Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
26 komentara

Komarci vole vlagu oko kuće: Ulovite ih u 'vodenu zamku'

UREDNOST Razvijaju se na otpadu i oko vode koja stoji dulje od tjedan dana. Tjera ih miris citronele, od koje možete napraviti mirisnu svijeću, repelent za odjeću...

24sata
Foto: 24sata
26 komentara

Najbolji način zaštite od komaraca oko kuće je uklanjanje vode iz svih predmeta u kojima se može zadržavati jer se komarci skupljaju čak i oko malenih vodenih površina. 

Voda ne smije stajati dulje od sedam dana kako ličinke komarca ne bi imale dovoljno vremena za razvoj u odrasle jedinke. Svaka stajaća voda koja ne presušuje u roku od desetak dana može postati savršeno stanište za leglo komaraca. U jednoj bačvi ispunjenoj vodom može se razviti čak sto tisuća komaraca. Ulazak u kuću spriječite im postavljanjem mreža i zavjesa na prozorima i vratima i koristite repelente koji ih odbijaju. Ne bacajte otpad na mjesta koja nisu predviđena za to i ne zadržavajte otpad u dvorištu jer komarci žive u zapuštenim prostorima i neuređenom okolišu. 

Foto: dreamstime
Važno je zaštititi se od komaraca jer ubodom mogu izazvati kožne alergijske reakcije te su potencijalni prenositelji opasnih pa čak i smrtnosnih zaraznih bolesti poput malarije i groznice Zapadnog Nila. Posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se pojavila nova vrsta poznata kao tigrasti komarac koji se naglo širi i brzo prilagođava novim prostorima. Uz sve to ove malene napasti ljeti nas ometaju pri radu i odmoru jer su neke vrste aktivne danju, a neke noću. Kemijski repelenti kojima se od njih štitimo kratkoročno mogu riješiti problem no dugoročno su opasni za okoliš.

Savjeti za držanje komaraca podalje od kuće

Svijetle boje - Na mjestima gdje je velik broj komaraca nosite odjeću svijetlih boja.

Sedam dana - Svaka nakupina vode koja stoji 7 dana i dulje mjesto je za razvoj komaraca.

Postavljanje mrežica - Na prozore i vrata stavite mrežice i boravite u klimatiziranom prostoru.

Cerade i tende - Najlonske folije postavljajte na način da se voda ne može zadržavati.

Prekrivanje mrežicom - Spremnike ili bačve za kišnicu prekrijte gustom mrežicom.

Čišćenje žljebova - Redovito čistite začepljene krovne i podne žljebove i sifone.

Razmnožavanje - Komarci se razmnožavaju u ustajaloj vodi. Zatvorite šahte, cisterne...

Foto: Dreamstime

Voda na gradilištu - Spriječite dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima.

Septičke jame - Oduške septičkih jama zatvorite gustim mrežama ili ih hermetički zatvorite.

Jame zatrpati zemljom - Jame i udubine u tlu u kojima se nakuplja voda zatrpajte zemljom.

Nakupljanje kišnice - Spriječite nepotrebno nakupljanje kišnice i vode u odbačenim predmetima, vazama, barkama i slično. Mijenjajte vodu koju držite za zalijevanje svakih sedam dana.

Foto: Dreamstime

Mijenjanje vode - Jednom tjedno mijenjajte vodu u posudama oko kuće (posude za životinje, tanjuri ispod posuda za cvijeće, posude za zalijevanje, vaze i ostale posude koje zadržavaju vodu).

Uklanjanje otpada - Sve nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (bačve, kante, konzerve, stare gume, igračke i slično) redovito uklonite. Komarcima za razvoj treba jako malo vode.

Vulkanizerske radionice - Vlasnici skladišta guma i karting staza te vulkanizeri trebaju provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana, ukloniti ih ako se ne koriste, prazniti vodu iz guma te ih slagati u oblik piramide i zaštititi folijom.

Održavanje sustava za odvodnju - Pravilno održavajte sustave za opskrbu i odvodnju vode kako se u njima ona ne bi zadržavala (slavine koje cure, kanalizacija, slivnici...)

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Održavanje zelenila - Orezujte, čupajte i kosite okućnice, održavajte balkone i javne površine.

Čišćenje fontana - Redovito čistite i mijenjajte vodu u fontanama i umjetnim jezercima.

Eterična ulja tjeraju komarce: Napravite domaće repelente

Vodena zamka

Odrežite vrh boce. U donji dio stavite 200 ml tople vode u kojoj otopite 50 g smeđeg šećera, i dodajte 1 g kvasca. Vrh odrezane boce stavite u drugu polovicu poput lijevka i omotajte selotejpom. 

Mirisna svijeća

Foto: 123rf

Otopite vosak u posudi koja vam više ne treba. Kad se malo ohladi, u njega dodajte 50 kapi eteričnog ulja citronele. Stavite fitilj u šalicu koja vam ne treba i prelijte donji dio mješavinom. 

Miris za zrak

Na terasi se zaštitite aroma lampicom u koju nakapajte desetak kapi eteričnog ulja citronele i ponavljajte čim citronela ishlapi. U zatvorenim prostorima koristite difuzer i čisto eterično ulje bez vode.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Sprej za terasu

Pomiješajte eterično ulje limunskog eukaliptusa i destiliranu vodu u omjeru 1:1 i ulijte u bocu s raspršivačem. Upotrijebite kao repelent na otvorenim površinama – terase, okviri prozora, prostirke, odjeća... 

Mješavina za kožu

Foto: Dreamstime

U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije uporabe protresite, poprskajte kožu pa razmažite. Po potrebi ponovite postupak.

Repelent za odjeću

U bočicu stavite 50 kapi eteričnog ulja citronele, 50 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa, 50 kapi pačulija, 100 ml 70%-tnog etanola ili hidrolata smilja. Protresite i poprskajte po odjeći.

VIDI OVO: Problemi u seksu s kojima se suočavaju mnogi parovi.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message