Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Krenite! Regulirajte kolesterol uz crvenu rižu, soju i bademe...

Smanjenjem lošeg kolesterola možete pomladiti svoj organizam za 3,3 godine ako ste muškarac te za 0,6 godina ako ste žena, a prvi korak su prehrana i tjelovježba

Foto: Dreamstime
2 komentara

Kolesterol nije nikakvo zlo, ističe slavni doktor Mehmet Oz. Dapače, bez njega se mnoge tjelesne funkcije ne bi mogle obavljati. Postoje dobar (HDL) i loš (LDL) kolesterol - lipoprotein niske gustoće (loš kolesterol) i lipoprotein visoke gustoće (dobar kolesterol). Liječnici imaju različita mišljenja o tome kako “dobar” i “loš” kolesterol utječu na srce i mogu li lijekovi za snižavanje kolesterola, poput statina, pomoći smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Kako biste shvatiti što je najbolje za vas, dr. Oz iznosi neke činjenice o o toj često neshvaćenoj molekuli. Kolesterol dobivamo iz dva izvora: iz hrane i iz tijela. Naše tijelo proizvodi kolesterol, ponajviše jetra. Najviše ga dolazi s hranom, a posebno njime obiluju žumanjci, punomasno mlijeko, jetra i hrana sa zasićenim mastima. Kolesterol je sastavni dio stanične membrane i funkcionira kao potporna struktura.

Tijelo koristi molekule kolesterola za proizvodnju važnih hormona, kao što su testosteron, estrogen, kortizol i progesteron. Vaš probavni sustav također koristi kolesterol za gradnju žučnih kiselina, koje pomažu tijelu apsorbirati masti i druge važne hranjive tvari.

Budući da su znanstvenici primijetili vezu između povišene razine kolesterola i bolesti srca, mnogi liječnici traže snižavanje kolesterola da se održi srce zdravim. Međutim, ovaj koncept (kolesterol je loš za vaše srce) postao je diskutabilan. Veza između bolesti srca i kolesterola proizlazi iz njegove veze s aterosklerozom, ističe dr. Oz i dodaje kako su kasnija istraživanja pokazala da srcu koristi snižavanje kolesterola, pa se uzimanje lijekova statina povezuje s nižom stopom od srčanih bolesti.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Međutim, neki znanstvenici i liječnici vjeruju da je istraživanje još neuvjerljivo i da nema jakog dokaza koji povezuje statine sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.  Ako ste zabrinuti zbog razine svojeg kolesterola, razgovarajte s liječnikom o pronalaženju najboljih načina kako ga zadržati na zdravim razinama.

Možete napraviti krvni test za procjenu razine masnoća i kolesterola u krvi. Ovisno o tim rezultatima i drugim čimbenicima rizika za bolesti srca, može vam preporučiti uzimanje lijekova za snižavanje kolesterola, poput statina, ili više prirodnih metoda za smanjenje razine kolesterola. 

Naime, kolesterol se može držati pod kontrolom i bez lijekova uvedete li neke nove navike. Vježbanje je jedna od njih, jer ne samo da snižava loš kolesterol, nego povećava dobri. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta, i to tri puta na tjedan. Ako nemate vremena, možete ići stubama umjesto liftom, uvesti dulje šetnje na posao ili između zadataka, savjetuje Oz.

Jedite više vlakana jer, primjerice, zob, grah, bamija i ječam bogati su topivim vlaknima, a to pomaže tijelu da izbaci kolesterol. Za početak dana možete pojesti zdjelu kuhane zobene kaše. Ako se odlučite za hladne zobene žitarice, prelijte ih sojinim, bademovim, rižinim ili nekim drugim nemliječnim mlijekom. I uvedite u prehranu crvenu rižu koja se smatra kineskim narodnim lijekom za liječenje bolesti srca i krvnih žila te snižavanje kolesterola, poručuje Oz.

Foto: Thinkstock

 

  • Zašto crvena riža? Crvena riža nastaje fermentacijom uz pomoć kvasca Monascus purpureus. Istraživanja su otkrila da sastojci crvene riže blokiraju sintezu kolesterola. Posljedično, snižavaju kolesterol i trigliceride u krvi, smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, povećavaju HDL “dobar” kolesterol i poboljšavaju zdravlje krvožilnog sustava. Taj čudesni spoj koji sadrži je lovastatin - spoj koji je na tržištu kao sastojak nekih lijekova, napominje Oz.
  • Bademi i orasi Ovi orašasti plodovi sadrže prirodne sterole koji smanjuju kolesterol. Uzmite svaki dan šačicu tih zdravih plodova. Kako bi se izbjegla pretjerivanja s orasima, koristite ih kao posip za salatu, a ne kao sam obrok.
  • Ne zaboravite rajčice Uključite hranu bogatu likopenom u prehranu  na barem nekoliko tjedana i možete srušiti razine lošeg kolesterola za deset posto. Trebate uzimati barem 25 miligrama likopena na dan da bi djelovao tako da snizi kolesterol. To je omjer koji odgovara pola šalice soka ili umaka od rajčice.
  • Bukovače kao lijek Bukovače sadrže lovastatin, baš kao i crvena riža. No osim tog spoja, ove gljive sadrže i beta-glukan, koji pomaže tijelu eliminirati kolesterol. Tipična porcija bi bila oko pola šalice po obroku. Bogate su proteinom (u suhoj tvari do 30 posto) i B vitaminima te nemaju kolesterola.
  • Soja Ako u prehranu uključite soju, razinu kolesterola možete osjetno smanjiti. Za to su zaslužni biljni proteini, ali i to da se sojini proizvodi često koriste kao zamjena za proizvode životinjskog podrijetla koji sadrže mnogo zasićenih masti i kolesterola. Soja smanjuje sklonost jetre da proizvodi kolesterol. Uživajte u čaši sojina mlijeka, tofuu ili tempehu, savjetuje liječnik.
  • Normalne vrijednosti Gornja granica poželjnog ukupnog kolesterola je 5 mmol/l. U djece treba biti niži od 4,7 mmol/l (milimola na litru), a u odraslih mora biti niži od 5,0 mmol/l. Ako je ukupni kolesterol viši od 5 mmol/l, tad je povišen. Povišen HDL (dobri) kolesterol je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti, zato je definirana njegova najniža preporučena vrijednost (trebao bi biti viši od 1,2 mmol/l za žene i 1 mmol/l za muškarce). Povišen LDL (loš) kolesterol izaziva taloženje masnoća u žilama pa donosi rizik od srčanog i moždanog udara. Treba bi biti niži od 3 mmol/l, a ženama se preporučuje i donja granica – treba biti viši od 1,2 mmol/l.

Čuvajte se hidrogeniziranih biljnih ulja jer podižu loš kolesterol

Kolesterol nije isto što i masnoća, nevidljiv je i ima ga i u nemasnome mesu jer je dio staničnih membrana. Kad maknete iz prehrane namirnice životinjskog podrijetla, napravili ste velik korak prema snižavanju kolesterola u krvi. Ako pogledate na naljepnici hrane i vidite da je jedan od sastojaka hidrogenizirano biljno ulje, zaobiđite ga jer podiže kolesterol, kaže Oz.

Šest ‘zvijezda’ koje je najbolje kuhati na pari

Kuhanje na pari poboljšava šparogama sposobnosti snižavanja kolesterola. Ostalo povrće koje je bolje nakon kratke pripreme na pari su repa, bamija, mrkva, patlidžan, mahune i cvjetača. Znanstvenici misle da to povrće na pari pomaže probavi te da jetra obradi i izbaci više LDL kolesterola iz organizma.

Prednost dajte grahoricama i superžitaricama

Za ručak jedite pečeni ili kuhani grah, humus (namaz od slanutka), juhu od graška, leće ili druge vrste mahunarki. Ako vas grah nadima, jedite manje porcije i budite sigurni da se kuha dok posve omekša. Ječam je odličan dodatak juhama. Bamija je zdrav dodatak mnogim jelima - juhama, varivima ili curryju, savjetuje slavni liječnik.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message