Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Pet hrvatskih dermatologa o kremama, solariju i sunčanju

Dr. Dinko Kaliterna otkriva da sunčeve zrake mogu štetiti i kroz staklo, dr. Nola savjetuje koju kremu izabrati prema tipu kože, a dr. Ceković o zaštiti mališana

Petar Glebov
Foto: Petar Glebov
4 komentara

Na suncu bez zaštitne kreme možemo biti maksimalno od 15 do 30 minuta na dan, ovisno o tipu kože. No isključeno je biti na suncu cijeli dan bez nje, upozorava dermatologinja Ivana Nola. Najprije treba koristiti one s visokim faktorom, pa ga postupno smanjivati. Najbolje su one, pojasnila je dr. Nola, i s UVA i s UVB zaštitom. Kreme za sunčanje dijele se na one s mehaničkom i kemijskom zaštitom. Mehanička zaštita se odnosi na kreme koje ostavljaju bijeli trag na koži i preporuča se djeci, alergičnima na sunce i onima s kožnim bolestima.

One odbijaju UV zračenja s površine kože i uz njih se teže tamni. Kemijska zaštita ne ostavlja tragove i bolja je za tamnopute ljude koji imaju više pigmenata i bolju zaštitu.

- Kreme treba nanositi svakih 60 min. Dok smo u vodi, ona će štititi, no nakon izlaska i brisanja treba je opet nanijeti - dodala je Nola.

KREME ZA SAMOTAMNJENJE

Kreme za samotamnjenje su preparati koji oksidacijom na koži stvaraju boju, objasnila je dr. Ivana Nola. Ovisno o pigmentu u njima, zbog nekih ćemo krema biti više crveni, narančasti ili tamni. Nisu štetne ni za kožu ni za zdravlje, ali ne štite nas od sunca, dodala je Nola.

DR. DINKO KALITERNA: SOLARIJ IZAZIVA STARENJE I RAK KOŽE

Sunce je najjače od 10 do 16 sati pa je u tom vremenu bitno izbjegavati direktno izlaganje. Također treba imati na umu da sunčeve zrake prolaze kroz staklo, hladovinu i oblake, kaže dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog. Kad je riječ o solarijima, savjetuje što manje odlazaka te, ako ipak prakticirate sunčanje u solariju, što kraće izlaganje.

- Solarij je bolje izbjegavati jer izaziva privremeno starenje, kao i rak kože - upozorava dr. Kaliterna.  

DR. JADRANKA BUBAR: TIJELO I OČI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI

Mehanička zaštita od sunca podrazumijeva nošenje lagane odjeće svjetlijih boja, pokrivala za glavu i sunčanih naočala. Uz to je potrebna i primjena sredstava za zaštitu od sunca u obliku krema, gelova, mlijeka i fluida prilagođenih tipu kože. Potrebno ih je nanositi neposredno prije izlaganja te svaka dva sata tijekom boravka na suncu, savjetuje doktorica Jadranka Sokol, spec. dermatovenerolog. Sunce preporuča izbjegavati između 11 i 16 sati. 

DR. MAJA CEKOVIĆ: DJECA DO 3. GODINE NE SMIJU NA SUNCE

Prve dane na plaži treba provoditi u hladu, a koža će svejedno potamniti. Sunce treba izbjegavati od 11 do 16 sati, nositi sunčane naočale, što se posebno odnosi na starije ljude, čija je koža tanja, i djecu. Djeca do 3. godine ne smiju se izlagati suncu jer je dokazano da opekline u ranoj dobi vode pojavi melanoma kasnije. U solarij ne trebaju ići djeca do 18. godine i ljudi s više od 20 madeža, pojasnila je dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog.

DR. IVANA MANOLA: 15 MIN SOLARIJA KAO DAN NA PLAŽI

Sadržaj parfema, deodoranta, krema i lijekova na suncu može povećati osjetljivost na UV zrake. Idealna zaštita od sunca bi bila kombinacija tableta s kalcijem, beta-karotenom, vitaminima C i E te zaštitne kreme. Nakon sunčanja preporučaju se preparati koji rehidriraju kožu, a sadrže glicerin, hijaluronsku kiselinu i ureju. S druge strane, od 15 do 30 minuta solarija odgovara cijelom danu na plaži, rekla je dermatologinja Ivana Manola.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message