Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Kirurg je ženi odstranio zdravi bubreg jer je mislio da je tumor

U ključnom trenutku kada je dr. Vazquez trebao odstupiti, uočio je masu u zdjelici, proglasio hitnu situaciju i odlučio ukloniti bubreg pacijentici prije nego što dopusti svojim kolegama da nastave

VIDEO

Maureen Pacheco (53) godinama je trpjela jake bolove u križima koji su se pojavili nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovala kao mlada, piše Daily Mail.

Budući da je bol s godinama bila sve gora i gora, Maureen se u travnju 2016. godine odlučila na operaciju u Medicinskom centru Wellingtonu na Floridi. Operaciju je vodio visoko kvalificirani kirurg s desetljećima iskustva dr. Ramon Vazquez.

Na konzultacijama prije operacije dr. Vazquez joj je preporučio da se operacijom spoje kosti u zahvaćenom području što je podrazumijevalo i rad ortopedskih kirurga koji bi napravili spajanje.

Međutim, u ključnom trenutku kada je dr. Vazquez trebao odstupiti, uočio je masu u zdjelici, proglasio hitnu situaciju i odlučio ukloniti bubreg pacijentici prije nego što dopusti svojim kolegama da nastave, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon operacije se ispostavilo da  dr. Vazquez nije vidio dvije magnetske rezonance koje je Maureen napravila prije operacije, a na kojima se vidjelo da ima srašteni zdjelični bubreg, rezultat benignog, ali neobičnog, porođajnog poremećaja.

Kada se Pacheco probudila iz anestezije, obaviještena je da su joj pogrešno uklonili bubreg.

Skandal je izazvao dvogodišnju pravnu bitku koja je u rujnu završila dogovorom. U ime naknade štete isplatili su Pacheco oko 500.000 dolara - ali nju sada čeka život s jednim bubregom, pri čemu postoji rizik od kroničnih bolesti bubrega, kao i zatajenja.

Mislili da im je sin nespretan, a onda saznali da ga ubija tumor
Mislili da im je sin nespretan, a onda saznali da ga ubija tumor

Liječničkoj komori na Floridi je podnesen zahtjev za oduzimanje radne dozvole doktoru Vazquezu, ali do presude on normalno radi kao doktor u bolnici. Čak je u siječnju ove godine imenovan za Voditelja kirurgije u Medicinskom Centru Palm Beach Gardens.

Operacija

Trenutačno još ima sve kirurške povlastice u centru Palm Beach Gardens, Medicinskom centru St Mary i bolnici Bethesda Memorial.

- Samo zamislite da odete na manju operaciju leđa, produbite se iz anestezije i saznate da vam je kirurg nepotrebno odstranio bubreg - komentirao je ovu situaciju odvjetnik Pacheco, Donald J Ward.

Odrezali joj palac: Godinama je grizla nokte pa dobila opaki rak
Odrezali joj palac: Godinama je grizla nokte pa dobila opaki rak

Prije ovog događaja, dr. Vazquez nikad nije bio optužen za nesavjesni postupak, a njegovi odvjetnici tvrde da je u ovom slučaju bila odgovornost drugih članova medicinskog tima da obavijeste dr. Vazqueza da pacijentica ima zdjelični bubreg.

Zdravstveni odjel, međutim, nije siguran u ove tvrdnje te su javno obznanili da preispituju kako je dr. Vazquez mogao tako brzo pretpostaviti dijagnozu s tako dramatičnim posljedicama.

Dr. Vazquez, opći i kardiovaskularni kirurg, pozvan je na operaciju jer se postupak provodio kroz prednji dio njezinog tijela. U slučaju manjih poteškoća njegov zadatak je bio stvoriti nesmetani put do kralježaka, kako se ne bi oštetili neki od vitalnih organa.

U sličnim slučajevima uobičajeno je da opći ili kardiovaskularni kirurg obavi prvi dio operacije, koji može biti rizičan zbog svih vitalnih organa koji se tu nalaze, prije nego što se preda operaciju ortopedskom kirurgu kako bi ju dovršio.

'Epidemija' carskih rezova: 'To je nepotrebno izglaganje riziku'
'Epidemija' carskih rezova: 'To je nepotrebno izglaganje riziku'

Tijekom tog prvog dijela operacije je dr. Vazquez primijetio bubreg za koji je smatrao da je tumor. Pravni papiri upućuju na to da dr. Vazquez nije naručio biopsiju mase za koju je sumnjao da je tumor, što je uobičajena procedura u ovakvim slučajevima.

Njegov odvjetnik je izjavio da krivnja pada na bolnicu Wellington Regional jer nitko od osoblja nije obavijestio dr. Vazqueza da pacijentica ima zdjelični bubreg.

Srašteni zdjelični bubreg

Srašteni zdjelični bubreg  je jedna od anomalija podvostručenja bubrega kad prekobrojni sabirni sustavi mogu biti jednostrani ili obostrani i mogu zahvaćati bubrežnu nakapnicu i mokraćovode (dodatna bubrežna nakapnica, dvostruka ili trostruka nakapnica i mokraćovod), vrč ili ureteralno ušće.

Ovakav bubreg (poput palačinke) je puno rjeđi. Jedan bubreg, smješten u zdjelici, opslužuju 2 sabirna sustava i mokraćovoda. Ako postoji opstrukcija, potrebna je rekonstrukcija, piše MSD priručnik.

VIDI OVO! 20 jesenski odjevnih predmeta koji će vam poboljšati stil, a pola ih sigurno već imate u svom ormaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom