Lifestyle

Komentari 0

Korak po korak do savršene božićne kućice od medenjaka - spaja se uz pomoć bjelanjka

Korak po korak do savršene božićne kućice od medenjaka - spaja se uz pomoć bjelanjka

U izradi kućice od medenjaka može uživati cijela obitelj. Ako je tijesto za kućicu prečvrsto, možete ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi dok ne omekša

Tijesto razvucite do debljine najviše centimetar, a režite ih prema šablonama koje ste napravili od kartona. Glazura ne služi samo za ukrašavanje, nego i kao “ljepilo” jer drži kućicu pa njome premažite površine te ih spojite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kao podloga može poslužiti šperploča prekrivena folijom ili veliki pladanj kako biste poslije što lakše micali kućicu. No prije nego što je počnete ukrašavati, ostavite je da se suši tijekom noći ili barem četiri-šest sati. Najprije premažite krov glazurom kako bi se ukrasi zalijepili, no nemojte ga previše opteretiti. Prepustite se mašti pa krov i zidove ukrasite slatkišima, bombonima, viškom tijesta, šarenim glazurama ili “royal icingom”.

Za tijesto trebate 6 šalica brašna, pola žličice praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone, 4 žličice đumbira, 4 žličice cimeta, malo soli, 220 g maslaca, šalicu i pol šećera, 2 jaja i šalicu meda. Izmiješajte suhe sastojke pa dodajte jaja, maslac, med i malo vode te sve izmiksajte. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem dva sata.

Za to vrijeme na masnom papiru nacrtajte željene oblike. Kad se tijesto odmorilo i izrezali ste oblike, prebacite ih u posudu i pecite na 180°C oko 15 minuta. Ispečene dijelove ostavite tijekom noći, a onda ih spojite jestivim ljepilom.

Za smjesu za ukrašavanje i lijepljenje stranica trebaju vam 3 bjelanjka, dodajte 450 grama šećera u prahu, 1/4 šalice vode i 2 žlice soka od limuna. Izmiješajte mikserom dok smjesa ne postane čvrsta, a nakon toga dodajte limunov sok i lagano promiješajte. Ako je tijesto za kućicu prečvrsto, možete ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici nekoliko sekundi dok ne omekša. Manji dijelovi tijesta peku se nešto kraće pa ih pratite. Tijekom pečenja tijesto se udvostruči.

Najčitaniji članci