Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kućanski trikovi: Ribež ćete lakše oprati uz ulje i krumpir

Kućanski trikovi: Ribež ćete lakše oprati uz ulje i krumpir

Uštedite vrijeme provedeno u kuhinji. Povrće gulite na novinskom papiru i radna površina ostat će čista, a jaja i rajčica lakše se gule pomoću ledene vode

VIDEO

Skratite si vrijeme čišćenja pripremanjem objeda u jednoj posudi. Ispecite meso pa na istu masnoću dodajte prethodno nasjeckano povrće. Povrće će tako biti ukusnije, a vi ćete morati oprati samo jednu tavu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Za što manje nereda možete spremati i jela poput gustih juha, gulaša i složenaca. Olakšajte si posao pa u zamrzivaču imajte spremno već narezano i očišćeno povrće te zamrznute temeljce i umake. Namirnice poput graha možete skuhati i također zamrznuti pa ga samo po potrebi prepržiti na tavi ili napraviti juhu u desetak minuta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Režete li luk, sjeckajte ga s korijenom, koji na kraju odrežite. Tako se dijelovi luka koji režete neće razdvajati, a i oči će vam manje suziti. Češnjak možete staviti u plastičnu vrećicu i gnječiti ga nožem. I daska i nož ostat će čisti. Da vam povrće koje režete ne 'bježi' po dasci, pospite je s malo soli.

Ako vam se nenajavljeno pojave gosti i nemate vremena odmrznuti meso, mikrovalna pećnica priskočit će u pomoć. Meso, povrće ili zamrznuta riba otopit će se u tren oka na programu za odmrzavanje. Da se ne biste mučili guljenjem velike količine krumpira za više ljudi, jednostavno oko sredine svakog krumpira zarežite koru i stavite ih kuhati. Kad su gotovi, kora će samo skliznuti s njih.

Hrabra djevojčica (2) živi sa želucem, crijevima i jetrom izvan tijela: 'To je moj trbuščić'
Hrabra djevojčica (2) živi sa želucem, crijevima i jetrom izvan tijela: 'To je moj trbuščić'

Neke nove i hranjive namirnice već su neko vrijeme popularne na našem tržištu, a skratit će vam vrijeme kuhanja. Kvinoja je odličan prilog, a gotova je za deset minuta. Avokado je odličan u salatama, umacima, ali i slasticama, a lagano se vadi žlicom.

10 super trikova

  1. Lakše rezanje povrća
    Kako biste što brže narezali voće i povrće, stavite ga u zamrzivač sat vremena prije kuhanja. Da se povrće i voće ne lijepi kad ga režete, namastite nož.
     
  2. Brže guljenje 
    Kako biste lakše skinuli koru s češnjaka, zagrijte ga desetak sekundi u mikrovalnoj. Samo će skliznuti. Kuhana jaja stavite u ledenu vodu i lakše ćete ih oguliti.

     
  3. Tanje meso 
    Zamolite li mesara da vam raspolovi pile, skratit ćete si pečenje za 15-ak minuta. Pileća prsa brže će se ispeći ako ih ‘istučete’ između dvije plastične vrećice ili dva papira za pečenje jer će biti tanja.
     
  4. Pranje ribeža
    Premažite ribež s malo ulja prije upotrebe. Sir i slična ljepljiva hrana bez problema će se oprati. Nakon ribanja masnog sira na ribežu možete naribati sirovi krumpir. Nakon toga ćete ribež također lakše oprati.
     
  5. Bez nereda nakon guljenja
    Ogulite voće i povrće na novinskom papiru, umotajte ostatke i bacite u smeće. U tren oka radna površina je čista. Koristite papir za pečenje. Kad ste gotovi, samo ga bacite i uštedjet ćete si vrijeme za čišćenje.
     
  6. Zamrzavanje
    Jednom ili dva puta tjedno narežite veće količine povrća i zamrznite ih u posudicama ili vrećicama za zamrzavanje te ih samo izvadite i dodajte juhama i umacima. Isto možete i sa svježim začinima, poput peršina ili komorača. Nasjeckajte začine i stavite ih u zamrzivač te kratko prije kraja kuhanja ih dodajte.

     
  7. Temeljac u posudi za led
    Spremite duple doze umaka, poput pesta ili temeljaca za juhu, pa ih zamrznite u kalupima za led i koristite po potrebi. Posudu s juhom stavite u veću posudu punu ledene vode kako biste je brže ohladili i bez problema žlicom izvadite višak masnoće.
     
  8. Super čisti plodovi bez muke
    Voće i povrće najbolje ćete oprati ako napunite sudoper hladnom vodom te dodate šalicu bijelog octa, žlicu sode bikarbone i sok pola limuna. Ostavite pet minuta. Tako većini povrća možete jesti i koru bez straha te nećete trošiti vrijeme na guljenje. Povrću poput mrkve možete odmah oguliti koru i spremiti u zamrzivač.
     
  9. Lakše skidanje kožice
    Jela od rajčice bit će lakše probavljiva ako im prije pripreme ogulite kožicu. To ćete najlakše učiniti tako da zakuhate lonac vode i u njega uronite jednu po jednu rajčicu. Nakon pet sekundi (ne dulje, da se rajčica ne skuha) prebacite je u pripremljenu posudu sa što hladnijom vodom ili ledom. Nakon što se rajčica ohladi, nožem zarežite kožicu oko njezina središta. Gornju i donju polovicu kožice moći ćete odvojiti u jednom potezu. Isto možete napraviti i s breskvama za kolače.

     
  10. Provjera tijesta
    Za savršenu pizzu važno je tijesto. Jeste li dobro izmutili tijesto za pizzu znat ćete tako da odvojite komadić od kojeg napravite ‘lopticu” te je razvlačite okrećući je na sve strane dok sredina ne postane tanka poput papira bez rupica i grudica. Ako vam to ne uspije, tijesto treba miješati još nekoliko minuta.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru