Knjižnice diljem Hrvatske su nastavile raditi, ali samo online | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Knjižnice diljem Hrvatske su nastavile raditi, ali samo online

Knjižnice diljem Hrvatske su nastavile raditi, ali samo online
1

Zatvaranje knjižnica zbog koronavirusa nije zaustavilo i njihov rad, većina ih je izrazito aktivna na internetu, gdje nude niz usluga, od posudbi e-knjiga do zabavnih i edukativnih sadržaja.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

'MAGIČNA' KNJIGA: U JUGOSLAVIJI JU JE IMAO TEK SVAKI PETI DOM

Knjižnice grada Zagreba najavile su da će povećavati ponudu posudbe svojih e-knjiga, kojih je sada dostupno oko šest stotina. Osigurale su snimke ranije održanih događanja te omogućile pregled Digitalizirane zbirke s mnoštvom knjiga i slikovnica, fotografija i razglednica, partitura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

Među njima je i inače teško dostupna građa, poput izdanja 'Šegrta Hlapića' iz 1913. godine, knjige 'Moja najmilija slikovnica' od Stjepana Širole, najznačajnijih naslova Augusta Šenoe te rijetkih dijela Marije Jurić Zagorke.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poručila je da se njihova građa može pretražiti korištenjem Kataloga i portala s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom – Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine, Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova, Glagoljica.hr i Virtualne izložbe.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek napravila je dostupnim književne sadržaje najmlađim čitateljima te na svom službenom YouTube kanalu objavljuje video materijale dječje književnosti. Pozvala je autore slikovnica i dječjih priča da u skladu s autorskim pravima i u dogovoru s izdavačima podrže projekt.

Ostani doma i čitaj knjigu

Gradska knjižnica Vukovar pokrenula je kampanju #OSTANIDOMA&CITAJKNJIGU, putem koje osobe iz javnog i političkog života, ali i svi ostali, mogu čitati svoju omiljenu poeziju, kratke prozne tekstove ili jednostavno slati apel o važnosti ostajanja u svojim domovima uz preporuku nekog dobrog štiva.

- Cilj je prvenstveno zaustaviti širenje koronavirusa, ali i nastaviti promicati kulturu čitanja među građanima svih dobi - kažu iz vukovarske knjižnice, koja je omogućila i posudbu e-knjiga, kojih sada u bazi ima više od 250.

Gradska knjižnica Vinkovci nastavlja komunicirati s ljubiteljima dobrog štiva putem Facebooka, među ostalim, pokrenuli su rubriku 'Minute za dobar san' kojom se potiče čitanje od najranije dječje dobi kao jednu temeljnih zadaća knjižničarstva.

Iz Knjižnice podsjećaju kako su kućice s knjigama koje su postavljene u gradu i dalje dostupne te nadopunjene novim naslovima.  

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo uvela je od 19. ožujka niz novih usluga: Knjižnica dolazi k tebi, besplatno produženje članstva i besplatno učlanjenje putem e-pristupnica, YouTube kanal s pričaonicama i kreativnim radionicama za djecu, rubrike Na današnji dan, Knjige koje su mijenjale svijet, Crtež dana (s motivirajućom porukom za dobar dan) i druge.

Gradska knjižnica Požega također nudi korisnicima posudbu e-knjige preko ZakiBook aplikacije, ali i mogućnost besplatnog učlanjenja putem e-pristupnica te organizira aktivnosti za djecu putem Facebook akcije Kreativni klik!

Pripremili su i bazu e-izvora za korisnike koju promoviraju preko društvenih mreža, te provode fotografski natječaj iz projekta Knjiga svaki dan koji se zove Lice knjige, a može se pogledati na http://www.gkpz.hr/foto-natjecaj/.

Prigodan program za Veliki tjedan

Online posudbu uvela je i Gradska knjižnica Marka Marulića Split, što je projekt kojega je već neko vrijeme pripremala, no zbog zatvaranja knjižnica cijeli je proces ubrzan, te je za sada dostupno 116 naslova.

Od 10. travnja na web stranici splitske knjižnice organizira se virtualna izložba Nevene Petre Piližota 'Mozaik misli', u čast djelovanju heroine hrvatskog pjesništva - Vesne Parun.

Gradska knjižnica Kaštela i Pere Eranović, glumac HNK Split, osmislili su zajednički projekt pod naslovom #ostani doma uz 'Biblijske priče za malene u Velikom tjednu', u okviru kojega se svaki dan od Cvjetnice do Uskrsa u 18.30 sati na stranici knjižnice i njezinom YouTube kanalu moći pogledati i poslušati po jednu ili dvije priče iz 'Biblije za velike i male'.

Iz kaštelanske knjižnice kažu da je ta suradnja ostvarena kako bi se najmlađima omogućilo slušanje i uživanje u zanimljivim biblijskim pričama prilagođenima djeci u vremenu Velikog tjedna i pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a koje je ove godine itekako zahtjevno i za odrasle i za djecu.

Nakon premijernog emitiranja, snimke će biti dostupne za slobodno i neograničeno gledanje i slušanje.

Gradska knjižnica Zadar pozvala je svoje korisnike da prate YouTube kanal Knjižnice na kojemu objavljuju snimljene preporuke za čitanje online građe te ih dijele putem svojih društvenih mreža - Facebooka i Instagrama.

U suradnji s Kazalištem lutaka Zadar organizirali su čitanje slikovnica uživo, putem YouTube kanala Kazališta, i to onih koje su odabrale i preporučile knjižničarke s Dječjeg odjela Gradske knjižnice.

Čitaju ih glumci Kazališta lutaka s ciljem da najmlađima omoguće da od kuće poslušaju zanimljive priče i olakšaju si vrijeme boravka u kućama.

S knjigom nikada nisi izoliran

Temelj digitalne zbirke VirKo zavičajna je građa iz fonda korčulanske Gradske knjižnice Ivan Vidali te vrijedno arhivsko i muzejsko gradivo iz lokalne povijesti, običaja i života lokalnog stanovništva.

U toj se digitalnoj zbirci može pronaći stare razglednice, fotografije, knjige, rukopise i hemeroteku.

VirKo je rezultat projekta digitalizacije korčulanske kulturne baštine Virtualna Korčula, utemeljenoga u 2017. u suradnji korčulanske gradske knjižnice i Arhivskog sabirnog centra Korčula – Lastovo, a pridružuje mu se i Gradski muzej Korčula.

Korčulanska knjižnica nabavila je i nove zanimljive naslove e-knjiga za posudbu, a o svim aktivnostima, kao i druge knjižnice, obavještava na svojoj Facebook stranici.

Uz poruku 'S knjigom nisi nikad izoliran' koncipirali su i književni blog 'Knjiga i igara' za korisnike u dobi od 14 do 18 godina.

Kulturna ustanova Goethe-Institut Kroatien, u sklopu inicijative #ostanitedoma, predlaže izbor zvučnih knjiga iz svoje e-knjižnice koji je, kako su najavili, veoma raznolik s obzirom na teme, dob slušača i slušačica i njihove interese. Prijava za korištenje e-knjižnice je besplatna.

'Rosinenpicker' je književni blog na goethe.de na kojem književnici i književnice iz Njemačke redovito pišu o zanimljivim novim naslovima književnosti njemačkog govornog područja, a on će se uskoro moći čitati i na hrvatskom.

Događaji i za ovogodišnju, virtualnu Noć knjige

Gradska knjižnica Rijeka omogućila je upis i obnovu članstva online, uz pomoć mobilne aplikacije ZaKi Book, a aktivna je  i na svom Facebooku, gdje objavljuje preporuke za dobro štivo.

U rubrici 'Kutak za poetski trenutak' objavljuje preporuke koje bira 'ekipa bibliobusa iz izloga e-knjiga'.

Knjižnica i čitaonica Pitomača u povodu ovogodišnje Noći knjige, koja će se održati virtualno, najavila je za 23. travnja promociju knjige 'Ljubav dolazi kasnije' autorice Jasne Šemige Pintarić.

Snimke promocije bit će objavljene na Facebook stranici Knjižnice i čitaonice Pitomača, gdje se mogu vidjeti i druge aktivnosti knjižnice.

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' u Koprivnici organizira #kajnebibilo #do-bro književni online susret, nazvan po novoj pjesmi koprivničkog etno-punk-rock benda Ogenj.

Tamošnji knjižničari pripremili su i prijedloge online izvora za djecu predškolske dobi koji mogu pomoći u razvijanju vještina potrebnih kao priprema za polazak u osnovnu školu.

Zagrebačka knjižnica Dugave predstavlja virtualne sadržaje namijenjene djeci i mladima, donosi prijedloge za kreativni rad preko interneta namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo kulture na svojim stranicama objavljuje popis kulturnih online sadržaja, pa i knjižnica diljem Hrvatske koje redovito nadopunjuju svoju ponudu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

LIKOVI SE ODMIČU SAMI OD SEBE, LEBDE NAD ONIM ŠTO SU BILI PRIJE

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za petak 12. srpnja: Vodenjak otkriva nove nijanse ugode, Bik će se ljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za petak 12. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje