Lifestyle

Komentari 1

Vanilin kiflice, kroštule i Pišinger torta

Kao u bakinoj kuhinji: Vanilin kiflice, kroštule i Pišinger torta

Neke od ovih recepata brižno su čuvale naše bake, pa ako se odlučite iskoristiti ih za Božić računajte na to da bi mogli pridonijeti tome da se uz mislima vratite u bakinu mirisnu kuhinju

Ako nemate vremena, kolačiće možete napraviti i sa mljevenim, neoguljenim bademima. Tijesto, umjesto preko noći, ostavite na jedan do dva sata u zamrzivaču. Lisnato tijesto ne pecite u pećnici s ventilatorom jer će se presušiti.

Vanilin roščići

Sastojci : 275 g brašna, brašno za radnu površinu, prstohvat soli, 200 g hladnog maslaca, 100 g šećera, 100 g badema, 50 g šećera u prahu, srž 1 mahune vanilija

Priprema: Stavite u posudu sol i brašno. Dodajte maslac narezan na komadiće, šećer i bademe. Rukama zamijesite mrvičasto tijesto. Stavite tijesto u vrećicu za zamrzivač. Zatvorite ju pa tijesto u vrećici razvaljajte valjkom za tijesto na debljinu palca. Ostavite da miruje tokom noći. Sljedećeg dana zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

Obložite papirom limove za pečenje. Izvadite tijesto iz vrećice i razrežite ga na tri trake. Trake poprečno narežite na 80 komada širine prsta. Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikujte roščiće. Složite ih na limove i pecite 10 do 12 minuta dok ne dobiju blijedožutu boju. Izmiješajte šećer u prahu i vaniliju, pa u njih uvaljajte vruće roščiće. Potom ih složite na rešetku i ostavite da se ohlade. 

Medenjaci

Sastojci : 250 g tekućeg meda, 100 g smeđeg šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 1 jaje, 2 žlice ruma, 250 g pšeničnog brašna tipa 1050, 250 g raženog brašna 1150, 1 vrećica praška za pecivo, 1 žlica mljevenog cimeta, prstohvat naribanog muškatnog oraščića i mljevenih klinčića, prstohvat soli, 1 žlica naribane limunove kore, 5 žlica slatkog vrhnja, kandirane trešnje, polovice oguljenih badema, slatke šarene mrvice za ukrašavanje.

Priprema : u posudu za kuhanje stavite med, šećer i lagano ih zagrijte te potom nalijte u posudu za miješanje. Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke. Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom koricama, pa umiješajte u masu s medom. Tijesto dobro zamijesite rukama, zatim dio po dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenu površinu na debljinu oko 1 cm. Iz tijesta izrezujte željene likove. 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Premažite ih slatkim vrhnjem i ukrasite kandiranim višnjama i slatkim mrvicama. Kolačiće kojima želite ukrasiti božićno drvce probodite debljom iglom za pletenje. Pecite medenjake 20 do 25  minuta. Izvadite i ostavite na limu da se stvrdnu. Za medenjake koje ćete poslužiti kao ukras izrežite šarene trake i provucite ih kroz rupice. 

Lisnati kolač

Sastojci : 5 jaja, 100 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 2 žličice naribane limunove kore, 100 g mekanog margarina, masnoća za namašćivanje oblika za pečenje, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, prstohvat soli, krušne mrvice za posipanje oblika, 150 g čokolade za kuhanje, 200 g šećera, 1 žlica ruma

Priprema: Razdvojite žumanjke i bjelanjke . U posudi za miješanje pjenasto umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu tako da se šećer potpuno rastopi. Dodajte maslac i dugo miješajte dok ne nastane gusta krema. Zagrijte pećnicu donjim grijačem na 150 stupnjeva. Oblik za pečenje premažite maslacem i pospite mrvicama. U masu od žumanjaka umiješajte brašno i škrobno brašno. Istucite od bjelanca čvrst snijeg pa ga velikom pjenjačom umiješajte u tijesto. 

Na dnu oblika stavite 2 do 3 žlice tijesta te ga poravnajte kistom ili pločicom za tijesto. Pecite na donjem grijaču 3 do 5 minuta dok malo potamni. Potom prvi list premažite drugim slojem tijesta. Ispecite ga u pećnici, ali pod gornjim grijačem. Ako je potrebno stavite na dno pećnice limove da ublaže toplinu. Na taj način ispecite 10 do 12 slojeva tijesta. Izvadite tortu iz pećnice i izvadite iz oblika i ostavite da se ohladi. Nasjeckajte na komade čokoladu za ocaklinu. Stavite ju u metalnu posudu uronjenu u vruću vodu i rastopite. Miješajući, čokoladi dodajte 125 ml tople vode, šećer i rum pa miješajte dok krema ne postane jednolična masa. Ostavite ocaklinu da se ohladi, ako je masa pretvrda dodajte 1 žlicu maslaca i zagrijte. Prelijte tortu ocaklinom. Komade kolača uronite u ocaklinu, stavite na rešetku i ostavite da se ocaklina stvrdne.

Priprema lisnatih kriška : pjenasto izmiješajte 250 g maslaca, 250 g šećera i 1 žlicu naribane limunove korice. Postupno umiješajte 5 jaja. Izmiješajte 125 g brašna sa 125 g škrobnog brašna pa ih žlicom lagano umiješajte u tijesto. Potom umiješajte 2 žlice ruma. Obložite papirom uski pravokutni oblik dugačak 30 cm ili oblik za srneći hrbat. Stavite u njega tanak sloj tijesta i poravnajte ga. Pecite ga pod zagrijanim gornjim grijačem da površina potamni. Potom stavite sljedeći sloj i ispecite ga. Ponavljate postupak dok ne utrošite sve tijesto. 

Izvadite kolač iz oblika, skinite papir i ohladite te zatim vodoravno prepolovite. Donju polovicu premažite sa 4 žlice pekmeza od višnja pa na njega stavite drugu polovicu. Za ocaklinu izmiješajte 200 g šećera u prahu, 2 do 3 žlice ruma i 2 žlice limunova soka da dobijete glatku masu. Prelijte kolač ocaklinom i pospite nasjeckanim pistacijama pa ostavite da se ocaklina stvrdne. Prije iznošenja kolač narežite na kriške.

Zvjezdice s pekmezom

Sastojci : 400 g brašna, 50 g samljevenih badema, 100 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, prstohvat soli, 200 g maslaca, 3 žumanjka, 200 g želea od ribiza ili višanja, 2 do 3 žlice šećera u prahu.

Priprema: Za prhko tijesto izmiješajte brašno, mljevene bademe, vanilin šećer i sol. Dodajte maslac narezan na komadiće i žumanca. Mikserom izmiješajte sve sastojke, a potom ih zamijesite rukama. Razdijelite tijesto na tri komada i oblikujte u kugle. Svaku kuglu zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku. 

Pobrašnite radnu površinu pa tijesto između dva papira razvaljajte na debljinu 3 do 4 mm. Izrežite oblikom iz tijesta zvjezdice. Polovici zvjezdica od tijesta u sredini izrežite  male zvjezdice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje. Pecite 10 do 12 minuta, potom izvadite i ostavite na rešetku da se ohlade. Kolačiće bez rupica premažite želeom, a druge pospite debelim slojem šećera u prahu. Spojite oblike, a preostale male zvjezdice možete ukrasiti ocaklinom od šećera ili čokolade.

Kroštule

Sastojci : 500 g pšeničnog brašna, 2 ravne žlice praška za pecivo, 150 g šećera, 1 prstohvat soli, 3 do 4 kapi arome gorkog badema, pola bočice arome ruma, 3 jaja, 150 g maslaca ili margarina.

Dreamstime

Priprema: Za tijesto, brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom, povećavajući brzinu. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i neko vrijeme stavite na hladno. 

Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupima u obliku badema ili ga oblikujte pomoću dviju žličica. Pecite tijesto u vrelom ulju tako da pliva dok ne postane zlatnožuto. Kroštule izvadite šupljikavom žlicom. Ostavite da se dobro ohlade na rešetki, a još tople uvaljajte u šećer ili u mješavinu šećera s cimetom. Ostavite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.

Kocke s čokoladom i lješnjacima

Sastojci : 200 g tekućeg meda, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g maslaca ili margarina, 2 jaja, 4 do 5 žlica mlijeka, pola bočice arome limuna, 1 ravna žlica mljevenog cimeta, na vrh noža mljevenih klinčića, 2 pune žlice kakaa ili naribane čokolade za kuhanje, 400 g pšeničnog brašna, 1 prašak za puding s okusom čokolade, 3 žlice praška za pecivo, 375 g krupno nasjeckanih lješnjaka, 200 g prosijanog šećera u prahu, 1 žlica vinjaka, 3 žlice vrućeg mlijeka.

Priprema : za tijesto, med, šećer, vanilin šećer i maslac ili margarin postupno zagrijte, otopite te izlijte u zdjelu i ostavite da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu postupno umiješajte jaja, mlijeko, aromu, cimet, klinčiće i kakao. Brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pomiješajte, prosijte, te dodajte smjesi na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte lješnjake. 

Tijesto ulijte u lim i poravnajte površinu. Uz rub tijesta na lim stavite aluminijsku foliju tako da dobijete ogradu. Tijesto premažite vodom, lim stavite u pećnicu. Pecite 25 do 30 minuta na oko 180 stupnjeva. Lim odložite na kuhinjsku rešetku. Šećer u prahu, vinjak i mlijeko izmiješajte u gustu smjesu. Premažite topli kolač i ostavite da se ohladi, te narežite na kocke.

