Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Koje vrste masaže postoje, za što pomažu i koliko dugo traju

Koje vrste masaže postoje, za što pomažu i koliko dugo traju
1

Prema Američkom udruženju za masažnu terapiju, 66 posto masaža u 2018. provodilo se za opuštanje i rješavanje od stresa, a prema Mayo klinici masaža može povećati razinu serotonina za 28 posto

VIDEO

Masaže mogu pomoći da se uklone brojni zdravstveni problemi i ne postoje standardne preporuke za to koliko je često potrebno ići na masažu. Terapeut ili liječnik mogu preporučiti učestalost i trajanje masaža, a ovisit će o vrsti masaže i području na koje cilja. 

Vrste masaže

Limfna drenažna masaža

Ova je vrsta masaže korisna za dreniranje limfnih čvorova koji su nedavno bili pod utjecajem operacije ili nekog drugog medicinskog stanja. Potiče protok krvi u limfnim čvorovima i oslobađa nakupljanju tekućinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova će vam masaža na početku možda trebati i svakodnevno, ali s vremenom to može biti dva ili tri puta tjedno. Masažu limfne drenaže uvijek treba provoditi stručnjak, ili vas obučiti da sami izvodite određene tehnike masaže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

MASAŽA 01:31

Masaža dubinskog tkiva

Masaža dubinskog tkiva uključuje spore i snažne poteze kako bi se došlo do dubljih slojeva mišića i vezivnog tkiva. Ova vrsta masaže može koristiti kod oštećenja mišića zbog ozljeda.

Za bol se masaže dubinskog tkiva mogu provoditi svakodnevno, nekoliko puta tjedno ili nekoliko puta mjesečno, a terapeut može preporučiti učestalost i trajanje.

Masaža vlasišta

Masaža vlasišta može biti vrlo opuštajuća, a može čak i sniziti krvni tlak i rad srca. Jedno istraživanje u Koreji pokazalo je da su žene koje rade u uredima imale zdravstvene koristi od 15 do 25 minuta masaže vlasišta dva puta tjedno u trajanju od deset tjedana.

Redovita masaža vlasišta može vam pomoći da se osjećate smirenije, a poboljšava i cjelokupni izgled.

Masaža cijelog tijela

Masaža cijelog tijela često se naziva švedskom masažom, a potiče opuštanje tijela. Ovu vrstu masaže možete raditi povremeno, svakih nekoliko tjedana ili jednom mjesečno, da budete bolje usredotočeni i manje pod stresom.

Stolac za masažu

Stolice za masažu mogu olakšati bol u mišićima ili pomoći u opuštanju. Jedna je pilot studija utvrdila da su zdrave odrasle osobe imale koristi od sjedenja u masažnom stolcu 20 minuta odjednom.

Ovu vrstu masaže možete koristiti povremeno ili redovito kod kuće.

10 namirnica punih magnezija, jednog od najvažnijih minerala
10 namirnica punih magnezija, jednog od najvažnijih minerala

Stanja kod kojih su masaže dobre

Masaža može pomoći u ublažavanju specifičnih bolnih simptoma ili smanjenju stresa i anksioznosti. Također mogu biti korisne tijekom trudnoće. Možda će vam trebati češće masaže ili ćete shvatiti da su rjeđe, ali redovite masaže najbolje za vas. 

Bol u leđima

Redovita masaža može olakšati bolove u leđima, a jedno je istraživanje pokazalo da masaža dubokog tkiva koja se svakodnevno provodi 30 minuta tijekom deset dana smanjuje bol kod pacijenata.

Bol u vratu

Masaža je način da se kratkoročno ublaži bol u vratu, a česta masaža može biti najkorisnija.

Dreamstime

Istraživanje je pokazalo da 60-minutne masaže dva ili tri puta tjedno pokazuju veću korist za bol u vratu nego 60-minutna masaža jednom tjedno ili pak nekoliko 30-minutnih masaža tjedno.

10 čudnih nuspojava stresa: Tiranje kapka, noćne more...
10 čudnih nuspojava stresa: Tiranje kapka, noćne more...

Anksioznost i stres

Prema Američkom udruženju za masažnu terapiju, 66 posto onih koji su išli na masaže u 2018. godini učinili su to kako bi se opustili i riješili stresa, a prema Mayo klinici masaža može smanjiti razinu kortizola za 30 posto i povećati razinu serotonina za 28 posto.

Trudnoća

Studija iz 2010. godine otkrila je da redovita, lagana masaža koju izvodi netko kod kuće ili terapeut može pridonijeti zdravom mentalnom stanju trudnice i smanjenju bolova u nogama i leđima, piše Healthline.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru