Lifestyle

Komentari 27

Lasersko pomlađivanje vagine poboljšava seks u menopauzi

Lasersko pomlađivanje vagine poboljšava seks u menopauzi

Revolucija - žene u menopauzi suočavaju se s inkontinencijom, širenjem i suhoćom rodnice, a dr. Fistonić je prvi u svijetu pokrenuo trend liječenja laserom, bezbolno i bez operacije

Brojni se ginekološki problemi koji kod žena dolaze s godinama i menopauzom danas mogu spriječiti ili ukloniti, rekao je doc. dr. sc. Ivan Fistonić na 3. hrvatskom kongresu o menopauzalnoj medicini u Zagrebu.

U Ordinaciji Fistonić u Zagrebu liječnik se bavi i restauracijom vagine, s čime je počeo prvi u svijetu prije osam godina, dok je taj zahvat u Hrvatskoj još bio tabu. Žene se na lasersku restauraciju ili “pomlađivanje” vagine, kako se postupak najčešće naziva u javnosti, odlučuju uglavnom u menopauzi, kad se mijenja izgled kože, a ona je doskočila još jednom čestom problemu - inkontinenciji.

Naime, Fistonić je znanstvenim istraživanjem prvi na svijetu dokazao da je primjena erbium lasera učinkovita i kod tog problema, a danas mu žene dolaze sa svim problemima koji se javljaju u menopauzi, od vaginalne suhoće do promijenjenog izgleda.

Čak od 30 do 60 posto žena ima poteškoće u postmenopauzi zbog smanjenog libida, otežanog postizanja orgazma, boli koju osjećaju zbog suhoće rodnice koju uzrokuje nedostatak estrogena koji u toj dobi opada. Mijenja se koža lica, ali naravno i koža vulve (stidnice).

U prvih pet godina menopauze koža gubi čak 30 do 40 posto kolagena, a ta je bjelančevina temelj njezine čvrstoće i gustoće - objašnjava Fistonić i dodaje da se kao posljedica menopauze širi rodnica, a i porođajna trauma tad postaje najvidljivija, te se često javlja i inkontinencija. Rodnica postaje previše široka pa je osjet za žene i njihove partnere slabiji, a time i seks lošiji, kaže dr. Fistonić.

Smatra da žene ne bi trebale čekati menopauzu, nego reagirati čim osjete prve simptome inkontinencije ili umanjenog užitka u seksu.

- Restauracija vagine laserski je postupak koji će poboljšati seksualni život i zaustaviti ili barem smanjiti inkontinenciju - kaže ginekolog Fistonić. Što žene ranije dođu, više se toga može restaurirati, odnosno vratiti u prijašnje stanje, dodaje.

- Mnogim je ženama i sam izgled ‘opuštene’ vagine problem. Toplinskom energijom lasera bez operacije može se postići odlična estetska slika, a riječ je o bezbolnom postupku. Danas, dijelom zahvaljujući i radovima koji su potvrdili uspješnost tretmana, sve više liječnika vidi benefite, a restauracija vagine postala je svjetski trend i sve se više žena na to odlučuje - kaže doc. dr. sc. Fistonić.

Dodaje da je tretman potrebno napraviti triput u razmaku od mjesec dana. Cijena je između 700 i 800 eura, a kontrole su onda besplatne, jedna nakon četiri mjeseca i druga nakon godine dana.

Bezbolni laserski postupak kojim se nadomješta kolagen i učvršćuje tkivo

Restauracija vagine bezbolni je laserski postupak. Laser odašilja zrake visoke temperature u vrlo kratkim vremenskim razmacima pa isprekidanim udarima nadomješta kolagen bez ozljede tkiva koje tako dobiva čvrstoću. Tijekom postupka može se osjetiti blago peckanje, ali se prije tretmana nanosi anestezijska krema koja će to ublažiti, kaže dr. Fistonić.

‘Pomlađivanje’ nije učinkovito kod pretilih žena

Važno je da liječnici koji se bave restauracijom vagine budu etični pri izboru pacijentica, ističe dr. Fistonić. Objašnjava da je aparat jako skup pa neki liječnici možda prihvaćaju raditi zahvat i ženama kojima ne bi trebali, odnosno kod kojih neće biti učinka, a riječ je o pretilim ženama. Ženama čiji je indeks tjelesne mase preko 35 restauracija vagine ne bi se smjela raditi prije nego što smršave. Istraživanja pokazuju da najveći uspjeh imaju žene pred menopauzom mlađe od 47 godina, s tjelesnim indeksom 23 ili niže, kaže ginekolog Fistonić.

Tretman je dobra zamjena terapiji hormonima

Brojne žene se s menopauzom suočavaju i sa suhoćom rodnice, a ne smiju ili ne žele hormonalnu terapiju i nadomjestak estrogena. Te se žene najčešće odlučuju na ovaj laserski postupak koji poboljšava zdravlje i prokrvljenost rodnice, a ovlaživanje nakon laserskog tretmana traje oko godinu dana.

Isti laser uklanja bradavice i ne ostavlja ožiljke

Laser kojim se radi restauracija vagine služi i za pomlađivanje drugih dijelova tijela i lica. Pokazao se izvrsnim i u odstranjivanju bradavica jer na mjestima gdje su bile bradavice ne ostaju izražena hiperpigmentacija ni ožiljci.

Najčitaniji članci