Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Kreme za depilaciju oštetiti mogu čak i tkanine i namještaj

Kreme za depilaciju oštetiti mogu čak i tkanine i namještaj

ČITATI UPUTE Nakon depilacije kemijskim sredstvima nije dobro sunčati se, a kožu treba smiriti nekim blagim gelom. Kreme za depilaciju prije upotrebe treba testirati na manjem ‘komadiću’ kože

VIDEO

Kemijska sredstva koristila su se za depilacije i u prošlosti, a jedno od njih je ruzma, smjesa neugašenog vapna, što je kalcijev oksid, te minerala auripigmenta, koji sadrži arsen.

Bilo je to opasno zato što se i kroz mala oštećenja kože moglo otrovati arsenom.

Uz baby puder depilacija manje boli i nestaju baš sve dlačice
Uz baby puder depilacija manje boli i nestaju baš sve dlačice

Danas se za uklanjanja dlačica najčešće rade pripravci na bazi tioglikolata. To su soli tioglikolne ili merkaptooctene kiseline, a najčešće se koriste kalijev, kalcijev te stroncijev i litijev tioglikolat. Udio ovih spojeva je oko pet posto. Što ih je više, krema brže djeluje, ali veća je i vjerojatnost nadraživanja kože. Tioglikolna kiselina se, uz vodikov peroksid, inače upotrebljava kao otopina za oblikovanje kose, odnosno ondulaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kemijski depilatori su lužnati i pH vrijednosti su više nego dvostruko veće od pH kože. Optimalne vrijednosti su oko 12 jer u tako lužnatoj sredini dlake nabubre. Narušava se proteinska struktura dlake pri površini kože pa se mehanički lako može odvojiti. I voda je važna u ovom procesu, pa kreme sadrže razne ovlaživače, među kojima je najčešći glicerol. Ovlaživači sprečavaju i isušivanje samih krema.

Egipatska depilacija: Žene su poludjele za šećernom pastom
Egipatska depilacija: Žene su poludjele za šećernom pastom

Vrlo je važno proizvod prije prave primjene testirati na malom dijelu kože kako bi se utvrdilo može li je podnijeti. Za smanjenje nepovoljnog djelovanja na kožu u kremama su i tvari koje donekle mogu ublažiti iritaciju.

Među takve spojeve spadaju, primjerice, urea, razni želei i druge tvari. Među mirisima najčešće se stavljaju različita eterična ulja, kao što su ono iz cedra i pačuli, te mirisni sastojci, poput geraniola i citronelola. Svi sastojci koji se stavljaju u ove proizvode moraju biti stabilni u lužnatim uvjetima te neupitno sigurni za upotrebu. Iako na mnogim proizvodima na samom pakiranju može pisati primjerice “za osjetljivu kožu” ili “dermatološki testirano”, ovi proizvodi ne služe za njegu. Na deklaracijama svih krema koje smo proučavali piše da ih treba testirati prije upotrebe pa je jasno da na kožu nanosimo preparat koji je agresivan, a ne njegujući. Stoga se preporučuje vrlo strogo držati uputa proizvođača, posebno onih koje su vezane uz način i područje primjene preparata.

Ljetna njega: Prednosti i mane popularnih vrsta depilacija
Ljetna njega: Prednosti i mane popularnih vrsta depilacija

Također, svakako treba izbjeći kontakt s odjećom i namještajem kako ne bi došlo do njihova oštećenja. Nakon depilacije kemijskim sredstvima ne preporučuje se sunčanje ni nanošenje “teških”, odnosno masnih krema. Kožu treba smiriti blagim aloa vera gelom ili nekim proizvodom na bazi pantenola, odnosno provitamina B5.

Kreme za depilaciju

Držati na koži do 15 minuta   

Čupko sadrži kalcijev-tioglikolat za depilaciju. Kožu umiruje ekstrakt aloe vere, a vlaže je propilen glikol i glicerol. Za stabilnost je, kao i u ostalim kremama, tekući parafin. Preporučeno vrijeme upotrebe je do 15 minuta na neosjetljivim dijelovima.

14,90 kn/100 ml 

Dermatološki je testirana

Depilacijska krema Pilca za skidanje dlačica ima tioglikolnu kiselinu. Sadrži ureu i glicerol te konzervans za čuvanje proizvoda, Ova pjena je i parfumirana, a u njoj je i ekstrakt uljonosne kamelije. Proizvod je dermatološki testiran.   

29,90 kn/150 ml 

Hrastov grm umiruje kožu

U Eveline kremi dlačice uklanja tioglikolna kiselina. Kalijev i kalcijev hidroksid podešavaju pH, a kožu umiruju ekstrakt čaparala ili hrastova grma, ulje argana i ekstrakt lista aloe vere.  

24,90 kn/125 ml 

Kamilica i ružmarin

U Afroditi dlačice uklanja tioglikolna kiselina. Sadrži citral, prirodnu smjesu mirisa, a njegujuća tvar je ekstrakt kamilice. Ima i ekstrakt ružmarina, a konzervansi su iz reda parabena.

21,90 kn/100 ml 

Karite maslac i vitamin E

Njegujuće tvari kreme M Lady su ekstrakt aloe vere i karite maslac, gotovo nezaobilazan u kremama za njegu. Kalijev tioglikolat uklanja dlačice, a među sastojcima su i urea, glicerol te vitamin E.  

14,90 kn/125 ml 

Konzervirana i parfumirana

Krema Veet za uklanjanje dlačica sadrži kalijev tioglikolat, a za smanjenje iritacije vitamin E i Alou veru.  Krema je konzervirana i parfumirana. 

27,90 kn/100 ml 

VIDI OVO: Što vaš kupaći govori o vama?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje