Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje

Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje
1

Uslijed pandemije u moru informacija svako malo isplivaju one potpuno neistinite, a čiji je cilj sijati strah. Uz ove savjete ograničite takve lažne vijesti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: HZJZ: Ne nosite nakit van, svu robu operite, sve dezinficirajte

Dezinformacije o korona virusu preplavile su internet, a osobito su popularne one koje potiču mitove o raznim teorijama zavjere ili pak one koje nude čudesne lijekove. Kako im stati na kraj, ostati imun na njih i spriječiti njihovo širenje?

1. Stanite i razmislite

Svi želimo pomoći sebi te našim bližnjima u ovoj situaciji te ostati informirani. Stoga kad primimo neke savjete, bilo preko e-maila, WhatsAppa, Facebooka ili Twittera, brzo ih prosljeđujemo dalje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No stručnjaci kažu kako je najbolji lijek za širenje takvih lažnih informacija naprosto zastati na trenutak i razmisliti. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili vam cijela priča zvuči šuplje, pauzirajte svoje radnje i provjerite priču.

2. Važan je izvor

Prije nego što ga proslijedite, postavite nekoliko osnovnih pitanja o tome odakle informacije dolaze. Vrlo je indikativno ako je izvor informacija 'prijateljev prijatelj', ujak s doktoratom ili tetina kolegica koja radi u bolnici.

Kažu da će izolacija trajati do lipnja. Zašto nas je to šokiralo?
Kažu da će izolacija trajati do lipnja. Zašto nas je to šokiralo?

- Najpouzdaniji izvori informacija i dalje su tijela javnog zdravstva te WHO - ističe Claire Milne, zamjenica urednika britanske organizacije za provjeru činjenica za BBC.

Stručnjaci nisu nepogrešivi. Ali mnogo su pouzdaniji od tuđeg dalekog rođaka na WhatsAppu.

3. Je li riječ o fake newsu?

Kako nešto izgleda može biti vrlo varljivo. Moguće je lažno predstavljati službene račune i vlasti, uključujući medije i vlasti. Snimke ekrana također se mogu promijeniti tako da izgleda kao da su informacije stigle od pouzdanog javnog tijela.

Provjerite poznate i ovjerene račune i web stranice. Ako ne možete lako pronaći informacije, vrlo je vjerojatno riječ o fake newsu. A ako neki post, video ili poveznica izgledaju sumnjivo - vjerojatno jesu.

Velika slova i neusklađeni fontovi nešto su što ispitivači činjenica koriste kao pokazatelj da bi post mogao biti lažna vijest, prema Claire Milne iz tvrtke Full Fact.

4. Niste sigurni je li nešto istina? Ne dijelite dalje

Ne prosljeđujte stvari 'za svaki slučaj' zato što bi mogle biti istinite, jer možete napraviti više zla nego koristi.

Primjer poruke o čudesnom lijeku iz Izraela (trenutno Izrael ima preko 4300 zaraženih i 16 umrlih prema worldometers.info):

Fake news o coroni

Vidite li takvu objavu, jasno iznesite svoje sumnje i uputite druge da prvo stvari provjere, a onda u njih vjeruju i uvjeravaju druge.

5. Provjerite svaku činjenicu, pojedinačno

Internet koji omogućuje širenje lažnih vijesti ima i svoju dobru stranu - pristup provjerenim izvorima informacija. Stoga upišite sumnjive činjenice u Google, jednu po jednu, a ako vam pretraživač ne izbaci nikakve relevantne i vjerodostojne izvore, ne trebate puno dvojiti.

'I pandemija nam pokazuje: Što veća korupcija, veća smrtnost'
'I pandemija nam pokazuje: Što veća korupcija, veća smrtnost'

6. Čuvajte se emocionalnih objava

Tragične, tužne, užasavajuće i apsurdne - sve informacije nabijene emocijama najčešće imaju veliku pažnju i olako se dijele na društvenim mrežama.

Primjer fake newsa (slike nastale u Zagrebu nakon potresa)

Zagrebačke porodilje nakon potresa

- Strah je jedan od najvećih pokretača koji dopušta napredovanje dezinformacija - kaže Claire Wardle iz First Draft-a, organizacije koja pomaže novinarima u rješavanju dezinformacija na internetu.

Hitni pozivi na akciju osmišljeni su tako da povećaju anksioznost - zato budite oprezni.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Pažanin, Rendić, Kočiš: Svi ovi chefovi kuhaju kod kuće za vas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru