Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kraljica višnja na adventskom meniju: Sljubite ju s bademima, ali i fileom romba i bakalarom

Kraljica višnja na adventskom meniju: Sljubite ju s bademima, ali i fileom romba i bakalarom
32

Gastroadvent u Splitu u organizaciji poznate nutricionistice Olje Martinić ove godine približio nam je poznato voće koje raste u Dalmaciji, a jako je zdravo, i ima tek 50 kcal na sto grama

Gdje višnja raste, tamo je i Dalmacija, tvrdili su stari, a još kad je dodate slanim i slatkim jelima, dobijete posebnu formulu ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, koji je u nedjelju započeo u splitskom Centralu.

Taj restoran, koji je nastavio tradiciju prve splitske kavane otvorene u tom prostoru na Pjaci oko 1780. godine, ugostio je prvo od četiri paljenja svijeća u Došašću nad adventskim vijencem. Kako bi se 15. izdanje Gastroadventa zaokružilo u gastronomskom dijelu, tim chefa Jakova Mršića pripremio je 13 inovativnih jela s višnjom maraskom. Priča je to koja se u susret Božiću svake godine gradi oko neke namirnice, koja je kroz stoljeća neizostavna u dalmatinskoj gastronomiji, a ove godine riječ je o višnji maraski. Tako na Gastroadventu, poslovično, bolji splitski restorani pripremaju zanimljiva, često posve originalna jela, a novinari se okupljaju oko adventskog vijenca te tijekom četiri nedjelje do Božića pale svijeće koje simboliziraju vjeru i nadu, mir, ljubav te radost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Adventski ugođaj u centru Zagreba 02:25

- Višnja maraska ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity) među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti. Stoga mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine - kazala je autorica manifestacije Olja Martinić, iskusna splitska dijetetičarka i nutricionistica. Gosti su uživali u kulinarskim kreacijama pod nazivom La Luce. Na meniju su se našla izvrsno složena jela poput crvenog bakalara s dehidriranim višnjama, pečenih pačjih prsa s umakom od višnje i naranče, ribljih okruglica s krem sirom, pečenog hladnog roastbeefa s pikantnom višnjom, filea romba s reduciranim sokom višnje i limuna te salate od koromača s javorovim sirupom i pečenim višnjama.

- Potrudili smo se okus maraske prilagoditi slanim jelima, pa smo tako u klasični bakalar umjesto grožđica dodali dehidrirane višnje. Pačja prsa su bila s klasičnijim umakom uz dodatak ljutike, a malo neobična je salata od komorača s višnjama i listićima badema. Zapečene filete ribe podlili smo ribljim temeljcem i bijelim vinom, te dodali višnje koje su se pokazale kao izvrstan dodatak - naveo je Mršić. Slatki dio menija, kreacija talentirane slastičarke Marijane Durdov, obuhvatio je deserte koji su slavili višnju, spajajući tradiciju i inovaciju. Posjetitelji su imali priliku kušati panna cottu od višanja, štrudel, cheesecake, Šoltanku od višnje, brownie s ganacheom, choux punjen kremom od vanilije i višnje te mali bezglutenski zalogaj.

- Od višanja se može napraviti puno toga. U slasticama daje balans okusa, posebice ako vam je nešto preslatko. Koristila sam višnju umjesto jabuke u tradicionalnom desertu Šoltanka kako bismo se držali teme, a potrudili smo se i osmisliti male zalogajčiće bez glutena - dodala je Durdov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Za vinsku pratnju pobrinula se vinarija Bura-Mrgudić s Pelješca, mala obiteljska vinarija s dugom tradicijom koja njeguje izvorne sorte vina. Uz večeru su predstavili Bura Rukatac, Plavac Mali, Mare Postup te desertno vino Mrgudić Moskar, proizvedeno od pomno biranih zrna grožđa.

- Višnja maraska ostat će s nama i u budućnosti, jer što je toplije, to je njoj draže. Klimatske promjene ne mogu je ugroziti. To voće, prema znanstvenim studijama, ima brojne dobrobiti za zdravlje. Bogato je polifenolima i ima izuzetno visoku antioksidacijsku sposobnost. Posebno se ističe koncentrat višnje, koji može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog fizičkom aktivnošću, kao i simptoma u mišićima i tkivu nakon vježbanja, zahvaljujući visokim razinama antioksidansa - zaključila je Martinić. Također je istaknula kako porcija višanja od 100 g sadrži svega 50 kcal, ali i značajne količine fenola (~180 do 250 mg GAE), antocijana (170 do 55 mg) te hidroksicimetne kiseline, što je čini važnim saveznikom zdravlja i gastronomije.

