Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Jabučni ocat: Za što je dobar, kada može biti opasan i kako ga je najlakše dodati svojim jelima

Jabučni ocat: Za što je dobar, kada može biti opasan i kako ga je najlakše dodati svojim jelima
8

Od pozitivnog utjecaja na zdravlje organizma, do čišćenja doma i uklanjanja neugodnog zadaha, mnoštvo je dobrih razloga zbog kojih bi trebali jabučni ocat uvesti u svakodnevnu upotrebu

VIDEO

Ljudi su stoljećima koristili jabučni ocat, medicinski i terapeutski, a i dalje je u modi. Jedan je od najljekovitijih darova iz prirode. Najbolje je odabrati prirodan, ekološki, sirov i nefiltriran ocat.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Savjeti za čišćenje octom 01:49

U moru raznih tvrdnji o ovom proizvodu - njegovih raznih primjena i blagodati - navest ćemo neke njegove prednosti i razloge zbog kojih bi trebali razmotriti ideju o uvođenju jabučnog octa u svakodnevnu upotrebu, prenosi MBG.

Četiri jednostavna trika s octom jako olakšavaju čišćenje doma
Četiri jednostavna trika s octom jako olakšavaju čišćenje doma

Je li jabučni ocat siguran?

1. Dobar je za crijeva

Proces fermentacije koji daje jabučni ocat potiče rast i proliferaciju mikroba koji su dobri za crijeva. Dokazano je da konzumiranje fermentirane hrane bogate probioticima poboljšava probavu, jača imunološki sustav, pa čak i pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Većina probiotika u jabučnom octu nalazi se u 'mutnim' nitima koje ćete pronaći u njemu, stoga svakako kupite jabučni ocat koji je prirodan. Osim što je pun probiotika, mnoga druga svojstva jabučnog octa su korisna za zdravlje crijeva. 

- Pokazalo se da jabučni ocat također ima antivirusne i antifungalne prednosti, a sve to pomaže u podržavanju mikrobioma i cjelokupne imunološke ravnoteže - kaže liječnik Will Cole.

apple vinegar

2. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Jabučni ocat može pomoći u borbi protiv porasta, a zatim pada šećera u krvi, koji možete osjetiti nakon konzumacije obroka bogatog ugljikohidratima. U jednoj maloj studiji, dopuna obroka - s visokim glikemijskim indeksom, kojeg sačinjava na primjer pecivo i sok - jabučnim octom smanjila je razinu šećera u krvi nakon jela za otprilike polovicu, kod zdravih pacijenata.

U sličnoj studiji istih autora, sudionici s dijabetesom ili rezistencijom na inzulin također su uvidjeli koristi od octa za balansiranje šećera u krvi. Stoga prije nego što krenete s konzumacijom svojih škrobnih, omiljenih namirnica poput tjestenine, krumpira i pereca, pokušajte pijuckati malo jabučnog octa.

3. Može pomoći u gubitku težine

Jedna od najpoznatijih prednosti jabučnog octa je njegova uloga u gubitku težine. Iako nije bilo mnogo studija izravno o jabučnom octu i održavanju težine, bilo je studija o njegovim komponentama, poput octene kiseline. U studiji pretilih odraslih Japanaca otkriveno je da su ispitanici koji su konzumirali octenu kiselinu tijekom 12 tjedana doživjeli značajan gubitak težine i smanjenje abdominalne masti, opsega struka i triglicerida u usporedbi s onima koji su konzumirali placebo.

Istraživači vjeruju da djeluje tako što potiskuje apetit. Dokazano je da octena kiselina odgađa pražnjenje želuca, što znači da se dulje osjećate sitima. Iako su potrebna daljnja istraživanja, možete uključiti ocat kao dio hranjive rutine upravljanja težinom. Pokušajte dodati 2 žličice jabučnog octa u otprilike 500 ml vode i pijuckati ovu mješavinu tijekom dana.

4. To je jednostavno DIY sredstvo za čišćenje

Jabučni ocat ima antibakterijska svojstva pa ga možete koristiti za čišćenje svega, od kuhinjskog pulta do kade. Samo pomiješajte 1/2 šalice jabučnog octa s 1 šalicom vode i čistite. Koristite ovu otopinu za čišćenje mikrovalnih pećnica, kuhinjskih površina, prozora, naočala i ogledala.

Recept za odličan ocat od piva i jabuka, a možete ga napraviti i od prezrelih banana, dunja...
Recept za odličan ocat od piva i jabuka, a možete ga napraviti i od prezrelih banana, dunja...

Može se koristiti i u perilicama posuđa kao zamjena za deterdžent za suđe. Jabučni ocat će čak očistiti vaše kupaonice i ostaviti ih da mirišu na jabuke. Ulijte ga i u WC i ostavite da odstoji preko noći. Međutim, ne bi se trebao koristiti umjesto veće zaštite od ozbiljnijih virusa.

