Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Pet hrvatskih dermatologa o kremama, solariju i sunčanju

Pet hrvatskih dermatologa o kremama, solariju i sunčanju
5

Dr. Dinko Kaliterna otkriva da sunčeve zrake mogu štetiti i kroz staklo, dr. Nola savjetuje koju kremu izabrati prema tipu kože, a dr. Ceković o zaštiti mališana

VIDEO

Na suncu bez zaštitne kreme možemo biti maksimalno od 15 do 30 minuta na dan, ovisno o tipu kože. No isključeno je biti na suncu cijeli dan bez nje, upozorava dermatologinja Ivana Nola. Najprije treba koristiti one s visokim faktorom, pa ga postupno smanjivati. Najbolje su one, pojasnila je dr. Nola, i s UVA i s UVB zaštitom. Kreme za sunčanje dijele se na one s mehaničkom i kemijskom zaštitom. Mehanička zaštita se odnosi na kreme koje ostavljaju bijeli trag na koži i preporuča se djeci, alergičnima na sunce i onima s kožnim bolestima.

One odbijaju UV zračenja s površine kože i uz njih se teže tamni. Kemijska zaštita ne ostavlja tragove i bolja je za tamnopute ljude koji imaju više pigmenata i bolju zaštitu.

- Kreme treba nanositi svakih 60 min. Dok smo u vodi, ona će štititi, no nakon izlaska i brisanja treba je opet nanijeti - dodala je Nola.

KREME ZA SAMOTAMNJENJE

Kreme za samotamnjenje su preparati koji oksidacijom na koži stvaraju boju, objasnila je dr. Ivana Nola. Ovisno o pigmentu u njima, zbog nekih ćemo krema biti više crveni, narančasti ili tamni. Nisu štetne ni za kožu ni za zdravlje, ali ne štite nas od sunca, dodala je Nola.

DR. DINKO KALITERNA: SOLARIJ IZAZIVA STARENJE I RAK KOŽE

Sunce je najjače od 10 do 16 sati pa je u tom vremenu bitno izbjegavati direktno izlaganje. Također treba imati na umu da sunčeve zrake prolaze kroz staklo, hladovinu i oblake, kaže dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog. Kad je riječ o solarijima, savjetuje što manje odlazaka te, ako ipak prakticirate sunčanje u solariju, što kraće izlaganje.

- Solarij je bolje izbjegavati jer izaziva privremeno starenje, kao i rak kože - upozorava dr. Kaliterna.  

DR. JADRANKA BUBAR: TIJELO I OČI MORAJU BITI ZAŠTIĆENI

Mehanička zaštita od sunca podrazumijeva nošenje lagane odjeće svjetlijih boja, pokrivala za glavu i sunčanih naočala. Uz to je potrebna i primjena sredstava za zaštitu od sunca u obliku krema, gelova, mlijeka i fluida prilagođenih tipu kože. Potrebno ih je nanositi neposredno prije izlaganja te svaka dva sata tijekom boravka na suncu, savjetuje doktorica Jadranka Sokol, spec. dermatovenerolog. Sunce preporuča izbjegavati između 11 i 16 sati. 

DR. MAJA CEKOVIĆ: DJECA DO 3. GODINE NE SMIJU NA SUNCE

Prve dane na plaži treba provoditi u hladu, a koža će svejedno potamniti. Sunce treba izbjegavati od 11 do 16 sati, nositi sunčane naočale, što se posebno odnosi na starije ljude, čija je koža tanja, i djecu. Djeca do 3. godine ne smiju se izlagati suncu jer je dokazano da opekline u ranoj dobi vode pojavi melanoma kasnije. U solarij ne trebaju ići djeca do 18. godine i ljudi s više od 20 madeža, pojasnila je dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog.

DR. IVANA MANOLA: 15 MIN SOLARIJA KAO DAN NA PLAŽI

Sadržaj parfema, deodoranta, krema i lijekova na suncu može povećati osjetljivost na UV zrake. Idealna zaštita od sunca bi bila kombinacija tableta s kalcijem, beta-karotenom, vitaminima C i E te zaštitne kreme. Nakon sunčanja preporučaju se preparati koji rehidriraju kožu, a sadrže glicerin, hijaluronsku kiselinu i ureju. S druge strane, od 15 do 30 minuta solarija odgovara cijelom danu na plaži, rekla je dermatologinja Ivana Manola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa