Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika

Srdela se smatra "efikasnom hranom“ jer sadrži veliku količinu vitamina, proteina, omega-3 kiselina i malu količinu kalorija, a i jedna je od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koja je i jeftina

Foto: PIxsell
42 komentara

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi, a u Hrvatskoj je još poznata i kao sardina, srđela, sardela, a ponegdje kao štijavica ili žir. Tijelo joj je izduženo i spljošteno na bokovima, gornji dio tijela je modrozelenkast a prema donjem joj boja prelazi u srebrnastu. Uzduž bokova se proteže modra, a na bokovima srdela ima nekoliko crnih mrlja, u urez nalik na zvijezdu na škrgama. Naraste najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, a prosječno teži oko 3 dkg.

Srdelu se može naći u istočnom dijelu Atlantika, a uobičajena je u Sredozemnom moru, pogotovo na zapadu Sredozemlja, na Jadranu i Crnom moru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stalno je u pokretu i nema stalno boravišta ili dubinu na kojoj živi. U Jadranu je najviše ima oko zapadne obale Istre, u lošinjskom arhipelagu, istočno od otoka Olib, na vanjskoj strani Dugog otoka, na Paklenim otocima, Visu i Palagruži, Mljetu i Lastovu. Hrani se planktonom i ostalim sitnim morskim organizmima.

Srdela se od davnina lovi i iz prehrambenog je aspekta možda i najbitnija riba koju možemo naći u Jadranu. Dugo je bila hrana za siromašno stanovništvo i od gladi je u povijesti sačuvala brojne stanovnike dalmatinskih otoka. Kao i za čovjeka, ova je riba bitna i za druge grabežljive ribe, a njen bi nestanak značio katastrofu  i za mnoge vrste riba koje o njoj ovise.

fork over sardine fillets with tomato sauce | Autor: Julio Embun Foto: Julio Embun Usprkos tome srdela je i danas podcijenjena, a uz nju često ide i asocijacija na siromaštvo i nestašicu. No prije nego je turizam bio razvijen kao danas, stanovnici obale i otoka, zvali su srdelu hraniteljicom. Ona i danas u usporedbi s drugim ribama ima relativno nisku cijenu, koja vjerojatno nije u skladu s brojnim benefitima te ribe.

Fotolia MALA POMOĆ Omega-3 potiče koncentraciju kod dijela djece s ADHD-om

Veliki je izvor omega-3 masnih kiselina ključnih za zdravlje kardiovaskularnog sustava, a računa se da 4 do 5 srdela pokrivaju više od 50 posto dnevnih potreba za omega-3 kiselinama. Osim toga, sadrži i dosta selena koji je neophodan za dobar rad štitnjače, te kalcija i vitamina D.

Komiški ribari prodaju svježu ribu na rivi | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zbog toga što se hrani planktonom, za razliku od nekih drugih vrsta srdela ima nizak nivo žive i drugih metala, a veliki je izvor i proteina, a i jedna od rijetkih jeftinih i izuzetno zdravih namirnica.

KUPUJTE PAMETNO Zadnji korak u zaštiti okoliša je recikliranje: Smanjimo otpad

Kad srdela postane sardina

Velika je prednost srdele i to što konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva, pa ju nalazimo i usoljenu ili konzerviranu sa uljem – kad 'postaje' - sardina. Sardina bi tako trebala biti na prirodan način konzervirana srdela, kojoj se dodaju samo sol i ulje. 

To je dakle ista riba, samo konzerviranjem dobiva naziv sardina. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message