Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Kunići su od 35 do 60 kuna, a mast im je dobra za kozmetiku

Kunići su od 35 do 60 kuna, a mast im je dobra za kozmetiku
4

POPUT PILETINE Za pohanje su najbolji kad imaju oko 1,5 kilograma, za ostale načine pripreme mogu biti i veći. Kilogram kunićeva očišćenog mesa obično stoji 55 kuna na akcijama u trgovačkim centrima

VIDEO

Stanislav Trstenjak iz Marofa pokraj Svetog Martina na Muri u Međimurju od malih nogu uzgaja domaće, crne, bijele, sive i šarene kuniće.

Ima ih oko 50. Ženke legu 10 mladih, a najbolji su oni koji na svijet dođu u proljeće zato što su najotporniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

- Nekad su ljudi kuniće držali u stajama među kravama, pa su oni jeli sijeno. Danas ih hranimo briketiranom hranom. To je prešano sijeno. Trava im je prejaka i previše ‘otrovna’ budući da je sve zagađeno. Od nje bi se napuhnuli, patili i na kraju uginuli - ispričao je.

Ženka se sama okoti, a priprema se tjedan dana. Napravi gnijezdo za mlade i počupa si dlaku kojom ih zaogrne jer se kote goli. Nakon dva tjedna ih otkrije. Kad ih je šest ili sedam u gnijezdu, krupniji su. Ako ih je više od 10, zakržljaju i zaostaju.

- Zečiće ne smijete dirati prva dva tjedna jer bi ih ženka odbacila. Događa se i da ih zečica tijekom okota sve pojede. Takvu majku se poslije usmrćuje - kaže Trstenjak i napominje kako treba dobro paziti da do malih kunića ne dođu štakori i pojedu ih.

Kuniće zove zečevima iako je riječ o različitim vrstama. Samo kunići rastu u zatočeništvu. Hrani ih povrćem, voćem, krumpirom, starim kruhom, suhim zrnjem. Nakon mjesec dana daje im maslačak kako bi dobili vitamine, minerale i željezo, pa postupno ostalu hranu.

- Svakodnevno im kosim travu. Dovoljno ih je hraniti tri mjeseca i spremni su za klanje. No ja ih hranim malo dulje da budu masniji jer je njihova mast dobra za kozmetiku. Otopimo salo i mast punimo u bočice. Za jednu nam treba mast od tri kunića - objašnjava Trstenjak.

Najviše masti kunići imaju ispod kože na leđima i oko bubrega. Bočica masti od pola litre stoji 30 kuna, a kilogram kunića bez glave 35. Uglavnom ih prodaje kad imaju oko dva kilograma.

Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika
Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika

- Prodajemo ih ako treba nekom bolesniku zbog zdravlja ili na sajmovima, a na njih idemo ako ne moramo plaćati mjesto - priča Stanislav.

Na tržnici se cijeli živi kunić prodaje po 100 kuna.

Dodaje kako se može pripremati na različite načine, poput pileta, te da mu je meso dijetno i dobro za jetru.

- Za pohanje su najbolji kad imaju oko tri mjeseca i do kilograma i pol. Za druge načine pripreme mogu biti i stariji. Tad im je meso čvršće i ne raspada se - objašnjava.

Kunići borave vani u gajbama, koje čiste dvaput na tjedan. Veliku i malu nuždu obavljaju na jednome mjestu i prilično su uredni. Cijelog dana trebaju svježu vodu. Svake dvije godine mijenjaju mužjaka za oplodnju, a dvjema ljubimicama dali su i ime.

- To su Medena i Lara - kaže Stanislav Trstenjak.

Niste ljubitelj čišćenja? Ovih 12 stvari svi peru i prečesto
Niste ljubitelj čišćenja? Ovih 12 stvari svi peru i prečesto

Njegova je obitelj u kući napravila etnografsku zbirku koja je po opsegu i značenju među većima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Najčešće ih posjećuju djeca vrtićkog i školskog uzrasta, koje Trstenjak provede kroz imanje i nudi domaćim kukuruznim, bučinim ili drugim kolačima te domaćim sokom ili čajem.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru