Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Kao stvorene za san: Zaspite lakše uz provjerene melodije

Melodije ili pjesme koje su imale između 60 i 80 otkucaja u minuti, baš kao i naše srce kada tone u san pomogle su svima koji su se borili s nesanicom da lakše zaspu

Foto: Dreamstime
3 komentara

Dokazano je da glazba utječe na naše emocije, zbog čega nas može i rasplakati i nasmijati, ali može nas i uspavati. Naime, nedavno je objavljeno novo istraživanje znanstvenika i liječnika iz Hong Konga koji se bave snom i spavanjem - a pokazalo je da su sudionici studije koji su tri godine svaku večer slušali glazbu 30-45 minuta prije spavanja, brže zaspali, dublje spavali i osjećali se bolje sljedećeg jutra.

Pjesme koje su slušali su izabrane po tempu, a imale su između 60 i 80 "beatova" ili udara  u minuti - a u istom ritmu otprilike lupa i naše srce dok tonemo u san. 

Time su znanstvenici potvrdili da možemo doslovno navesti  tijelo da se opusti, sinkronizirajući otkucaje srca uz laganiju glazbu. Tako slušanje glazbe postaje oblik meditacije; je se zbog zvukova iz okoline usporavaju otkucaji srca, snižava krvni tlak i smanjuje tjeskoba.

Young beautiful woman sleeping lying on the side in the bed IDITE RANIJE U KREVET Već samo četiri noći lošeg sna potiče prekomjerno debljanje

Naravno, energičnija glazba na nas utječe suprotno, što je dokazala i udruga za motorna vozila Royal Automobile Club kad je Wagnerovu “Ride of the Valkyries” ocijenila kao najopasniju pjesmu za vozače, jer zbog svog bjesomučnog tempa (od gotovo 100 beatova ili udaraca) utječe na osjećaj za brzinu kod vozača.

Foto: Dreamstime

Nakon što su dokazali vezu između beatova u glazbi i rada srca, liječnici za probleme spavanja započeli su i suradnju sa glazbenicima, kako bi im oni pomogli u istraživanju stvarajući glazbu koja je kasnije nazvana "najhladnijom glazbom ikada". Tako je još 2011. engleski trojac glazbenika "Marconi Union" radio s Britanskom akademijom zvučne terapije na stvaranju osmominutnog instrumentalnog zapisa nazvanog „Weightless“, osmišljenog da slušatelja 'navede' na opuštanje uz provjerene zvukove i uz tempo koji će smanjiti otkucaje srca.

A koliko glazba utječe na anksioznost pokazuje i jedna nedavna studija u kojoj se kod sudionika koji su rješavali teške zagonetke dok su slušali razne vrste glazbe pokazalo opadanje anksioznosti za nevjerojatnih 65 posto (a samim time i poboljšanje njihovih performansi). 

Foto: Dreamstime

A ako želite brže zaspati i bolje spavati, pokušajte sa ovim popisom, savjetuje Reader's Digest:

• “Clair de Lune” by Claude Debussy

• “Canzonetta Sul-aria” by Mozart

• “Nocturne in E flat Major Op.9 No.2” by Chopin

• “The Boxer” by Simon and Garfunkel

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:ć

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message