Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Klokani se mogu ponašati poput psića kojeg želite naučiti trikove

Klokani se mogu ponašati poput psića kojeg želite naučiti trikove

Ovo otkriće osporava dosad uvriježeno mišljenje po kojem samo pitome životinje uspijevaju komunicirati s ljudima i ukazuje da bismo to mogli s mnogim životinjama

Klokani mogu naučiti komunicirati s ljudima na sličan način na koji to uspijeva pripitomljenim psima, pri čemu upornim pogledom u određenom smjeru traže pomoć ili ukazuju na svoje potrebe, pokazala je australska studija čiji su rezultati objavljeni u srijedu. U istraživanju je sudjelovalo 11 klokana koji su živjeli u zatočeništvu, ali nisu bili pripitomljeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Klokani zbunili ljude u Zoološkom vrtu

Pokretanje videa ...

Deset od 11 ovih tobolčara uporno je i s napetošću gledalo prema istraživačima kada nisu uspjeli otvoriti kutiju s hranom, stoji u izvješću.Devetero ih je naizmjence gledalo u istraživača i u posudu za hranu, nastojeći na taj način ukazati na ono što očekuju.

- Takvu smo njihovu gestikulaciju protumačili kao namjeran oblik komunikacije, njihov zahtjev za pomoći - rekao je Reutersu Alan McElligott, irski istraživač koji je vodio studiju.

- Od divljih životinjskih vrsta zapravo ne očekujete takav način ponašanja i zbog toga nam je ovo bilo novo iznenađujuće saznanje -  kazao je. 

Ovo otkriće osporava dosad uvriježeno mišljenje po kojemu samo pripitomljene životinje poput pasa, konja ili koza uspijevaju komunicirati s ljudima i ukazuje na to da bi puno više životinja moglo shvatiti na koji  način ljudima prenijeti neku poruku, stoji u dokumentu.

"Ranije smo pretpostavljali da samo pripitomljene životinje traže pomoć kada žele ukazati na neki problem, no izgleda da to čine i ovi tobolčari", zaključila je jedna od sudionica istraživanja, Alexandra Green sa Sveučilišta u Sydneyu