Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Kuhano vino u sedam varijanti: Skandinavsko, s rakijom, kardamomom ili čokoladom...

Kuhano vino u sedam varijanti: Skandinavsko, s rakijom, kardamomom ili čokoladom...
8

Za klasično kuhano vino treba vam vino, klinčić i cimet. Kod začina uvijek morate paziti da ih prilagodite tipu vina (crno ili bijelo). U bijelo vino stavite đumbir, a kardamon u crno. Vino kuhate na laganoj vatri, nikako na jakoj

VIDEO

Kuhano vino je alkoholni topli napitak koji se, kako mu samo ime kaže, temelji na vinu. Posebno je popularan tijekom Adventa i Božića, ali i tijekom cijele zime.

Pokretanje videa...

Advent na Markuševcu VIDEO

Ovakvo vino pilo se još u antičko doba, a tada je bilo poznato kao 'Conditum Paradoxum'. U to vrijeme ljudi su većinom kuhali vino kako bi ga zaštitili od kvarenja i kako bi se zagrijali tijekom hladnih zima. Začinjena vina bila su popularna i u srednjem vijeku, ali ne kuhana i topla već hladna. Vjeruje se kako se kuhano vino kakvo danas poznajemo vjerojatno prvi put pojavilo sredinom 19. stoljeća, piše Glamour.

Kuhano vino prvi je povezao s Božićem Charles Dickens koji je u svojoj noveli 'A Christmas Carol' iz 1843. govorio o verziji kuhanog vina kojeg je nazvao 'Smoking Bishop'.

Za klasično kuhano vino treba vam vino, klinčić i cimet. Osim tradicionalne varijante, sada postoji mnogo drugih načina za pripremu kuhanog vina, a ovaj fini i topli napitak može se začiniti s različitim začinima.  

Izradite darove u staklenkama za vašu obitelj i bliske prijatelje
Izradite darove u staklenkama za vašu obitelj i bliske prijatelje

Kod kuhanja vina pripazite na ove stvari:

1. Odabir vina: uvijek odaberite provjereno vino koje biste inače pili za ručak ili večeru. Vino ne mora biti preskupo, a opet ni prejeftino. Ni preskupo ni prejeftino. Ako nije dobro iz boce, neće biti dobro ni kuhano. 

Ako više volite bijela vina, isprobajte graševinu ili malvaziju, silvanac, kraljevina, škrlet, žlahtina, kujundžuša, maraština, moslavac i slično. Kod odabira bijelog vina bitno je da ima dobro naglašene kiseline.

Što se tiče crnog vina, možete birati sorte s manje tanina i po mogućnosti više kiselina poput plavine, frankovke, portugisca ili terana. Takva vina su idealna za standardna kuhana vina. Vina s manje kiselina i poželjnim ostatkom šećera su plavac mali, babić, vranac ili merlot. Takva vina su idealna ako želite malo puniji i gorkasti okus.

2. Začini: kod začina uvijek morate paziti da ih prilagodite tipu vina (crno ili bijelo). Nemojte pretjerivati s začinima jer ćete samo ukvariti vino. Također, bolje je koristiti cijele umjesto mljevenih začina. Cimet, klinčić i zvjezdasti anis su klasični začini s kojima ne možete pogriješiti. Đumbir je poželjan, naročito u bijelom vinu. Kardamon također, naročito u crnom vinu. Ako dodajete muškatni oraščić pripazite s njegovim doziranjem. Ovisno o tome što volite, možete miješati začine kako želite dok ne pronađete savršenu mješavinu za vas.

3. Kuhanje: vino se ne kuha na jakoj vatri. Dovoljno ga je kuhati oko 20-ak minuta. On bi trebao biti cijelo vrijeme na granici proključavanja, ali ne smije proključati. Što ga duže kuhate, jače ćete osjetiti začine.

4. Šećer: sa šećerom ne možete pogriješiti. Ako niste ljubitelj bijelog šećera možete staviti smeđi ili prirodne zaslađivače, ali pripazite kod doziranja. Med nikako nemojte dodavati u fazi pripreme sirupa, već na kraju, kad se vino počinje hladiti.

Razigrano adventsko ruho Zagreba ove godine u znaku igračaka i na novim lokacijama
Razigrano adventsko ruho Zagreba ove godine u znaku igračaka i na novim lokacijama

1. Recept za klasično kuhano vino

Sastojci: 2 klementine, 1 limun, 1 limeta, 200 g muscovado šećera, 6 klinčića, 1 štapić cimeta, 3 lista lovora, 1 štapić vanilije, 2 zvjezdasta anisa, 2 boce crnog vina

Priprema: Ogulite koru klementine, limete i limuna te je narežite na male komadiće. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa da srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, te sve zalijte sokom klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanilije prerežite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promiješajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da smjesa kuha oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobiveni sirup baza je za savršeno ukusno kuhano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno umiješanog na ovaj način neće ishlapiti. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijavajte oko pet minuta pazeći da ne provrije, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene ovisno o ukusu koji preferirate, najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni okus kuhanog vina.