5. Možete ga koristiti za pranje proizvoda

Čak i ako je vaš proizvod organski, na njemu još uvijek može biti pesticida. Jabučni ocat izvrstan je način da ih isperete i eliminirate sve klice iz svježeg voća i povrća. Istraživanja su pokazala da smanjuje broj bakterija Salmonella na svježem povrću za salatu. Kako biste pojačali sposobnost borbe protiv bakterija, umiješajte sok od limuna, jer se pokazalo da je ova kombinacija posebno učinkovita.

6. Može učiniti da vaša kosa zablista.

Prirodni pH vašeg vlasišta i kose je oko 5,5, što ga čini kiselim. Normalni šampon je alkalni, što može smanjiti pH vaše kose, uzrokujući lomljive i suhe pramenove. Voda također može promijeniti pH kose, budući da je pH vode neutralan. Kiselost jabučnog octa čini ga savršenim za ispiranje nakon šamponiranja jer pomaže u obnavljanju pH ravnoteže, poboljšavajući sjaj i zdravlje kose.

Pokušajte reciklirati staru bocu šampona, a zatim je napunite s 1/2 žlice jabučnog octa i 1 šalicom hladne vode. Prođite s otopinom kroz kosu nakon šamponiranja, kao ispiranje. Ili pronađite proizvod za njegu kose s jabučnim octom. On također može pomoći da se riješite peruti. Zbog antifungalnih svojstava, može djelovati protiv nekih od uobičajenih uzroka peruti, poput nakupljanja ulja ili gljivica nalik kvascu zvane malassezia.

7. Može djelovati kao tonik za kožu

Kiselost i protuupalna priroda octa čine ga izvrsnim dodatkom vašoj rutini njege kože. Razrijedite ga s dva dijela vode i namažite ga po licu vatom kako biste zamijenili postojeći tonik. To možete učiniti navečer nakon pranja i ujutro prije nanošenja hidratantne kreme. Kiselost pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože i smiruje iritaciju. Važno je napomenuti da zbog svoje kiselosti, sam jabučni ocat može izazvati iritaciju kože. Uvijek razrijedite jabučni ocat prije lokalne upotrebe.

8. Može ukloniti mrlje sa zuba i popraviti zadah

Pokušajte pomiješati dva dijela jabučnog octa i jedan dio sode bikarbone za prirodnu pastu za izbjeljivanje zuba. Istrljajte zube izravno dobivenom pastom i isperite vodom. Za sličan učinak možete i grgljati. Grgljanje jabučnog octa ublažit će loš zadah. Njegova antibakterijska svojstva mogu ubiti bakterije smrdljivog daha.

Vrijedi napomenuti da, zbog svoje kiselosti, postoji određena zabrinutost da konzumacija octa može doprinijeti oštećenju zubne cakline, baš kao što to čine gazirani i voćni sokovi. Stoga savjetujemo oprez s ovom metodom i ne preporučujemo je dugotrajno raditi.

Što je zapravo 'ljekovito' u jabučnom octu?

Poznato je da u velikim količinama sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, organske kiseline - octenu kiselinu i limunsku kiselinu - i polifenolne spojeve - mikronutrijente poznate po svojoj ulozi u prevenciji bolesti. Kada kupujete, uvijek obratite pozornost da se radi o prirodnom octu, koji ima mnoge korisne sastojke. Prije upotrebe obavezno ga dobro protresite kako biste raspršili ljekovita svojstva.

Kako dodati jabučni ocat u svoju prehranu?

Postoji mnogo načina na koje možete dodati jabučni ocat u svoju prehranu koji ima izvrstan okus i nutricionistički učinak.

Začinite salatu

Svoj uobičajeni balzamični ocat zamijenite jabučnim. Samo ga pomiješajte sa zdravim uljima, biljem i začinima. Ovo je sjajan način da ušuljate u obrok neke dodatne zdravstvene prednosti.

Probiotički napitak 

Pokušajte napraviti vlastiti tonik miješanjem jabučnog octa s voćem i nečim slatkim. Ostavite da odstoji nekoliko dana u frižideru. Dodajte nekoliko svježih bobica za dodatnu boju i okus za zabavan probiotički napitak.

Marinada

Još jedan kreativan način uključivanja jabučnog octa u svoju prehranu je da ga koristite kada pripremate meso ili perad. Pomiješajte ga s biljem i začinima kako biste stvorili vlastiti recept za marinadu.

Kokteli ili pića

Pokušajte ga dodati u svoje recepte za koktele i pića. 

Odčepite odvod: Trebat će vam samo soda bikarbona i ocat
Odčepite odvod: Trebat će vam samo soda bikarbona i ocat

Je li jabučni ocat siguran?

Općenito, konzumiranje u malim količinama smatra se sigurnim. Međutim, mnogi liječnici sugeriraju da ne pretjerujete s konzumacijom jer može doći do nekoliko nuspojava. Također, ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim liječnikom jer može sniziti razinu glukoze u krvi. Ako imate bilo koju vrstu kroničnog zdravstvenog stanja, pametno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Također se ne preporučuje nerazrijeđeno izravno pijenje jer je vrlo kiseo i stoga može naštetiti jednjaku i eventualno pridonijeti oštećenju zuba i zubne cakline.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa