Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Krumpiru je dobro dodati ocat dok se kuha, znate li zašto?

Krumpiru je dobro dodati ocat dok se kuha, znate li zašto?
3

Nijedna namirnica nije toliko svestrana kao što je to krumpir. Ako ga ne konzumirate u prženom obliku, on može biti dobar za zdravlje jer u sebi sadrži mnoge vitamine, minerale i vlakna

Pečeni, kuhani, punjeni - dodani raznim jelima - krumpiri se mogu pripremiti na bezbroj načina. Veoma ukusni, omiljena su namirnica mnogima. Krumpir sadrži vitamine C, B6, i K te minerale kalij, kalcij, cink, fosfor, mangan, bakar, a također je bogat vlaknima i škrobom. On ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Prvi su ga počeli uzgajati u Peruu, prije više od nekoliko tisuća godina. U Europu su ga donijeli u 16. stoljeću, a u Hrvatsku je stigao u 18. 

Jabučni ocat: Za što je dobar, kada može biti opasan i kako ga je najlakše dodati svojim jelima
Jabučni ocat: Za što je dobar, kada može biti opasan i kako ga je najlakše dodati svojim jelima

U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i razvoju ekonomije, spašavajući mnoge od gladi i uspijevajući u područjima loših klimatskih uvjeta. Savršena je kultura za uzgoj u siromašnim zemljama, ujedno i prva uspješna namirnica koja je uzgojena u svemiru. 

Uzgojiti ga je jeftino, a dobar je i za zdravlje, osim ako ga ne pripremate u prženom obliku. 

Kora krumpira obiluje vlaknima, iako većina recepata zahtijeva da ju odstranite. Prilikom pripreme dobro je znati koji krumpir koristiti kako biste uživali u najboljem jelu, odnosno okusu i teksturi. 

Ličke pole - jelo koje ne može biti jednostavnije, a svi ga vole
Ličke pole  - jelo koje ne može biti jednostavnije, a svi ga vole

Tijekom kuhanja krumpira u vodu dodajte malo octa

Kada želite skuhati krumpir, i ako ste odabrali pravu vrstu za kuhanje, poslužite se odličnim trikom.

U vodu dodajte ocat, koji će mu pomoći zadržati oblik. Preporučuje se da krumpir kuhate oko 30 minuta, a nakon 10 minuta ulijete ocat. 

Ocat ima ulogu održavanje čvrstoće krumpira, jer će opnu učiniti čvršćom. Krumpir će zadržati svoj oblik, neće se raspasti ili postati kašast. Možete izabrati bilo koji ocat koji imate pri ruci - vinski, jabučni ili alkoholni, svejedno je.

Kod skladištenja namirnice valja pripaziti na tri stvari - mrak, temperaturu i suhoću mjesta. Krumpir je najbolje skladištiti na suhom i tamnom mjestu, jer primjerice vlaga iz hladnjaka mu može promijeniti okus.

Temperatura treba biti između pet i osam stupnjeva. Također je važno ne koristiti najlonske, odnosno plastične vrećice za držanje krumpira jer u njima postoji opasnost od bržeg truljenja.