Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
75 komentara

Kome pripada prsten prekinu li se zaruke? Odvjetnici otkrivaju

Zaručničko prstenje je najčešće novčano vrlo vrijedno, a može imati i dodatnu, sentimentalnu vrijednost ako je dugo u obitelji i prenosi se s generacijama. U ovim slučajevima ga muškarac može tražiti nazad...

Pixsell
Foto: Pixsell
75 komentara

U trenutku zaruka nitko ne razmišlja na način 'Što ako prekinemo?'. Međutim, život je nepredvidljiv i ponekad se veze raspadaju, zaruke prekidaju i svatko odlazi na svoju stranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

No tko u tom slučaju ima pravo nad vlasništvom prstena? Također, ima li pravo na prsten ikakve veze s time tko je prekinuo zaruke i tko je kriv za prekid?

Razgovarali smo s nekoliko odvjetnika koji kažu kako nisu imali takve slučajeve u svojoj karijeri, u kojima je muškarac tražio da mu bivša zaručnica vrati prsten, ali sve je moguće. Napomenuli su da samo vraćanje zaručničkog prstena nije konkretno zakonski regulirano, no da postoje zakoni koji bi mogli riješiti tu problematiku.

ISPOVIJEST Kupio sam joj prsten i želio je zaprositi, ali saznao sam istinu

- Zaručnički prsten je dar i vlasništvo nad prstenom nema veze s prekidom zaruka, odnosno s time tko je kriv za raskid zaruka. Može se opozvati sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima koji se odnose na opoziv darovanja - objašnjava predsjednica Saveza potrošača ROZP Dijana Kladar.

U spomenutom zakonu, od članka 493. pa nadalje je objašnjeno u kojim uvjetima se zakonski može tražiti vraćanje dara, na koji način te nakon koliko vremena to pravo ulazi u zastaru.

Pa tako piše da se povrat dara može tražiti ukoliko "darovatelj toliko osiromaši da više nema sredstva za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati."

pixabay.com | Autor: pixabay.com Foto: pixabay.com

Međutim, ako onaj tko je dar primio isplati onoga tko mu je dar dao, tada ga ne mora vratiti. Znači, kada bi bivši zaručnik postao toliko siromašan da si ne može priuštiti ni ono najosnovnije u životu, imao bi pravo tražiti prsten nazad.

Ipak, i tu postoji 'caka' - bivši zaručnik ne bi imao pravo na povrat prstena ili nekog drugog dara ako "se namjerno ili grubom nemarnošću doveo u oskudicu" ili "ako je od predaje dara proteklo deset godina za nekretnine, odnosno pet godina za pokretnine".

Povrat dara može se tražiti i u slučaju kada je onaj tko je dar primio napravio neko kazneno djelo protiv onoga tko mu je poklon dao ili protiv njegove obitelji. Također, kada bi onaj tko je primio dar usmrtio onoga tko mu je dar dao, tada bi njegov nasljednik imao pravo tražiti povrat.

Na primjer, ako ćemo uzeti scenarij iz nekog krimića, to bi izgledalo ovako: Bivša zaručnica ubije svojeg nesuđenog partnera, a kod sebe i dalje ima zaručnički prsten koji joj je on dao (ili neki drugi dar, možda nekretninu, automobil...), tada nasljednici kojima ostaje nesretnikova imovina imaju pravo od nje tražiti sve te stvari, i po zakonu ih dobiti.

Foto: 123RF

Sama procedura povrata dara izgleda ovako:

Bivši zaručnik (ili njegov nasljednik) morao bi darovanje opozvati pismenim putem. Trebao bi napisati izjavu u kojoj traži da mu se dar vrati, to ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati bivšoj zaručnici.

Naravno, ako dođe do suda, jer bivša zaručnica odbije vratiti prsten ili neku drugu stvar mirnim putem, nesuđeni zaručnik treba dokazati da joj je to zaista darovao. U slučaju prstena, tu bi pomoglo kada bi imao račun i svjedoke koji bi potvrdili da je zaista tako. 

NISU TO PLANIRALI Ovako to izgleda kada prosidba krene u neželjenom smjeru...

Kada nastupa zastara?

Zakonsko pravo na traženje povrata dara istječe nakon godine dana (od kada je onaj tko dar traži saznao za razloge opoziva). Na primjer, ako uzmemo slučaj osiromašenja bivšeg zaručnika, tada bi on imao pravo tražiti povrat u roku od godine dana otkako je postao siromašan.

Ali, kako je spomenuto ranije, samo ukoliko od datuma predaje dara nije proteklo više od deset godina za nekretnine ili  pet godina za pokretnine. Znači, ako bi želio dobiti prsten nazad jer je postao jako siromašan, tada bi prvo na to imao unutar pet godina od datuma zaruka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message