Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Koji ste tip seksualne osobnosti: Senzualni ili erotični tip mogao bi se namučiti sa ustresiranim

Koji ste tip seksualne osobnosti: Senzualni ili erotični tip mogao bi se namučiti sa stresiranim

Veća sličnost između očekivanja i sklonosti partnera u krevetu jamac je uspješnije veze, tvrdi seksualna terapeutkinja dr. Sandra Pertot koja je definirala 10 tipova seksualne osobnosti

VIDEO

Zaboravite sve što ste ikada čuli o tome da se suprotnosti u životu privlače - u krevetu je puno bolje da ste vi i partner što sličniji. Naime, neusklađenost seksualne osobnosti jedan je od najčešćih problema s kojima se seksualni terapeuti bave, što u konačnici može pokvariti i najbolji odnos.

POGLEDAJTE VIDEO: Koja vam je najdraža poza u seksu? 

Pokretanje videa...

Najdraža poza u seksu? 03:17

Nevolja je u tome da nije lako prepoznati seksualnu osobnost vašeg partnera rano u vezi. Tek kad se hormoni 'potroše', stvorit ćete istinsku sliku o tome kakav je prirodni seksualni nagon i osobnost vašeg partnera zapravo. A mnogi terapeuti danas misle da je poznavanje onoga što vas i vašeg partnera potiče u seksualnom smislu zapravo ključno za dugoročno održavanje veze. 

Australska seksualna terapeutkinja dr. Sandra Pertot identificirala je čak 10 vrsta libida ili 'seksualnih osobnosti', koje vam mogu pomoći u istraživanju sličnosti i razlika između vas i partnera, kako biste procijenili kolike su šanse da vaša veza opstane na dulji rok, ali i naučili kako tome možete doprinijeti, prenosi portal Tracey Cox. 

Senzualni tip 

Seks je za njih izraz ljubavi. Emocionalna intimnost za njih je važnija od seksualne izvedbe.

Savršen seksualni pokret s ovim partnerom: Usporite sve, usredotočite se na dodir i milovanje, odaberite položaje licem u lice. Držite kontakt očima tijekom cijelog odnosa, uključujući i trenutak dok vas 'trese' orgazam. 

Erotični tip 

Seks mora biti intenzivan i požudan. Tihi 'uobičajeni' seks je u redu, ali ga ovi partneri moraju pomiješati s fantastičnom izvedbom. 

Savršeni seksualni potez s ovim partnerom: Raznolikost je najvažnija, zato promijenite barem jednu stvar svaki put kad imate spolne odnose (od toga gdje, kako i u koje doba dana ste navalili jedno na drugo pa nadalje). Izmjene trebaju biti brze: Pokušajte sa zamjenom uloga u dugom odnosu. 

Pošaljite partneru poruku s uvodom u fantaziju, pa ga nagovorite da nastave slanjem SMS-ova o tome kako žele da se stvari odviju. Nastavljajte i sami s pričom - to je mudar način da otkrijete što biste na kraju dana oboje zaista željeli raditi u krevetu, jer maštu pokrećemo u smjeru u kojem želimo.

101 dan stalnog seksa za bolji brak i strasnu vezu
101 dan stalnog seksa za bolji brak i strasnu vezu

Ovisni o seksu

To je češće muški tip osobnosti, koji može biti ovisan o seksu kao načinu da se oslobodi napetosti i ponekad je povezan s ljudima koji koriste samozadovoljavanje kao način suočavanja s bijesom i drugim negativnim emocijama.

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Ovo je jedan od najmanje poželjnih tipova ako imaju partnera s uobičajenim apetitima. Terapija u suradnji sa stručnjakom može biti vrlo korisna, kako biste naučili druge tehnike oslobađanja od stresa umjesto seksa. Postavite seksualna pravila i jasno stavite do znanja da očekujete da će ih se partner držati. 

Reaktivac 

Seks za ovaj tip znači samo davanje, a ne i primanje. Taj stav se može temeljiti na niskom seksualnom nagonu ili tome da moraju vidjeti uzbuđenje kod svog partnera, da bi se sami uzbudili. 

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Potaknite ih da uživaju u obje uloge, tako što ćete ih nagovoriti da pristanu na nekoliko petominutnih 'samo ti' rafala u svakom odnosu, tako da se usredotoče na primanje užitka. Igre vezivanja dobro funkcioniraju jer su tada jednostavno prisiljeni popustiti i uživati.

Odrađivanje osnovnog

Seks je tvoje pravo, uvjeren je ovaj tip ličnosti. Slabo razumijevaju seksualne potrebe svog partnera - pa čak i svoje - sve se svodi samo na uvjerenje da ste 'dužni' odraditi određenu količinu i vrstu seksa.

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Nema ga. Ako ste ovo vi ili vaš partner, svakako to riješite sa seksualnim terapeutom i istražite različite načine za to da unaprijedite svoj seksualni život.  

10 činjenica o privlačnosti: S kim, zašto i kada ćemo u vezu
10 činjenica o privlačnosti: S kim, zašto i kada ćemo u vezu

Bez kontrole 

Seks je nešto što vam se čini toliko privlačnim da ne možete upravljati ničime povezanim s njime. Vaš seksualni nagon kontrolira vas, a ne obrnuto i skloni ste - varanju partnera

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Budite jasni oko toga što očekujete u vezi te na što ste spremni pristati (Ok, možda ćete pristati na gledanje pornografije, ali ne i na kameru u spavaćoj sobi) i usmjerite njihovu energiju i entuzijazam u druge strasti. Imajte česte kratke i slatke odnose, umjesto seksi maratona, i pobrinite se da svladaju tehniku, kako biste maksimalno uživali. 

Stresirani 

Seks je za njih razlog za zabrinutost. Osjećaju se pod pritiskom od 'nastupa' i stalno brinu da neće zadovoljiti partnera. 

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Natjerajte ih na razgovor o tome odakle njihova anksioznost izvire. Njihovi roditelji su seks smatrali prljavim? Bivši partner ih je ponizio? Držite se seksi igrica iz rane mladosti, jer oni ne podnose seksualna iznenađenja i dijelit svom partneru komplimente, da biste mu podigli samopouzdanje. 

Nezainteresirani

Seks im pruža malo zadovoljstva i rijetko ga požele. To može biti rezultat uznemirujućih seksualnih odnosa koji ugase svaku prirodnu želju. 

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Razgovarajte o prošlim traumama i koračajte polako dok ne  pronađete način za buđenje želje. To uključuje puno 'neseksualnog' dodirivanja i maženja prije nego što pređete na odnos, tako da tražite od partnera povratne informacije za svaki dodir te ponudite isto za svaki njegov dodir na  vašem tijelu.

Miljama udaljen

Seks je dobar, ali to komešanje samo odvraća pažnju. Posao, problemi, stres - sve to čini da se emocionalno povlačite od partnera i seksa.

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Definirajte dane u tjednu za seks, to dobro funkcionira za ovu vrstu osobnosti, kao i puno senzualnog maženja prije odnosa, kako bi se usredotočili na odnos. Svakog mjeseca iznesite barem dvije nove ideje o stvarima koje biste željeli isprobati. Što se više potrudite, veća je vjerojatnost da ćete odvući partnera od drugih smetnji i održati dobar seksualni ritam. 

10 je optimalan broj seksualnih partnera, sve više je previše...
10 je optimalan broj seksualnih partnera, sve više je previše...

Kompulzivni 

Seks je za njih dobar samo ako slijedite određeni ritual. Fetišisti mogu pasti u ovu vrstu. Sebični seks nema puno veze s vašim partnerom.

Savršen seksualni potez s ovim partnerom: Neki se parovi prilagode ritualu ako je prihvatljiv, drugi pokušavaju s terapijom (koja djeluje samo ako osoba s fetišem želi riješiti problem).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'