GALERIJA Advent u Zagrebu nije nikad bio ljepši, a na Tuškancu su svoj show imali i sokolari
GALERIJA Advent u Zagrebu nije nikad bio ljepši, a na Tuškancu su svoj show imali i sokolari

Pačja prsa u umaku od višanja 

Sastojci: 2 cijela pačja prsa (800 g), 3 ljutike, sok jedne naranče, žlica meda, 100 g smrznutih višanja, 125 g maslaca, krupna morska sol

PRIPREMA: Pačja prsa stavite u tavu kožom prema dolje i pecite na maslacu i krupnoj morskoj soli dok koža ne postane hrskava. Podlijevajte maslacem, a na kraju stavite u pećnicu na 100°C. Za umak prodinstajte ljutiku, podlijte temeljcem, dodajte višnje i sok od naranče te reducirajte. Začinite po želji.

File romba u bijelom umaku od višanja 

Sastojci: kg filea romba, 0,2 dl vrhnja za kuhanje, 100 g smrznutih višanja, sol i papar po želji, 0,01 dl bijelog vina, riblji temeljac

PRIPREMA: Na maslinovom ulju zapecite file romba, dodajte vino i podlijte ribljim temeljcem. Lagano prokuhajte. Dodajte vrhnje za kuhanje i višnje. Kuhajte na umjerenoj vatri 15 minuta, posudu protresite, ali nemojte miješati. Začinite solju i paprom po želji.

Okruglice od krem sira i višanja 

Sastojci: 2 jaja, 0,25 kg krem sira, 0,05 kg panko mrvica, 0,10 kg višanja, sok pola limuna, sol, papar i tabasco po želji

PRIPREMA: U zdjeli umutite jaje, dodajte krem sir, sjeckane višnje i peršin. Začinite solju, paprom, par kapi tabasca i limunovim sokom. Sve zajedno izmiješajte u jednoličnu smjesu. Ako je smjesa prerijetka, dodajte krušne mrvice po potrebi. Oblikujte okruglice veličine oraha, svaku uvaljajte u brašno, jaje i panko mrvice, pa pržite u dubokoj masnoći dok ne dobiju zlatnu boju. Gotove okruglice stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Ukrasite po želji.

Brownie s višnjama i ganacheom

Sastojci: 200 g maslaca, 250 g čokolade, 40 g tapioka brašna, 40 g gustina, 40 g bademovog brašna, 4 jaja, 230 g šećera, Žele: 200 g pirea od višanja, 50 g šećera, 50 g vode, 4 lista želatine, Ganache: 330 g vrhnja za šlag, 220 g čokolade, 40 g mascarponea

PRIPREMA: Maslac i čokoladu otopite na pari. Šećer i jaja umiksajte dok ne postanu pjenasta, zatim dodajte prosijano tapioka brašno, gustin i bademovo brašno. Na kraju umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Smjesu ulijte u kalup i pecite na 175°C oko 25 minuta. Za žele, zagrijte pire od višanja, dodajte namočenu želatinu, šećer i vodu. Promiješajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu. Nakon što se žele stisne, prelijte ganacheom. Ganache pripremite tako da zagrijete vrhnje, prelijete preko nasjeckane čokolade i na kraju umiješate mascarpone.

Pita od višanja 

Sastojci: 250 g maslaca, 20 g vanilin šećera, 10 g praška za pecivo, 300 g šećera, 200 g oštrog brašna, 200 g glatkog brašna, 180 g kiselog vrhnja, kg višanja, sok od 2 limuna

PRIPREMA: Izmiješajte maslac, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, brašna i kiselo vrhnje kako biste dobili tijesto. Ostaviti u hladnjaku jedan sat. Dio tijesta razvaljati i staviti u pleh, pa peći 10 minuta na 175°C. Od višanja, šećera i limunova soka pripremiti umak. Na tijesto rasporediti umak i višnje, a ostatak tijesta naribati po vrhu. Peći još 20 minuta na istoj temperaturi.

Šoltanka 

Sastojci: 100 g maslaca, 70 g brašna, 150 g badema, 70 g šećera, 10 g vanilin šećera

PRIPREMA: Sve sastojke zblendati i razvaljati između dva papira za pečenje. Peći na 175°C oko 13 minuta. Ohladiti.

25 najboljih božićnih sajmova u Europi: Na popisu su dva naša
25 najboljih božićnih sajmova u Europi: Na popisu su dva naša
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Ubacite ova dva sastojka u čašu vode: Kilogrami se sami 'tope'
ZA BRŽI METABOLIZAM

Ubacite ova dva sastojka u čašu vode: Kilogrami se sami 'tope'

Po jutru se dan poznaje, a za dobru probavu i brži metabolizam nije loše popiti mlaki ili topli napitak natašte. Donosimo provjeren recept koji je dobar za početak dana
Pun vam je mobitel fotografija? Evo kako ga možete lako očistiti
ČIST MOBITEL, DUGA LJUBAV

Pun vam je mobitel fotografija? Evo kako ga možete lako očistiti

Zbog današnjeg načina života, lako je brzo popuniti prostor na mobitelu, što stvara određene poteškoće. Iako se čišćenje prostora na mobitelu čini kao mukotrpan proces, postoji način kako to odraditi bezbolno