova ruta i dobila ime. Većina staze je asfaltirana, a gotovo polovica puta prolazi uz nasip Mure, uzvodno od Kotoribe prema Goričanu. Dva puta prelazi preko najstarije željezničke pruge u Hrvatskoj, koja spaja Kotoribu s Čakovcem. Druge međimurske rute možete potražiti ovdje.

Riverside,Old,Flour,Mill,Aerial,Drone,Image.,River,And,Trees

2. Tri tisućljeća povijesti

Istarska kružna staza od 49 km polazi iz mjesta Bale te preko Vodnjana dolazi do najvećeg istarskoga grada, koji se može pohvaliti neiscrpnim povijesnim nasljeđem, Pule. Staza se nastavlja kroz Fažanu, odakle puca izvanredan pogled prema Nacionalnom parku Brijuni i njegovu arhipelagu sastavljenom od 14 otoka i otočića. Možete ga posjetiti brodom koji kreće iz Fažane. Prije povratka u Bale pedalirat ćete kroz još dva zanimljiva mjesta, Peroj i Barbarigu. Još neke istarske biciklističke rute možete pronaći ovdje.   

Bale,Town,In,Croatia.,Bale,Is,A,Settlement,And,Municipality

3. Voda život znači

Ova brežuljkasta kružna ruta od 33,9 km počinje na južnoj strani Modrog jezera, odakle se proteže prema Crvenom jezeru, najdubljem kraškom jezeru u Europi. Slijede akumulacijsko jezero Ričice, takozvano Zeleno jezero, pa zaselak Knezovići i jezero Galipovac, najsjevernija točka Imotskog polja, gdje na glavnoj cesti s vidikovca možete vidjeti jezero Galipovac, Imotsko polje te Prološko blato. Ruta se nastavlja kroz Dolića Dragu i Lokvičiće, odakle se vraćate do polazišne točke. Popis svih biciklističkih staza u Splitsko-dalmatinskoj županiji istražite ovdje.

Blue,Lake,(croatian:,Modro,Jezero,Or,Plavo,Jezero),Is,A

Kako se pripremiti?

Da bi izlet na biciklu prošao u savršenom redu, treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Prije svega, kakav bicikl posjedujete? Poželjno je da je bicikl pogodan i za beton i za makadam te da je potpuno ispravan za vožnju. Servis bicikla vrlo je važna stavka i, koliko god mislili da je to nepotrebno i skupo, samo se sjetite da je godišnja cijena održavanja bicikla 20 puta niža nego za automobil. A znate li da 15 bicikala može stati u isti prostor jednog automobila? To je još jedna ušteda - i financijska i psihička - nema plaćanja parkiranja i stresa zbog traženja praznog parkirnog mjesta.

Što se tiče modela, razmislite o biciklu Trek Marlin 5, koji ima snažan aluminijski okvir, a lako upravljanje i pouzdano kočenje čine ga savršenim za šumske i gradske vožnje. Brz i udoban, bicikl Trek Marlin 5 ima široke gume i izdržljivu geometriju te je idealan za sve prave avanturiste.

Više o ponudi trgovine za prodaju bicikala i biciklističke opreme Biker shop provjerite na Shopaj24.

Nemojte zaboraviti ponijeti sigurnosnu kacigu, rezervnu odjeću, pribor za prvu pomoć i višenamjenski alat za bicikl - jer nikad ne znate što vas može putem snaći. Također, ako planirate malo skrenuti s rute i organizirati kakav piknik, spakirajte hranu koja se ne može pokvariti (npr. konzerve), mini hladnjak s voćem, gotova jela u vrećicama, termosicu s hladnom vodom, kavu, pribor za jelo i slično.

A da biste pripremili kavu ili neko gotovo jelo iz vrećice, tu je Petromax kuhalo za vodu od nehrđajućeg čelika, koje može poslužiti i kao samostalan vanjski štednjak. Da biste zagrijali vodu, potrebno je zapaliti grane, grančice ili češere u podnožju kuhala. Velika prednost su silikonske ručke, koje olakšavaju micanje kuhala za vodu s izvora topline, a dodatan poklopac omogućuje nošenje vode bez curenja.

Više o ponudi SomMar Adria provjerite na Shopaj24.

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi s najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Sadržaj donosi: Shopaj24

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana