Lifestyle

Komentari 1

Kupili su staru crkvu i pretvorili je u prekrasan obiteljski dom

Kupili su staru crkvu i pretvorili je u prekrasan obiteljski dom

Britanci Hannah Lewis i njezin partner Wayne potrošili su više od 2,5 milijuna kuna kako bi staru metodističku crkvu pretvorili u obiteljsku kuću, no tvrde da se sve isplatilo

Za nešto malo više od 720.000 kuna Hannah Lewis (29) s partnerom Wayneom kupila je ruševnu metodističku crkvu 2015. godine, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako su Tanja i Zvonimir posve sami bez majstora uredili kuću

S renovacijom su započeli godinu poslije, a angažirali su dizajnera kako bi im pomogao stvoriti viziju doma kao mješavine modernog uređenja s tradicionalnom gradnjom. Hannah priznaje kako joj je to bilo najstresnije razdoblje u životu, a cijeli projekt je u konačnici premašio iznos od 2,5 milijuna kuna.

Zahvaljujući povijesti same zgrade te crkve, par je morao dobro istražiti sve aspekte gradnje prije nego što su počeli s renovacijom, uključujući i provjeru statike jer je riječ o rudarskom području na kojem je bilo rudnika. Zgradi je trebao novi krov, prozori te metalna konstrukcija koja bi držala staklenu stijenu na dvorišnoj strani kuće. 

Hannah je rekla da su neke manje radove napravili sami, a u tome su im pomagali prijatelji i rodbina. Lokalna građevinska tvrtka je dovršila radove i omogućila da njihovi planovi postanu stvarnost.

- Moji roditelji su staru štalu pretvorili u naš dom kad sam bila dijete i od tada su me zanimale neobične povijesne zgrade. Oduvijek sam htjela pretvoriti zgradu druge namjene u moj dom i kad sam vidjela da u blizini prodaju crkvu, istog sam dana dala ponudu za kupnju - pojasnila je Hannah otkrivajući kako joj je najugodniji aspekt renovacije bilo biranje dekora za interijer kako bi unijela svoju osobnost i stvorila ugođaj toplog doma.

- Uživala sam i u činjenici da je to bio zajednički pothvat cijele obitelji i svih prijatelja. Svi su se uključili i stvorili zajedničke uspomene koje sam ovjekovječila - dodala je.

No tako veliki projekt nije prošao bez izazova. Hannah priznaje kako se ona ni partner nikad nisu susreli s takvim zahvatima i da su u sve ušli vrlo naivno.

- U početku smo angažirali građevinskog radnika, a sad kad o tome razmišljam svjesna sam da je bio neiskusan i loš u svom poslu. Definitivno kauboj. To nas je stajalo vremena i novca kojeg, na žalost, nismo uspjeli vratiti - otkrila je Hannah dodajući kako su našli profesionalniju zamjenu za radnika, a tvrtka koju su angažirali zaista im je pomogla stvoriti obiteljski dom.

- Obožavam svoju kuću, ona je sve što sam oduvijek željela otkad sam bila djevojčica. Sviđa mi se uređenje kuća, pa je ovo bilo moje čisto platno na koje sam mogla naslikati što god želim. Za mene je savršena u svakom mogućem pogledu. Najdraža područja su mi kuhinja i ružičasti hodnik. Imam puno svijetlih boja jer mi je posao ponekad toliko stresan, da me opušta ulazak u svijetle i sretne prostorije nakon rada - kazala je.

Savjetovala je entuzijastima koji se planiraju upustiti u sličan pothvat da najprije temeljito istraže građevinske tvrtke i radnike koje planiraju angažirati jer im to može sačuvati vrijeme i novac.


- Tražite ljude koji su već radili slične projekte renovacije i zatražite njihov savjet. Ponekad je važno znati što treba izbjegavati raditi, a što bi bilo dobro učiniti. Nemojte se bojati napraviti nešto sasvim neuobičajeno. Kakav god bio vaš stil, samo naprijed. Ovo je jedna od najstresnijih stvari koje sam ikad napravila, no sve je to vrijedilo - zaključila je.

Najčitaniji članci