Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Katharine Hepburn slobodnim je duhom rušila granice mode

Katharine Hepburn slobodnim je duhom rušila granice mode
1

Njegovala je androgini stil novog doba, moderniji od onog kojeg su naznačile slavne glumice prije nje koje su muškarcima otele hlače iz ormara

VIDEO

Uzmete plavu košulju tričetvrt rukava kakvu nudi H&M, k tome pomalo vojničke drap hlače ravnih nogavica i smeđi remen, pa taj muški intonirani imidž omekšate ružičastim lohanim cipelicama ravnih potplata, nokte uredite ružičastim lakom, a potom stavite i kapljicu Chanela No. 5 na kožu i spremni ste osvojiti pametna muškarca koji se grozi vulgarnoga seksepila kod žena, prepoznajući sva blaga i svu finoću seksepila iskazana na mnoge druge načine! 

Upravo je takvu privlačnost posjedovala Katharine Hepburn, slavna filmska diva čiju desetu godišnjicu smrti obilježavamo upravo ovog ljeta. Velik dio te privlačnosti oblikovala je moda, odnosno stil koji je stvorila i njegovala: androgini stil novog doba, moderniji od onog koji su naznačile mnoge slavne žene prije nje, koje su muškarcima otele hlače iz ormara. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Coco Chanel i mnoge druge, pretvorile su hlače u transfer tajnovite ženstvenosti, ali ne i Katharine Hepburn. 

Nije doduše izgledala kao pilotkinja Amelia Earhart, kojoj je uniforma s hlačama bila dodijeljena prema profesiji, ali je bila na muškoj strani modne granice, ako tako smijemo reći. I tu je iskoristila cijeli raspon raspoloživih imidža - od dječačkog do mnogo muževnijeg dendi izgleda. To ne znači da je čovjek njezina života, slavni glumac Spencer Tracy, bio pritajeni homoseksualac. 

Katharine je naime posjedovala previše ženskog duha i urođene otmjenosti da bi izgledala kao transvestit, ma koliko njezina odjeća bila muški nastrojena, zbog čega se naveliko šuškalo o njezinoj mogućoj biseksualnosti! Jer se nikad nije udala za Tracyja, no bilo je to jer se on, pravi katolik, nikad nije razveo od svoje žene...

Glavni je međutim razlog liberalne modne slobode prije svega bio u tome da je Katharine bila odgojena vrlo liberalno. Stasala je u obitelji koja je djecu nastojala obraniti od uobičajenih frustracija, što joj s mamom aktivisticom za ženska prava i nije bilo teško. Nije tu bilo modnih zapovjedi tipa “to curice ne nose”. 

A radi silna talenta nije joj trebao ni holivudski običaj da grandioznom garderobom pokrije glumačke slabosti, zbog čega glumačke zvijezde često nisu morale ni kupovati svoju garderobu, jer je ona dolazila u paketu sa svim što je moglo nabildati njezin uspjeh i slavu, a time i blagajne filmskih mogula. Ni hlače koje je nosila, a ni glas koji je, kažu, zvučao kao novčić koji pada u automat za kavu, nisu Katharinu mogle skinuti s holivudskog trona na kojem i danas stoji. Jednako čvrsto i kao modna muza!

Jasno je da su njezini imidži različiti ovisno o roli koju bi igrala u filmu. Oni također čine dio stila kojeg danas proglašavamo njezinim iako je riječ o stilu lika. Tome se dakako dodaje stil koji je izgradila u privatnom životu. Poznajemo Kanađanina iz Hrvatske, starog gospodina koji je zahvaljujući svome šarmu i komunikacijskome talentu, nakon dnevnog posla dizajnera golemih čeličnih konstrukcija kakve su lansirne rampe, navečer radio još i u kazališnom klubu. 

Danas se još živo sjeća slavnih zvijezda koje su tamo gostovale. Bio je mlad i piskava glasa pa se čudio da se sviđao ženama. Katharine Hepburn posve ga je zatravila! Došao je poslije predstave u garderobu da je pita što joj treba, a dobio je pravi poljubac nakon što je diva izbacila garderobijerku iz sobe. Za poljubac nikad nitko nije doznao, a pogotovo ne Spencer Tracy koji je bio negdje u blizini. I? Što je najviše impresioniralo gospodina? - Style, style! - odgovorio nam je gotovo vičući. Doživotno je zapamtio njezin neodoljiv stil.

Katharine je bila kraljica stila. Na filmu koliko i u svakodnevnom životu. Tu su kostimi stroga kroja i luksuzna izgleda, koje vrtoglave štikle čine fatalnima, a niske “muške” cipele androginima. Tu jesu i duge holivudske haljine ili suknje i bluze nošene s niskama bisera ili uz manje fatalne, ali blistave komade nakita, ali neusporedivo je više kombinacija s hlačama – dugim i “holivudski širokim”, jahaćim ili uskim oko gležnjeva. Nema kraja mašti kad je u pitanju što se nosi uz njih. Košulje, bluze, jakne svih vrsta idu povrh, a šeširi, remenje, torbice i drugi styling detalji osiguravaju kombinacijama svaki put novi stil. No svaki taj stil i dalje zovemo imenom Katharine Hepburn. 

Duhovita, otmjena i dječački ljupka  

Bila je na muškoj strani modne granice. I tu je iskoristila cijeli raspon raspoloživih imidža – od dječačkog do mnogo muževnijeg dendi izgleda. Posjedovala previše ženskog duha i urođene otmjenosti da bi izgledala kao transvestit, ma koliko njezina odjeća bila muški nastrojena.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se