Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj prehrani!

Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj  prehrani!
1

Na tržištu postoji puno vrsti kruha i peciva koji su zapravo jako dobri za zdravlje. Uz to, proizvođači sve više paze na količinu soli koju dodaju jer su svjesni da je Hrvati jedu previše

VIDEO

Bijeli kruh, prije nazivan kruhom bogatih je zapravo najmanje poželjna inačica kruha, kaže mr. sc. dipl. inž. Marijan Katalenić - voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Napominje kako to ne znači da se ne treba jesti već ne pretjerivati s količinom. Naime, naše tijelo vrlo brzo razgrađuje ugljikohidrate iz bijelog kruha, za razliku od integralnog gdje to ide puno sporije, i servira ih organizmu kao hranu.

- Upravo ta brza razgradnja i šećeri koji nastaju pri tome, rezultiraju i brzim ulazom glukoze u krv, iskorištenjem iste, a potom i naglim padom šećera u krvi u kratkom vremenskom periodu. Taj biokemijski odgovor organizma šalje mozgu poruku da je organizam ponovo gladan. Umjerenost u količini kao i prilozi koji umanjuju brzu potrošnju razgrađene glukoze u krvi daje mogućnost konzumiranja bijelog kruha kao i svih drugih vrsta kruha - naglašava mr.sc. dipl. inž. Katalenić.

- Osnovicu prehrambene piramide čine žitarice, kruh i pekarski proizvodi, prvenstveno zbog vlakana, ugljikohidrata, vitamina i minerala, koji su nužni kao izvor energije, te za odvijanje različitih važnih procesa u organizmu i pravilnu probavu. Stoga svakako trebaju naći svoje mjesto u svakodnevnoj prehrani - objašnjava dipl.ing.preh.teh. i bioteh. Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

Doc.dr.sc Dubravka Novotni, predavač na PBF-u u Zagrebu, kaže kako neredovita konzumacija kruha i drugih proizvoda od žitarica uzrokuje neuravnotežen unos energije jer se time povećava unos energije iz masti i bjelančevina, dok većina energije, 50-55% od ukupnog broja kalorija, treba dolaziti iz ugljikohidrata, 10-15% iz bjelančevina i 30-35% iz masti kako bi ljudsko tijelo funkcioniralo i razvijalo se ispravno.

- Kruh je bogat složenim ugljikohidratima, sadrži značajan udjel biljnih bjelačevina i jedva da sadrži masti. Dobar je izvor vitamina B skupine i mineralnih tvari poput fosfora, kalija i magnezija. Idealan kruh ima niski glikemijski indeks, dobar je izvor proteina i prehrambenih vlakana, vitamina, magnezija, elemenata u tragovima i antioksidansa. Preporuča se da barem polovina žitarica koje pojedemo u danu bude cjelovita. Kruh načinjen od brašna cjelovitih žitarica sadrži 2 do 6 puta više prehrambenih vlakana. Iako vlakna nisu hranjiva, njihova konzumacija je neophodna za očuvanje zdravlja. U kruhu prevladavaju netopljiva vlakna koja pospješuju probavu - napominje doc.dr.sc Dubravka Novotni.

Dreamstime

Proizvođači sve više paze i na količinu soli u kruhu i pekarskim proizvodima. Naime, osim što se njome poboljšava njihov okus, sol ima značajnu ulogu u tehnološkom smislu te služi kao konzervans. Stručnjaci kažu kako kruh i pekarski proizvodi predstavljaju značajan izvor soli u našoj prehrani. Napominju da prosječan Hrvat pojede više nego dvostruku količinu soli od preporučenog dnevnog unosa, u odnosu na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. 

- Stoga je spremnost industrije na suradnju u rješavanju ovog velikog zdravstvenog problema - ključna. Inicijativa je najprije pokrenuta s pekarskom industrijom, gdje se ustanovilo kako smanjenjem količine soli u kruhu na razinu kod koje još uvijek ne dolazi do utjecaja na tehnološki proces proizvodnje niti na okus i izgled kruha, istovremeno značajno doprinosi ukupnom smanjenju dnevnog unosa soli - dodaje dipl.ing.preh.teh. i bioteh. Andrea Gross Bošković. 

Dodaje i da posebno treba istaknuti kako su domaći proizvođači kruha prepoznali ovaj problem i od početka su spremni na konstruktivni dijalog i suradnju. Pojedini proizvođači su čak samoinicijativno krenuli sa smanjivanjem udjela soli u svojim proizvodima kako bi svoj proizvod učinili što zdravijim i time pokazali kako vode brigu o zdravlju svojih kupaca.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča 250 grama kruha na dan

-  Kruh je osnovni te važan dio naše prehrane i zabluda je kako ga treba izbjegavati. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) kažu kako treba jesti kruh nekoliko puta dnevno. Tako je i veliki broj europskih zemalja preporučio svojim građanima dnevni unos od oko 250 g, što je otprilike 4 do 8 kriški - napomenuto je na internetskoj stranici EUFIC-a, The European Food Information Council (Europsko vijeće za informiranje o hrani).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju