Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
95 komentara

Krpelj se vadi bez zakretanja! Evo kako ga pravilno izvaditi

U trenutku kad krpelj probode kožu počinje se hraniti krvlju. Tada može doći do zaraze, Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze

Thinkstock
Foto: Thinkstock
95 komentara

Krpelji su najbrojniji u proljeće i ljeto, a povremeno i u ranu jesen. Kako tada i najviše boravimo u prirodi, ne propustite pregledati sebe i dijete svaki put. Najčešće se uhvate na mjestima gdje je koža vlažna i mekana - trbuh, prepone, pazuh, iza ušiju, zatiljak, vrat, dojke, a kod djece i glava. U trenutku kad krpelj probode kožu počinje se hraniti krvlju. Tada može doći do zaraze, Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Brzo uklanjanje važno je radi smanjivanja mogućnosti zaraze. 

- Nakon što krpelj dođe na tijelo traži pogodno mjesto za ubod, a to može potrajati i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili prije uboda - kaže dr. Ivana Novak. 

Napominje kako se krpelje odstranjuje pincetom tako da se približi što više glavi i povuče bez okretanja (kako se prije preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Treba pripaziti i na izbor obuće i odjeće. Preporučuju se dugi rukavi, hlače uvučene u čarape, zatvorene cipele, svjetlija odjeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvaća.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Cijepiti se mogu i djeca starija od godine. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mjesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 mjeseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

Nauči kako se zaštititi od bolesti koje prenose krpelji

Tribina '' Ni tebi, ni meni meningitis - zaštiti se od krpeljnog meningoencefalitisa pravovremenim cijepljenjem'' u organizaciji portala Zdrava Krava i udruge ''Aktivan život'' održat će se u utorak, 24. svibnja, od 18.30 do 20 h u Novinarskom domu, na adresi Perkovčeva 2, u Zagrebu. Sve posjetitelje Tribine očekuje iznenađenje. Tribina je otvorena za javnost, a okupit će različite stručnjake i predstavnike društva ''Aktivan život'' koji će kroz dinamičan razgovor odgovarati na važna pitanja i dotaknuti se tema prevencije i liječenja bolestikoje prenose krpelji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message