Obavijesti

Lifestyle

Koža otporna na minuse: Urea i blagi piling štite od isušivanja

Koža otporna na minuse: Urea i blagi piling štite od isušivanja
1

Blagi piling pomaže koži da upije više vlage, masaža da je zadrži, a maslinovo ulje u kombinacija s hidratantnom kremom i grickanje badema sprečava isušivanje

VIDEO

Čak i masna i kombinirana koža mogu tijekom zime patiti od dehidracije, no ipak najviše trpi suha. Prvi znaci suhe kože su ljuštenje, zatezanje, iritacija, svrbež i ponekad pojava otočića suhe, zadebljane, crvene, ljuskave kože; ekcema. Osjeća se gubitak napetosti i punoće kože uz pojavu naboranosti. Suhoća se najranije primijeti na prednjim stranama potkoljenica, na vanjskim stranama nadlaktica i na koži oko struka - pojašnjava dermatologinja Ivana Manola. Glavni razlog je što koža ubrzano gubi vlagu.

- Prirodne ovlaživače kože čini složena mješavina aminokiselina i soli - kaže Manola. Tijekom hladnih mjeseci koža gubi i prirodne hidratizirajuće faktore poput, na primjer, uree. U onih sa suhom kožom koncentracija uree u koži smanjuje se za 50 posto, a kod zrele kože te kože sklone prhutanju ili neurodermatitisu taj je gubitak još i veći. 

Da biste je nadomjestili, “ljetnu” kremu za lice zamijenite formulom koja sadrži pet posto uree. Baš kao i slojevito odijevanje, kožu će od hladnoće najviše zaštititi slojevita njega. Kada je koža izrazito suha ispod sloja hidratantne kreme ili losiona, nanesite tanki sloj organskog ekstra djevičanskog maslinova ulja koje će opskrbiti kožu dodatnim dozama dobrih masnih kiselina i antioksidansa. 

Voda pomaže samo dehidriranim

Mnogi vjeruju da će povećanim unosom vode ovlažiti kožu iznutra, no to ne vrijedi za sve. Oni koji inače piju malo, od osam do devet čaša vode na dan, mogu očekivati značajnu hidrataciju kože ako povećaju unos vode. Međutim, osobe koje unose normalne količine vode ne mogu očekivati da će dodatnim unosom vode spriječiti nastanak suhe kože tijekom zime, upozorava dr. Ivana Manola.

Centralno grijanje "krade" vodu, a dovoljan je ručnik

Da bi koža bila dovoljno hidratizirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku, no centralno grijanje smanjuje udio na manje od deset posto. Kako biste pomogli koži očuvati vlagu, u prostorije u kojima boravite stavite ovlaživače zraka ili preko radijatora stavite vlažne ručnike. 

Rukavice štite kožu i dok spavate 

Koža na rukama je tanka te je zimi posebno osjetljiva na dehidraciju. Dok ste vani, zaštitite je rukavicama, a nakon svakog pranja ruke namažite kremom. Ako su vam ruke izrazito suhe, prije spavanja nanesite sloj kreme te navucite pamučne rukavice.

Dobro za srce, dobro za kožu

Nekoliko tjedana uzimanja kapsula omega-3 masnih kiselina znatno pomaže u terapiji i njezi izrazito suhe kože. Preporučuje se povećati i unos omega-6 masnih kiselina, cinka te vitamina A, C i E. Stoga prehrana bogata ribom, orašastim plodovima, voćem i žitaricama može ‘iznutra’ vratiti vlagu koži, savjetuje dr. Ivana Manola.

Meka od glave do pete 

Zimi koži iznimno gode uljne kupke. No ako više volite tuširanje, skratite vrijeme pod tušem te se umjesto vrućom vodom koja isušuje kožu tuširajte mlakom.

- Upotrebljavajte blage kremaste sapune koji imaju ureu, pantenol, glicerin i petrolatum - savjetuje dr. Ivana Manola.

Za instantnu hidrataciju nakon tuširanja na još vlažnu kožu utrljajte losion za tijelo koji će “zaključati” vlagu u gornjim slojevima kože. Zimski tretman njege završite bogatom hidratacijom kože čitavog tijela. Posebnu pozornost obratite na kritične točke. Dva puta na dan na laktove utrljajte hidratantnu kremu, a ako su izrazito grubi, prije spavanja ih namažite vazelinom koji će pomoći koži da zadrži vlagu. Plovućcem jedanput na tjedan ostružite mrtve stanice s kože stopala. 

Svakodnevno ih mažite hidratantnom kremom, koju navečer nanesite u debljem sloju te potom obujte pamučne čarape. Zbog topline će se pore proširiti pa će krema prodrijeti dublje u kožu.

Koža na usnama je najtanja pa i zimi birajte UV balzame i ruževe

Balzam je prva linija obrane protiv suhih i ispucanih usana, stoga ga nanosite nekoliko puta na dan. Za zimsku njegu usana idealni su oni koji imaju hidratantne sastojke kao što su lanolin ili petrolatom. 

Ako planirate na otvorenom boraviti dulje od pola sata, zaštitite usne hidratantnim balzamom koji uz to ima i zaštitni UV faktor.

Oblogom protiv "toplinskog šoka"

Izlazak iz tople kuće ili ureda na hladnoću uzrokuje i obrnuto - izaziva naizmjenično širenje i skupljanje kapilara zbog čega stijenke kapilara počinju gubiti elastičnost. Posljedica su trajno proširene kapilare te pojačano crvenilo obraza i osjetljivost kože. Crvenilo se povlači nakon ulaska u toplu prostoriju, no kako biste dodatno ubrzali taj proces na kožu, na nekoliko minuta stavite topao, nikako vruć, oblog. 

Domaći recepti za njegu kože

Ekspresno čišćenje kože 

Pomiješajte jednake količine smeđeg šećera i bilo kojeg ulja te nježno kružnim pokretima istrljajte kožu. Želite li preparat obogatiti vitaminima i mineralima, dodajte mu i po žlicu meda te limunova soka. Potom dobro isperite kožu.

Med prije spavanja za usne i slatki poljubac

Navečer prije spavanja na usne nanesite tanki sloj organskog meda te će ujutro biti meke i glatke. Trik je također vrlo djelotvoran i za ispucane laktove i pete jer su upravo ti dijelovi najosjetljiviji na suh zrak i hladnoću.

Maska za tijelo od bundeve i cimeta 

Pomiješajte konzervu bundeve i pola žličice cimeta. Nanesite masku na lice ili na tijelo te ostavite da djeluje od pet do 15 minuta.

Nježan piling od jogurta i papaje 

Jogurt, posebno grčki, izvrstan je piling za osjetljivu kožu jer je bogat mliječnom kiselinom koja je odlična za skidanje mrtvih stanica. Pomiješajte pola šalice običnog jogurta s tri žlice zgnječene papaje i nanesite smjesu na lice.

Kozmetika iz kuhinje: Kopriva, kivi i med saveznici su kože

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju