Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Koliko sati spavanja je zapravo potrebno tek rođenim bebama?

Koliko sati spavanja je zapravo potrebno tek rođenim bebama?
1

Ukoliko se brinete spava li vaše dijete dovoljno ili ne, jer ipak su to mali pojedinci i vrijeme provedeno u spavanju može varirati od bebe do bebe, obratite pažnju na neke stvari

VIDEO

U prvom tjednu života novorođenčad spava 16 do 17 sati dnevno, objašnjava Dhanya Puram Limaye, liječnica primarne njege u Domu zdravlja Erie Family u SAD-u i dodaje da, naravno, postoje određena odstupanja te neke bebe mogu spavati više, a druge manje. 

Međutim, ono u što roditelji mogu biti sigurni je to da niti jedno novorođenče neće odspavati cijelu noć u komadu. Kaže da će se buditi svakih sat vremena do tri sata kako bi jelo.

POGLEDAJTE VIDEO o zanimljivim činjenicama o bebama:

Pokretanje videa...

Bebe se smiju 01:30

Tijekom razvoja u maternici dijete je u konstantnom mraku te nema osjećaj za noć i dan odmah nakon rođenja. Umjesto toga, spavanje i buđenje prilagođava osjećaju gladi. 

- Za novorođenčad je hranjenje izuzetno naporno pa zato toliko spavaju nakon svakog obroka, moraju se odmoriti i oporaviti - kazala je američka pedijatrica Hanjan Harbhajan i dodala da u prvih nekoliko tjedana života djeca spavaju više nego što su budna.

'Djeca koja su dobivala batine sklonija su drogama i depresiji'
'Djeca koja su dobivala batine sklonija su drogama i depresiji'

- Tek rođene bebe imaju kraće cikluse spavanja i puno vremena provode u REM fazi - napomenula je.

Kako sazrijevaju i rastu, model spavanja se mijenja. Počinju spavati u sve duljim ciklusima kroz noć i potrebno im je manje sna tijekom dana.

Dreamstime

Prosječne navike spavanja po starosti bebe

  • Sa mjesec dana - u tom periodu bebe spavaju oko 15,5 sati dnevno, podjednako podijeljeno tijekom noći i dana.
  • Sa dva mjeseca- bebama je u tom periodu potreban jednak broj sati spavanja kao prvi mjesec, ali počinju razlikovati noć i dan.
  • Sa četiri mjeseca - u ovoj dobi bebe spavaju 14 do 15 sati, od čega se deset do 12 sati odnosi na noć. Bude se jednom ili dvaput tijekom noći zbog hranjenja. 
  • Sa šest mjeseci - u tom periodu spavaju 13 do 14 sati, najčešće deset sati tijekom noći i tri do četiri sata danju.
Kako napraviti sjene na zidu? Djeca će se oduševiti, a lako je
Kako napraviti sjene  na zidu? Djeca će se oduševiti, a lako je

Zašto bebama treba toliko sna?

- Novorođenčad treba više sna nego djeca, tinejdžeri i odrasli kako bi se podržao njihov brzi mentalni i fizički razvoj - objašnjava pedijatrica Harbhajan i dodaje da bebe proizvode milijarde neurona u mozgu, što će do kraja odrastanja rezultirati sa približno do 100 trilijuna neuronskih veza.

U studiji iz 2017. godine, objavljenoj u časopisu 'Nature and Science of Sleep', pronađena je ključna povezanost između spavanja tijekom dojenja te kognitivnog razvoja i fizičkog rasta.

Brinete li spava li vaše dijete dovoljno?

Ukoliko se brinete spava li vaše dijete dovoljno ili ne, jer ipak su to mali pojedinci i vrijeme provedeno u spavanju može varirati od bebe do bebe, obratite pažnju na neke stvari. Pedijatrica napominje kako je važno obratiti pažnju kako beba izgleda kada se probudi. Ukoliko je mirna i djeluje zadovoljno, to pokazuje da se dovoljno naspavala, a to je izuzetno važno.

- Bolest ili promjene u rutini mogu uzrokovati da bebe spavaju više ili manje nego što je to normalno. Razlog za zabrinutost postoji ukoliko vaša beba daje prioritet spavanju ispred jela i ne budi se zbog hranjenja. Ako vaša beba ne dobiva na težini ili ima poteškoće sa hranjenjem, svakako zakažite sastanak s pedijatrom - kaže Harbhajan, a prenosi Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom