Lifestyle

Komentari 1

Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima

Kuhanje s čajem: Izuzetan je u marinadama, ali i kompotima

U pripremi jela mogu se koristiti sušeni listići i vrećice čaja. Čaj se tako koristi u kremama za kolače, u njemu se kuha voće, a na njemu se može pariti riba i meso

Čaj nije samo odličan napitak u hladnijim mjesecima, on je i izvrstan dodatak raznim jelima. Kod odabira čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolji izbor zeleni i crni čaj te onaj od jasmina.  

POGLEDAJTE VIDEO: Prednosti pijenja čaja

U pripremi jela mogu se koristiti sušeni listići i vrećice čaja. Čaj se tako koristi u kremama za kolače, u njemu se kuha voće, a na njemu se može pariti riba i meso.

Sušeno voće umočite u čaj za bolji kolač ili kompot

Sušeno voće najbolje se slaže sa suhim kolačima i kompotima koji su nezaobilazni pratitelji zimskih mjeseci. Sušeni listići čaja mogu se dodati kremama ili se sušeno voće može uroniti u čaj pa potom dodati kolačima. Grožđice se tako mogu natopiti čajem, s time da trebaju stajati oko 10 do 15 minuta prije nego li ih dodate biskvitnom kolaču ili kuglofu. To će kolaču dati vlage pa neće biti suh. 

Na isti način se veće sušeno voće kao što su marelice, šljive i kruške mogu staviti u čaj od bergamota na 10 minuta te dodati kompotu. To će desertu dati savršen aromatičan štih. 

Za razliku od sušenog voća koje samo treba uroniti u čaj, svježe voće se kuha u čaju. Breskve se najbolje slažu s čajem od istog voća, a jabuke s čajem od šipka. 

Začin za finiji sladoled i deserte

Listiće čaja možete dodati i u preljev za sladoled, Creme Brule ili Panna Cottu. 

Žele od čaja 

Od čaja se mogu raditi i želei, piše Food.com. Dovoljno je vodu zamijeniti čajem, dodati želatinu i voćni sok po želji. U posudu ulijte 1,3/4 vode, 12 vrećica čaja po želji, 1/4 voćnog soka, 3 šalice šećera i vrećicu instant-želatine. 

Skuhajte čaj, maknite vrećice i dodajte sok i šećer pa kuhajte još dvije minute. Nakon toga dodajte želatinu i kuhajte oko minuti. Dobivenu smjesu ulijte u kalupe i ostavite da se ohladi prije posluživanja.  

Čaj služi kao marinada, ali i kuhanje na pari

Osim kod deserta čaj pristaje i uz slana jela. Riba i meso može se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuhati na njegovoj pari. Umjesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu, piše ShineShine.  

U pet šalica vode stavite pet žličica sušenih listića čaja, žlicu umaka od soje, dvije žličice soka od limuna ili octa te malo soli i papra. Filete ribe kuhajte na pari 10 do 15 minuta pa potom poslužite. 

Za rižu, patku ili jaja

Kuhanje s čajem Kinezi i Japanci njeguju već stotinama godina, a pripremaju patku dimljenu čajem, jaja s aromom čaja i ribu. Amerikanci čaj koriste kao marinadu za piletinu, a Indijci kao začini riži. 

Najčitaniji članci