Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Klima nije bezopasna: Ne smije vas hladiti više od 5 °C razlike

OPASNA ŽEGA Temperatura u domu ne smije varirati od hladnog do vrućeg, a treba paziti i da djeca piju vodu. Oprez, ako su im suha usta, već su dehidrirali

Fotolia
Foto: Fotolia
17 komentara

Dojenčad, mala djeca i stariji ljudi ne bi trebali boraviti u pretjerano klimatiziranim prostorima.  Prejaka 'klima' kod djece može izazvati pothlađivanje u prvih nekoliko mjeseci života jer nemaju potkožno masno tkivo i termoregulacija je u prva tri mjeseca vrlo slabo razvijena. 

POGLEDAJTE VIDEO (kako očistiti klima uređaj):

- Zato tako malo dojenče može poprimiti temperaturu okoline ako boravi u hladnijem prostoru - upozorila je prof. dr. Iva Hojsak iz Klinike za dječje bolesti Zagreb napominjući da je važno tako malu djecu u klimatiziranom prostoru adekvatno odjenuti i ne držati bez odjeće ili oskudno odjevene. Klima-uređaj namijenjen je djeci svih uzrasta, a zbog iznimno visokih vanjskih temperatura može olakšati život. Zbog hladnijeg zraka ne prijete upale ni infekcije jer njih izazivaju virusi i bakterije, istaknula je dodajući da je jednako važno klimu redovito servisirati i čistiti.

Foto: 123RF - Najpoznatiji stanar prljavih uređaja je legionela - kaže te savjetuje da temperatura klimatiziranog prostora bude od pet do osam stupnjeva niža nego vani, i to samo ako je u pitanju toplinski val. Ako morate izaći, pola sata prije isključite klimu. 

SAVJETI KOJI ĆE VAS SPASITI Preživjeti pakao: Trikovi kako rashladiti sebe, dom, auto, psa

- I u kući i u autu je bolje držati uključenu klimu nego da dijete boravi na temperaturama od 30 do 35 stupnjeva. Takvi uvjeti kod dojenčadi povećavaju rizik od dehidracije i toplinskog šoka, osobito u beba do tri mjeseca. Bilo bi dobro da je temperatura konstantna, da se izbjegava vrlo vruće pa vrlo hladno.

OČISTIO IH JE BRZO I LAKO 'Muž je smislio odličan trik za brzo čišćenje fuga u kupaonici'

Ako je temperatura noću adekvatna, nema potrebe za klimom, no ako ste u neboderu u kojem je temperatura noću i do 32 stupnja, bolje je uključiti je - kazala je i dodala da treba izbjegavati da klima puše prema krevetu ili izravno u glavu, jer tako isušuje sluznicu dišnog trakta, koja postaje osjetljivija i lagano puca.

Foto: 123RF Sitne ozljede podloga su za razvoj bakterija i mogu voditi do infekcija. Zato iz rashlađenog auta ne treba naglo izlaziti na vrućinu nego zadnjih desetak minuta isključiti hlađenje i otvoriti samo ventilaciju da bi se tijelo postupno naviknulo na toplinu. A koliko je vode potrebno bebama i maloj djeci?  

OBJAVILA STVARNE FOTOGRAFIJE 'Ne dugujete svijetu grudi koje savršeno stoje, ni ravan trbuh'

- Dojenčad ne treba vodu, majčino mlijeko im je dovoljno. Djeca koja jedu svu hranu vodu dobivaju iz juha, kašica i voća. Vodu im treba nuditi te paziti da nisu dehidrirana. To se prepoznaje po slini, ako su im suha usta, dajte im vodu - kaže dr. Milivoj Jovančević. 

Mjere opreza

  • 30 VAŽNIH MINUTA - Pola sata prije izlaska isključite uređaj kako bi se tijelo postupno prilagodilo na vrućine
  • 35 °C TOPLINSKI ŠOK - Temperature između 30 i 35 stupnjeva kod beba povećavaju rizik od dehidracije i toplinskog šoka pa pazite na unos tekućine
  • 32 STUPNJA NOĆU - Ako je u domu i noću temperatura oko 32°C, uključite klimu, ali pazite da ne puše izravno u dijete

NAJBOLJI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi si savršeno pašu u vezi 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message