Hrastov panj

Sastojci : 4 jaja, 3 do 4 žlice vruće vode, 125 g šećera, 1 vanilin šećer, 75 g pšeničnog brašna, 50 g škrobnog brašna, prstohvat praška za pecivo, 1 prašak za puding s okusom od čokolade, 80 g šećera, 500 ml mlijeka, 200 g maslaca.

Thinkstock

Priprema: Tijesto, jaja i vruću vodu pjenasto miješajte mikserom na najvećoj brzini 1 minutu. Pomiješajte šećer i vanilin šećer te postupno dodajte smjesi. Sve zajedno miješajte oko 2 minute. Pomiješajte brašna i prašak za pecivo, polovicu prosijte u smjesu za jaja pa kratko miješajte na najmanjoj brzini. Zatim dodajte preostalu polovicu brašna te kratko miješajte na najmanjoj brzini. Tijesto ulijte u namašćen lim obložen papirom za pečenje i poravnajte površinu. Pecite 10 do 15 minuta na 200 do 210 stupnjeva.

 Pečen i još vruć biskvit izvrnite na čist papir za pečenje na koji ste prethodno stavili kristal šećer. Papir koji se pekao s kolačem premažite hladnom vodom i brzo povucite papir s biskvita. Savijte biskvit s papirom i ostavite da se ohladi. Za nadjev skuhajte puding sa šećerom i mlijekom, stavite na hladno i povremeno promiješajte. Pjenasto izmiješajte maslac, te žlicu po žlicu dodajte puding. Ohlađeni svitak odvrtite, premažite debelim slojem kreme i opet savijte. Roladu izvana premažite preostalom kremom i pomoću vilice po površini povucite valovite crte.

Pišinger torta

Sastojci : na vrh noža maslaca, 60 g šećera, 125 g oljuštenih nasjeckanih badema, 200 g čokolade za kuhanje, 250 g omekšanog maslaca, 50 g prosijanog šećera u prahu, 3 svježa jaja, 8 okruglih oblatni, 150 g čokolade za kuhanje.

Priprema : Maslac i šećer zagrijte u tavi dok se šećer sasvim ne otopi i smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Dodajte bademe i zagrijte ih miješajući dok krokant ne postane dovoljno smeđ. Krokant premjestite na lim prethodno namašćen uljem i ostavite da se ohladi. Zatim ga usitnite valjkom za tijesto. Za kremu od maslaca, čokoladu usitnite i otopite u malenom lončiću na pari, i ostavite da se malo ohladi. 

Maslac pjenasto izmiješajte mikserom na najvećoj brzini. Postupno dodajte šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje. U kremu od maslaca umiješajte otopljenu čokoladu. 2 žlice kreme odvojite za ukrašavanje. Krokant dodajte oprezno u čokoladnu kremu. Zatim kremu nanesite na 8 oblatni i složite u tortu. Površinu premažite ostalom kremom. Za glazuru čokoladu usitnite i otopite s margarinom u lončiću na pari dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađenu tortu premažite glazurom.

Domino kocke

Sastojci : 200 g tekućeg meda, 50 g krupnijeg smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 2 žlice začina za medenjake, 100 g oljuštenih mljevenih badema, 250 g pšeničnog brašna, 2 žlice praška za pecivo, 200 g marmelade od marelica, 200 g marcipana, 100 g prosijanog šećera u prahu, 200 g čokolade za kuhanje, 75 g masnoće.

Priprema: Med, šećer, smeđi šećer i vanilin šećer otopite na slaboj vatri i ostavite da se ohladi u zdjeli. U ohlađenu smjesu mikserom pri najvećoj brzini umiješajte jaje, začine i bademe. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, odvojite 2/3 smjese izmiješajte na srednjoj brzini. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu površinu i umiješajte preostalo brašno. Tijesto razvaljajte na lim, a uz rub nekoliko puta presavijte papir da dobijete visoku ogradu. Pecite oko 20 minuta na 180 do 200 stupnjeva. 

Ploču ostavite da se ohladi, prepolovite i odvojite od lima. Svaku ploču prepolovite jedanput vodoravno. Za nadjev marmeladu od marelica protisnite kroz sito. Polovicom premažite donje polovice ploča. Marcipan umijesite sa šećerom u prahu. Zatim od smjese razvaljajte dvije ploče u veličini ploča iz prethodnog koraka. Razvaljane ploče od marcipana položite na podloge. Premažite preostalom marmeladom od marelica i pokrijte gornjim djelom ploča te stavite na hladno. Za preljev, čokoladu i margarin otopite na slaboj vatri i izmiješajte u glatku smjesu. Ploče narežite na kocke veličine 2 x 2 cm. Presvucite preljevom i na kraju pomoću dviju vilica umočite u čokoladu. Ostavite da se kocke stvrdnu. Po želji ih ukrasite preljevom od šećera u prahu.

Najčitaniji članci