Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Levi's traperice iz 19. stoljeća pronašli su u rudniku pa prodali na aukciji za 670.000 kuna

Levi's traperice iz 19. stoljeća pronašli su u rudniku pa prodali na aukciji za 670.000 kuna

Par traperica Levi's iz 1880-ih prodan je na aukciji za više od 670.000 kuna (87.000 dolara). Iako su ikone američkog Zapada, traperice također svjedoče i mračnoj epizodi u povijesti SAD-a

VIDEO

Traperice - koje je u napuštenom rudniku pronašao 'arheolog trapera' kupili su Kyle Hautner i Zip Stevenson, veterani na tržištu vintage trapera.

POGLEDAJTE VIDEO: U krađi obukla 9 pari traperica

Pokretanje videa...

01:01

- Nismo planirali zajedno kupiti traperice dok aukcija nije počela, što je pomalo suludo gledajući unatrag - rekao je Zip za CNN.

Traperice su prodane za 87.400 dolara - jedna od najviših cijena ikada plaćenih za par traperica. Zip Stevenson vodi radionicu za popravak trapera u Los Angelesu gotovo tri desetljeća, ali nikada nije naišao na ovakav par.

- Ove traperice su izuzetno rijetke - pogotovo u ovom fantastičnom stanju i veličini - objasnio je. 

Zip je prvi put čuo za traperice prije pet godina kad ih je i pronašao Michael Harris, koji je 'pretraživao najmanje 50 napuštenih rudnika pet godina i nije pronašao par jednake kvalitete'.

Postoji samo nekoliko sličnih pari traperica, ali one se čuvaju u muzejima i previše su osjetljive za nošenje.

- Ovaj je par, međutim, iznenađujuće izdržljiv, pa se definitivno može nositi, Postoji nekoliko mekih mjesta na trapericama za koje bi trebalo malo ojačanja, ali inače su super-duper čvrste traperice - rekao je Zip. 

Najveće pogreške zbog kojih traperice brzo blijede i pucaju
Najveće pogreške zbog kojih traperice brzo blijede i pucaju

- Mogao bih lako zamisliti da ih nose Johnny Depp ili Jason Momoa - dodao je. 

Aukcija je održana u Durango Vintage Festivus na periferiji gradića Aztec. Četverodnevni festival organizira stručnjak za vintage traper Brit Eaton, koji je pronalaženje ovakvih predmeta opisao kao 'pravu ovisnost'.

- Radim ovaj posao četvrt stoljeća i prosječne vintage traperice vrijede oko 100 dolara. Dakle, pronaći par ovako vrijednih se događa samo jednom u životu - objasnio je.

Eaton je rekao da prvotno nije namjeravao prodati traperice, zbog čega im je i stavio ovu 'ogromnu' cijenu. Ali s obzirom na njihovu rijetkost, rekao je, da 'nije iznenađenje da su kupljene na aukciji'. 

- Bilo je super zabavno gledati aukciju uživo - dodao je. 

Iako su ikone američkog Zapada, traperice također svjedoče mračnoj epizodi u povijesti SAD-a. Na unutarnjem džepu je otisnut izraz 'Jedina vrsta proizvedena radom bijelaca.' 

Wall Street Journal citirao je glasnogovornika Levi'sa koji je objasnio da je tvrtka koristila ovaj slogan nakon uvođenja kineskog Zakona o isključenju 1882. godine, koji je kineskim radnicima zabranio ulazak u SAD. WSJ je izvijestio da je Levi's odustao od ove politike i slogana 1890-ih, a da je taj zakon ukinut 1943. godine.

Traper od glave do pete: Slavni materijal ukrašen detaljima
Traper od glave do pete: Slavni materijal ukrašen detaljima

Što Stevenson sada planira učiniti s trapericama?

- Razmotrili bismo da ih ponudimo na prodaju iznimno zainteresiranom privatnom kupcu - rekao je, ali i dodao da bi više voljeli da ih kupi i izloži neki muzej ' poput Smithsoniana ili Metropolitan Museum of Art'.

Za sada se čuvaju u sefu blizu Stevenson's Denim Doctors trgovine u Los Angelesu i dostupne su za gledanje po dogovoru piše CNN Style.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje