Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Kopriva i konopljika spas su za nemir i valunge u menopauzi

Kopriva i konopljika spas su za nemir i valunge u menopauzi
1

Valovi vrućine mogu se ublažiti ako se smanji unos kave i jakih začina koji griju tijelo. Također, prehrana ima velik utjecaj na simptome menopauze, a možete ih ublažiti jedenjem ribe, voća i povrća

VIDEO

Meditacija i duboko disanje mnogim ženama pomažu da ublaže neugodne valunge. Smanjite grijanje i odijevajte se slojevito kako biste mogli skinuti višak odjeće kad se jave neugodni valovi vrućine. Tijekom menopauze dolazi do usporavanja bazalnog metabolizma, zbog čega se žene često počnu debljati. Zato imajte na umu da biste trebali jesti manje.

Slijedite mediteranski tip prehrane, utemeljen na voću i povrću, te jedite kuhane obroke. Da biste ublažili simptome menopauze, uvedite u prehranu namirnice bogate fitoestrogenima, tvarima koje djeluju kao prirodni hormoni te potiču uspostavljanje hormonalne ravnoteže u organizmu. To su, prije svega, soja i sojino mlijeko, tofu, batat i sjemenke lana, kao i grah, grašak, slanutak i leća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Savjeti za menopauzu 00:50

Prednost dajte i voću i povrću koje je bogato vodom jer i ono potiče hlađenje organizma. Ljeti su poželjne lubenice i dinje, a zimi mango i papaja. Svaki dan treba jesti hranu bogatu kalcijem (mlijeko i mliječni proizvodi, plava morska riba s kostima, npr. srdele i inćuni, te brokula, zeleno lisnato povrće, zob, sjemenke suncokreta). Ribu se preporučuje jesti 2-3 puta tjedno te birati “dobre” masnoće, kao što su bučino i maslinovo ulje te orašasti plodovi.

- Izbjegavajte hranu koja potiče grijanje tijela, poput crvenog mesa, jakih začina te kave i alkohola. Izbjegavajte i složene ugljikohidrate te dodane šećere, koji potiču glad.  Kad se pojave simptomi menopauze, pomažu i biljni čajevi te pripravci - kaže travar Antun Francetić, vlasnik OPG-a Francetić. 

Četiri dame otvoreno ispričale o promjenama u menopauzi
Četiri dame otvoreno ispričale o promjenama u menopauzi

- Za prvu pomoć često preporučujem čaj od kombinacije lista koprive, konopljike i vrkute, kojima za okus možete dodati i kamilicu, melisu i matičnjak. Sušene biljke pomiješajte u jednakim omjerima. Četiri žlice bilja potopite u 7 decilitara vode i pustite da zavrije pa ugasite. Neka odstoji 15 minuta i procijedite. Čaj pijte tri puta na dan, pola sata prije jela - pojašnjava. 

Za još bolje djelovanje preporučuje da se u čaj doda i tinktura od konopljike. Možete je napraviti kod kuće tako da oko 200 grama konopljike prelijete litrom kvalitetne votke ili 70-postotnog alkohola i ostavite u staklenoj boci 20 dana na tamnome mjestu. 
Svaka dva dana malo promućkajte te nakon 20-ak dana procijedite u čistu bocu i pijte po 15-20 kapi dva ili tri puta na dan, ovisno o jačini simptoma i potrebama, dodaje. 

Tri moćne biljke idealne za žene 

KOPRIVA, KONOPLJIKA, VRKUTA

Čaj možete napraviti tako da 4 žlice bilja potopite u 7 decilitara vode i pustite da zavrije pa odmah ugasite. Ostavite da odstoji 15-20 minuta i procijedite. Dobit ćete oko 6 decilitara čaja, koji je najbolje piti 3 puta po 2 decilitra dnevno, najbolje ujutro, popodne i navečer pola sata prije jela ili nakon jela.

  • Konopljika je grm ili nisko stablo visoko do četiri metra.Cvate od lipnja do kolovoza, a još od antike je poznata kao lijek za probleme s hormonima.
  • Vrutka raste uz rubove šuma i pašnjaka, a ljekovita je cijela biljka osim korijena. Koristi se za ublažavanje niza simptoma. 
  • Kopriva je široko rasprostranjena, a povoljno utječe na izmjenu tvari u organizmu i potiče izlučivanje probavnih sokova. Može se pripremati i kao prilog jelima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam