Lifestyle

Komentari 0

Kockica tamne čokolade na dan štiti od srčanih bolesti

Kockica tamne čokolade na dan štiti od srčanih bolesti

Tri sata nakon konzumiranja kockice čokolade enzim ACE smanjuje visoki krvni tlak i neusporedivo je prvi izbor za liječenje bolesti kardiovaskularnih bolesti

Tamna čokolada uz slastan užitak ima blagotvoran učinak na srce, pokazale su studije švedskih znanstvenika. Ljudi koji jedu čokoladu najmanje jednom tjedno imaju 35 posto manji rizik od bolesti srca, prema njihovom istraživanju.

Kakao u čokoladi bogat je ACE enzimom koji regulira ravnotežu tekućina u tijelu te krvni tlak. Aktivnost tog enzima tri sata nakon konzumiranja kakaa se smanjuje i neusporedivo je njegovo djelovanje s lijekovima te se može koristiti kao prvi izbor za liječenje visokog krvnog tlaka, ističu stručnjaci. Za pozitivan učinak nije potrebno uzimanje velikih količina čokolade jer bi to imalo kontraefekt. Kockica čokolade koja u sebi sadržava 70 posto kakaa inhibira enzime katehin i procianidin u tijelo koji povisuje krvni tlak.

- Željeli smo istražiti učinak kakaa, budući da sadrži aktivne tvari katehin i procianidin, antioksidanse koji mogu smanjiti štetu koji kisik može učiniti stanicama. Rezultati pokazuju da promjene u načinu života uz pomoć namirnica koje sadrže velike koncentracije katehina i procianidina mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti - kaže voditeljica istraživanja Ingrid Persson.

Najčitaniji članci