Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kamo za vikend: Od uživanja u finoj hrani i šetnji do sajmova...

Kamo za vikend: Od uživanja u finoj hrani i šetnji do sajmova...

Ovaj vikend će posebno razveseliti gurmane i zaljubljenike u prirodu. U cijeloj Hrvatskoj počinje Tjedan restorana što je prilika za počastiti se raznim delicijama uz nešto manje troška

VIDEO

Dan malostonske kamenice u Stonu je još jedna prilika za počastiti nepce, a ako radije jedete meso nego školjke, tad krenite put Istre na manifestaciju 'S kobasicom u EU'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Proljeće - specka 01:30

Tu je i prijedlog za Camino Korčula koji traje cijeli vikend, a zapravo je minijaturna verzija svjetski poznate hodočasničke rute Camino de Santiago. Nećete pogriješiti ni ako odete na Proljetni i obrtnički sajam u Osijeku, Sajam kampiranja i outdoor aktivnosti u Zagrebu ili kod naših susjeda u Sloveniju i posjetite predivan Arboretum Volčji Potok gdje.

Tjedan restorana Hrvatska

Tjedan restorana traje od 15. do 24. ožujka i to je odlična prilika da se malo odmorite od kuhanja i nakuhavanja pa sa obitelji i prijateljima kušate nešto novo.

- Tjedan restorana je promotivna akcija sa svrhom promocije i promidžbe gastronomske scene  Hrvatske u suradnji s ugostiteljskim objektima. Restorani sudionici akcije izlaze u susret gostima putem posebne promotivne ponude. Koncept ove akcije napravljen je po uzoru na svjetske metropole te prilagođen hrvatskom tržištu - kaže organizator.

U ponudi su razne delicije, od hrvatskih tradicionalnih do okusa nekih zemalja, poput Francuske, Japanske, Mađarske, Američke..., a na svoje će doći i vegetarijanci, vegani te oni koji izbjegavaju gluten.

Detaljan popis jela, restorana i cijena pronaći ćete OVDJE

Dan malostonske kamenice, Ston

- Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku, a upravo se taj mjesec smatra mjesecom kamenice, jer je ona tada najpunija i najukusnija. Obilazeći brodove i maune lokalnih školjkara u Brijesti i Malom Stonu, uživat ćete u toj gastro deliciji - kažu u Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i pozivaju sve da im se pridruže ove subote 16. ožujka od 11 do 16 sati.

- Uz zvukove dalmatinske pjesme, vrhunsko pelješko vino i tradicionalne lokalne proizvode poluotoka Pelješca doživjet ćete čar tradicije i života lokalnog stanovništva malostonskog zaljeva, dok će se u ugostiteljskim objektima našega kraja nuditi raznolika paleta peljeških okusa - dodali su.

- Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova, te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju - pojasnili su kako ih je najbolje jesti.

Pronađite savršenu destinaciju: Od Jadrana do europskih bisera!
Pronađite savršenu destinaciju: Od Jadrana do europskih bisera!

S klobasicom u EU, Sv. Petar u Šumi

- Za Sv. Petar u Šumi kažu da ja zavičaj tradicije. Ne samo deklarativno, ovdje baštinu doista njeguju, njome se ponose. Istarska klobasica i suhomesnati proizvodi njihov su najveći adut. Stoga ovog (produženog) ožujskog vikenda od četvrtka 14. do nedjelje 17. u Sv. Petru u Šumi deseti put slave njeno veličanstvo klobasicu i kolegicu joj salamu. Vikend je to kada svi putevi ponovno vode na 10. međunarodni sajam 'S klobasicom u Europu' u organizaciji Općine Sv. Petar u Šumi, a u suorganizaciji brojnih partnera, udruga, sponzora - kažu u Općini Sv. Petar u Šumi.

Sveti Petar u Šumi: Održano 6. svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku

Kažu da će na ovogodišnjem sajmu izlagati 120 izlagača iz Hrvatske i Slovenije, a predstavit će se i partneri srednjoeuropskih zemalja.

- Najviše je izlagača suhomesnatih proizvoda (kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnice, kulena, kulenove seke…), no nudit će se još brojni proizvodi lokalnog podneblja poput meda, vina, rakija, sira i dr. Suhomesnati proizvodi naći će se na sajmenom prostoru u školskoj dvorani, dok će ostali izlagači biti smješteni u šatoru na trgu te na otvorenom djelu trga - pojasnili su.

Sveti Petar u Šumi: Održano 6. svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku

- Radno vrijeme sajma i Dana zaštićenih hrvatskih proizvoda te Dana hrvatskih kobasica i salama je u petak od 15:00 do 22:00 sata te u subotu i nedjelju od 10:00 do 22:00 sata. Ulaznica za sajmeni dan iznosi 5 eura te uključuje posjet sajmu i zabavni program odnosno koncert grupe Dalmatino u petak tj. koncert Lidije Bačić u subotu. Supetarkama i Supetarcima ulaz je slobodan uz predočenje osobne iskaznice - pojasnili su.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Camino Korčula Vikend

Ovo je zapravo kao mini verzija svjetski poznate hodočasničke rute Camino de Santiago. Organizirana je na Korčuli, a traje od 15. do 17. ožujka. Savršen je spoj hodanja, druženja i uživanja u zraku protkanom mirisom mora i soli. 

- Otkrijte rutu Camino Korčula slijedeći antičke putove i hodočasničke staze otoka Korčule! Put sv. Jakova ili Camino de Santiago, mreža je hodočasničkih putova koji  završava u španjolskom svetištu Santiagu de Composteli - kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

- Otok Korčula dio je kulturnih ruta Sv. Martina iz Toursa i kulturne rute Maslinovog drveta a sada se pridružio i trećoj Europskoj kulturnoj ruti Vijeća Europe sa svojom kružnom pješačkom rutom duljom od 160 km pod nazivom Camino Korčula!  Turističke zajednice otoka Korčule organiziraju Camino Korčula Vikend i predstavljaju novokreirane Camino Korčula rute - dodaju.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Zavirite u najljepšu knjižnicu na svijetu, od kada je napravljena u njoj ništa nije mijenjano
Zavirite u najljepšu knjižnicu na svijetu, od kada je napravljena u njoj ništa nije mijenjano

Proljetni i obrtnički sajam, Osijek

Posjetit ga možete u prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, na adresi Gospodarska zona broj 10, od 15. do 17. ožujka. Ulaz i parking su za sve posjetitelje besplatni.

- Sajam je nastao iz potrebe podrške poljoprivrednoj proizvodnji kao strateškoj gospodarskoj grani naše regije. Ove godine Proljetni sajam organizira se tridesetu godinu za redom, dok se obrtnički organizira dvadeset i četvrtu godinu, međunarodnog je karaktera i prema svim pokazateljima (broj izlagača, veličina izložbenog prostora, broj posjetitelja i sl.) predstavlja značajan gospodarski događaj - kaže organizator.

Osijek: Svečano otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije

- Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera te očekujemo preko 250 izlagača iz zemlje i inozemstva, a što je značajno veći broj izlagača u odnosu na prošlu godinu. Sajam obuhvaća područje poljoprivrede, opreme i uređaja u kućanstvu, tradicijskih i autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničkih proizvoda te predstavljanje gospodarskih potencijala općina Osječko-baranjske županije i šire - dodali su.

Sajam je otvoren sva tri dana od 10 do 19 sati.

Više detalja pronaći ćete OVDJE

Arboretum Volčji Potok, Slovenija

Na nekih 20 kilometara od Ljubljane nalazi se Arboretum Volčji Potok koji se prostire na 85 hektara, ima, između ostalog, 4500 raznog drveća, 1200 sorti ruža i čak 2 milijuna tulipana.

- Ovaj prostrani, hortikulturalno oblikovani park sa šljunčanim stazama posjetiteljima nudi mogućnost dugih šetnji i spokojnog odmora obavijenog mirnoćom i zelenilom. Vrtovi s tulipanima i ostalim cvijećem, grmovi rododendrona i ruža te lopoči uveseljavaju ljubitelje cvijeća, a raznolikost drveća i grmova, prirodna šuma i livade zanimljivi su ljubiteljima vrtova i prirode - pojasnili su u Arboretumu Volčji Potok.

- Posjetitelji dolaze u park u svako godišnje doba. U rano proljeće rado šeću i promatraju šaroliko buđenje prirode u bezbrojnim bojama, kada cvjetaju divlji kestenovi, a s njima i čitav park, dive se vitalnosti mladoga života; u vruće ljetne dane oduševljavaju se očaravajućim cvjetnim gredicama veselih boja koje odražavaju snagu ljeta. U jesen, kada pod njihovim koracima šušti suho lišće, mogu potražiti miran kutak i iskoristiti posljednje tople sunčeve zrake. Zimi će pronaći sve ono što im je ranije promaklo - dodali su.

Cijena ulaza varira. Odrasli plaćaju 9,50 eura, djeca školske dobi 6, mlađi od tri godine 3 eura, a toliko ćete platiti i ako želite da pas uđe s vama. Cijena za umirovljenike i studente je 8,50 eura. Po parku se možete voziti i u vlakiću koji stoji 3 eura po osobi.

Kako doći do tamo i ostake detalje, pronaći ćete OVDJE

Sajam kampiranja i outdoor aktivnosti, Zagreb

Ovaj sajam vam može itekako dobro doći volite li kampiranje i boravak na otvorenom. Održava se 16. i 17. ožujka u Family mallu u Zagrebu na adresi Škorpikova 11.

- Na sajmu će se predstaviti kampovi i izletišta, agencije koje nude avanturističke i adrenalinske doživljaje, distributeri kamp i sportske opreme, bicikala, iznajmljivači kampera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske. Na sajmu ćete moći rezervirati vaše sljedeće putovanje i kupiti svu opremu uz sajamske popuste - kaže organizator.

Posjetitelji tamo mogu očekivati:

'Sajamski popusti i promocija kampova, školi sportskih aktivnosti, osiguranja, promocija i prodaja izletničkih destinacija, promocija udruga raznih sportskih aktivnosti i drugi… Prodaja opreme za kampiranje i outdoor aktivnosti (oprema za biciklizam, kampiranje, planinarenje, vodene sportove, ronjenje, nautiku, električni romobili, vrtna oprema itd.)'

- Ne zaboravite odigrati nagradnu igru. Očekuju vas vrijedne nagrade. Ulaz na sajam je besplatan, a dobra zabava u krugu svih onih koji dijele iste zelene interese zagarantirana - dodaju..

Listu izlagača možete pogledati OVDJE

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...