Tri tjedna prije Božića možete početi pripremati suhe kolače: Donosimo 15 super recepata!
Tri tjedna prije Božića možete početi pripremati suhe kolače: Donosimo 15 super recepata!

2. Kuhano vino s čokoladom

Sastojci (za pet osoba): 750 g crvenog vina, 250 grama tamne čokolade (70% kakaa), 500 ml vode, 300 g šećera, 100 gr kakaa u prahu, 2 štapića cimeta, 4 zvjezdasta anisa, 10 klinčića, 2 naranče

Priprema: U lonac ili dublju tavu ulijte vodu, šećer, kakao, čokoladu i sve začine. Propirjajte na laganoj vatri sve do kad ne zakipi. Maknite s vatre i mutite pjenjačom dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte narezane naranče i crveno vino. Ponovno sve zagrijte i poslužite.

3. Kuhano bijelo vino s kardamomom

Sastojci (4 osobe): litra bijelog vina (npr. Chardonnay), 1 i 1/2 šalice soka od jabuke, 1/3 šalice meda, 1/3 suhih grožđica, narezana naranča, narezana jabuka, 4 štapića cimeta, vanilijin štapić, žlica kardamoma, čajna žličica klinčića, čajna žličica đumbira

Priprema: Sve sastojke stavite u dublju tavu, lonac ili vrč i kuhajte ih 15-ak minuta.

Okitite božićno drvce u stilu: Za skandinavski birajte hladne boje pa dodajte malo crvene
Okitite božićno drvce u stilu: Za skandinavski birajte hladne boje pa dodajte malo crvene

4. Skandinavsko kuhano vino

Skandinavci kuhano vino nazivaju Glögg i najčešće se priprema od crnog vina, klinčića, muškatnog oraščića, cimeta i šećera. 

Sastojci: litra crnog vina, sušene grožđice, pečeni bademi, kardamom, klinčić, cimet, narančina korica

Priprema: Sve sastojke stavite u lonac i ostavite ih 24 sata prije kuhanja. Tako odstajali napitak zagrijavajte na laganoj vatri, po želji dodajte šećera i malo ruma.

5. Kuhano vino s rakijom

Sastojci: 1 boca crvenog  vina, 1/4 šalice svježeg soka od naranče, 1/4 šalice rakije, 3 žlice šećera, 1 naranča, tanko narezana, 1 limun, tanko narezan

Priprema: U srednji lonac stavite vino, sok, rakiju i šećer. Stavite lonac na laganu vatru i zagrijte dok se šećer ne otopi. Dodajte nekoliko kriški naranči i limuna pa pustite da krčka pet minuta. 

Zagrebački Advent na novoj lokaciji u Radničkoj, magnet je za velike i male
Zagrebački Advent na novoj lokaciji u Radničkoj, magnet je za velike i male

6. Isprobajte vino po receptu Jamie Olivera

Sastojci: 2 klementine, 1 limun, 1 limeta, 200 g šećera, 6 cijelih klinčića, 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista, 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje, 1 mahuna vanilije, 2 zvjezdasta anisa, 2 boce Chiantija ili drugog crnog vina

Priprema: Pomoću gulilice ogulite koru klementinama, limunu i limeti. U veliki lonac na srednje jaku vatru stavite kuhati šećer, dodajte koru i iscijedite sok klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić.  Mahunu vanilije prepolovite uzdužno i dodajte u lonac, a zatim ulijte vino tako da prekrije šećer. Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, a zatim zakuhajte. Kad zakuha, pustite da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobijete gusti sirup. 

Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavate nakon što ste dodali vino, sav alkohol će ispariti. Kad ste dobili sirup, smanjite temperaturu te dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijte vino, a nakon otprilike pet minuta, kad postane toplo i ukusno, prelijte ga u čaše i poslužite.

Ovdje pogledajte video:

7. Bezalkoholno 'vino' za djecu

Ako vaša djeca žele isprobati kuhano vino, možete im napraviti bezalkoholnu verziju da se ne osjećaju izostavljeno dok vi pijuckate svoje sa gostima.

Sastojci: 500 ml soka od naranče (može iscijeđeni ili kupovni), 500 ml soka od jabuke, 4 vrećice voćnog čaja po želji, štapić cimeta, 2 klinčića, naranča, jabuka, iscijeđeni sok imuna, 7 žlica meda

Priprema: U litru vode dodajte koricu cimeta i klinčić te kuhajte dok voda ne zavrije. Vodu maknite s vatre, dodajte vrećice čaja te sok od jabuke i naranče. Nakon nekoliko minuta izvadite vrećice čaja, još jednom sve zagrijte do vrenja, dodajte limunov sok i med. Prema želji dodajte narezane jabuke i naranče.

POGLEDAJTE VIDEO: PROZIRNI DEKOLTEI I HALJA ČASNE SESTRE NA CRVENOM TEPIHU



 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje