Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Koliko često čistite četkice za šminkanje? Prljavije su od WC-a

Koliko često čistite četkice za šminkanje? Prljavije su od WC-a

Očito je da većina žena ne pere dovoljno svoja pomagala za svakodnevno uređivanje, što znači da je na njima izuzetno visoka koncentracija bakterija. To može ujedno biti izvor raznih zaraza i problema s licem

VIDEO

Novo istraživanje koje je provela britanska kompanija Spectrum Collections, uz stručno mišljenje kozmetičke znanstvenice Carly Musleh, otkriva da bi nečišćenje četkica za šminkanje moglo dovesti do toga da se na njima nakupi više bakterija nego na prosječnoj WC dasci. U studiji je istraživački tim usporedio četkice nakon 2 tjedna korištenja, bez pranja s brisom s WC daske. 

U eksperimentu su koristili kistove koji su prije bili normalno korišteni tijekom dana, u kupaonici, u spavaćoj sobi i slično. Rezultati uzoraka otkrili su da svi nečisti kistovi za šminku imaju potencijalne tragove E.Coli, kvasca i plijesni koji mogu dovesti do gljivičnih infekcija, dok su čisti kistovi za šminku imali znatno manje bakterija, objavio je Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Mihaela Dodić: Šminkanje kistovima 03:02

Nakon toga, Spectrum Collections pitao je vlastitu bazu kupaca koliko često čiste svoje make-up kistove, pri čemu je 40% ispitanika priznalo da svoje čiste samo svaka dva tjedna, a 20% priznalo je da ih čiste svakih jedan do tri mjeseca.

Kozmetička znanstvenica Carly Musleh pozvala je ljude da redovitije čiste svoje četke, jer ako ostavite bakterije na četkici, veća je vjerojatnost da će se na koži lica pojaviti razne infekcije.

Pitanje koje je zapalilo internet i razljutilo Hrvatice: 'Moj dragi ne želi da se uopće šminkam...'
Pitanje koje je zapalilo internet i razljutilo  Hrvatice: 'Moj dragi ne želi da se uopće šminkam...'

- Mnogi od nas svakodnevno koriste četkice za šminkanje za nanošenje raznih proizvoda, ali ih često ostavljaju tjednima ili mjesecima prije nego što se očiste. Studije su pokazale da prosječna četkica za šminkanje može sadržavati mrtve stanice kože, masnoću i bakterije koji se mogu prenositi između proizvoda i lica - izjavila je Musleh.

No, ističe pritom da nisu sve bakterije štetne, jer mikrobiom ljudske kože sadrži mnogo različitih vrsta mikroba koji mogu pomoći u održavanju zdrave kožne barijere i zaštititi nas od patogenih mikroba koji uzrokuju infekcije.

- Korištenje prljavih četkica može povećati rizik od izazivanja neravnoteže u zdravoj mikrobnoj zajednici i dovesti do povećanja broja patogenih mikroba koji bi mogli uzrokovati izbijanje prištića ili ozbiljnije probleme poput impetiga ili stafilokoknih infekcija - potvrdila je znanstvenica.

Carly je također naglasila važnost čišćenja ispravnih dijelova četkica, bez da stavljate metalni dio u vodu. To ih može uništiti prije vremena.

'Posao u mrtvačnici pomogao mi je da prihvatim svoje tijelo'
'Posao u mrtvačnici pomogao mi je da prihvatim svoje tijelo'

Ipak, svakako očistite središte i donji dio čekinja, jer je to idealno mjesto za nakupljanje bakterija.

Stručnjaci se slažu u tome da ljudi ne vode dovoljno računa o čišćenju četkica, stoga je bitno naglasiti da tu leže razne potencijalne opasnosti za ljepotu lica i higijenu.

Naime, razne nepravilnosti na koži mogu se desiti upravo radi toga što ne peremo dovoljno četkice, stoga je bitno i taj beauty ritual uvesti u svoju rutinu. Četkice peremo mlakom vodom i sapunom za ruke te ih ne sušimo direktno na izvoru topline, već na ručniku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...